Skocz do zawartości

Prawo jazdy i rejestracja auta

Kylmakivi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ma może ktoś z Was taka książeczkę w wersji elektronicznej z Illinois ? Jaka jest opłata za egzaminy I wydanie prawa jazdy ? Jaki jest czas oczekiwania ?

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Można zdawać egzamin teoretyczny w j.polskim. Praktyczny również można jak trafisz na polaka (zależy, w którym DMV)

Opłata 30USD

Wymagane dokumenty: Po jednym dokumencie z grupy A,B,C oraz dwa z grupy D. https://zapodaj.net/images/37b77c631b752.jpg

Książka wygląda tak https://zapodaj.net/images/aa917dd6932c7.jpg

Jeżeli chodzi o rejestrację samochodu to zależy od kogo kupujesz dealer czy osoba prywatna.

Napisano

W Kalifornii można elektronicznie albo po angielsku albo hiszpańsku, ale jak się chce to w pozostałych językach można ale wówczas zdaje się go nie na ekranie dotykowym ale na kartce papieru. DMV oferowało mojej żonie polski arkusz 

Napisano
Dnia 21.07.2017 o 10:44, chosen napisał:

ma może ktoś z Was taka książeczkę w wersji elektronicznej z Illinois ? Jaka jest opłata za egzaminy I wydanie prawa jazdy ? Jaki jest czas oczekiwania ?

Ksiazke w Pdf mozna sciagnac ze strony DMV. 

Jesli nie ma duzego ruchu to mozna sie nawet w godzine wyrobic, tyle zajelo to mojej zonie.

Napisano

dziekuje wszystkim za podjecie tematu

Dnia 21.07.2017 o 11:29, BartekWSH napisał:

Jeżeli chodzi o rejestrację samochodu to zależy od kogo kupujesz dealer czy osoba prywatna.

załużmy że auto sprzedaje mi dealer.

Napisano

1. W stanie NJ po zaliczeniu egzaminu teoretycznego wystarczy przedstawić polskie prawo jazdy dzięki czemu zwolnionym sie jest z egzaminu prakycznego i wydawane jest prawo jazdy, czy takie udogodnienia są tez w IL.

2. załużmy że kupiłem auto u dealera i ubezpieczyłem go, czy mozna użyć auta do egzaminu praktycznego przed zarejestrowaniem go?

Napisano
2 godziny temu, Kylmakivi napisał:

1. W stanie NJ po zaliczeniu egzaminu teoretycznego wystarczy przedstawić polskie prawo jazdy dzięki czemu zwolnionym sie jest z egzaminu prakycznego i wydawane jest prawo jazdy, czy takie udogodnienia są tez w IL.

2. załużmy że kupiłem auto u dealera i ubezpieczyłem go, czy mozna użyć auta do egzaminu praktycznego przed zarejestrowaniem go?

Każdy stan ma swoje wymagania. U nas sprawdzają rygorystycznie czy auto jest ubezpieczone. Można użyć do egzaminu auta kolegi czy np. sąsiada. 

Napisano

Nie. Musisz zdawać cały egzamin. Chyba to było 36 pytań teoretycznych i praktyczna jazda. Najpierw zdajesz praktyczny i dostajesz temporary Driving license (chyba na 30 czy 60 dni) i w tym czasie musisz się umówić i zdać praktyczny. Nie jest to coś bardzo trudnego. Pamiętaj nie przekraczaj prędkości, zatrzymuj się na stopie i przy każdej zmianie pasa obracaj przez ramię (nie spojrzenie sie przez ramie powoduje od razu dyskwalifkację). Egzamin praktyczny trwa około 12-15 minut. Jak go oblejesz to drugie podejście to chyba $7 extra

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...