andyopole Napisano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 20 minut temu, pelasia napisał: Z tego co pamietam ( bo to bylo dawno) to wymagali paystubs conajmniej 3 miesiace wstecz, plus list od pracodawcy potwierdzający zatrudnienie. I w moim przypadku dzwonili do pracy meza aby potwierdzić wszystko z HR. Nie tylko. Napewno chcieli rocznych zeznań podatkowych (1040) z ostatnich trzech lat. Jak do kredytu.
pelasia Napisano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 14 minut temu, andyopole napisał: Nie tylko. Napewno chcieli rocznych zeznań podatkowych (1040) z ostatnich trzech lat. Jak do kredytu. No ba! Ale to juz mieli u siebie. Było załączone w pakiecie.
piotrekmi Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 Rozumiem że bez tych zeznań podatkowych wiza małżeńska nie jest możliwa? Nie pracowałem dłużej w usa więc będzie mi ciężko z zeznaniami podatkowymi
Gość Napisano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 No to wyjezdzaj, zaczynaj prace i odczekaj kilka miesiecy. Wtedy skladaj papiery. Jak dziewczyna kocha to poczeka. Jak nie chce czekac, to szukaj innej. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz.
piotrekmi Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 To że odczekam to wiem ale czy mam odczekać 3 lata ? Czy wystarczy kilka mśc?
mcpear Napisano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 28 minutes ago, piotrekmi said: Rozumiem że bez tych zeznań podatkowych wiza małżeńska nie jest możliwa? Nie pracowałem dłużej w usa więc będzie mi ciężko z zeznaniami podatkowymi Jako rezydent (posiadacz GC) miałeś obowiązki składać zeznanie podatkowe w USA - nie tylko od dochodów osiągniętych z pracy w USA ale z wszystkich. Konieczność złożenia deklaracji podatkowej (1040) nie oznacza zawsze konieczności płacenia podatku w USA. Więc jeśli byłeś rezydentem w latach 2015-2017 (posiadałeś zieloną kartę) to za te lata powinnieneś w USA złożyć deklarację o ile uzyskiwałeś gdziekolwiek w świecie dochód. Kopie tych deklaracji powinieneś złożyć z wnioskiem o wizę o ile rozumiem dobrze wymogi.
piotrekmi Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 Czyli mam rozumieć że deklaracje podatkowe z Polski też w to wchodzą? Skończyłem szkole teraz więc wcześniej nie pracowałem wiec czy z jednego roku wystarczy?
mcpear Napisano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 1 minute ago, piotrekmi said: Czyli mam rozumieć że deklaracje podatkowe z Polski też w to wchodzą? Skończyłem szkole teraz więc wcześniej nie pracowałem wiec czy z jednego roku wystarczy? Nie. Deklaracje z Polski się nie liczą. Jako rezydent miałeś obowiązek złożyć podatkową deklarację zarówno w Polsce jak i w USA. Jak złożyłeś w Polsce tylko to znaczy, że nie dopełniłeś swojego obowiązku w USA wobec IRS jako rezydent. Myślę, że musiałbyś złożyć wpierw brakujące deklaracje w USA - ale prawdę mówiąc sugeruję abyś skontaktował się z doradcą podatkowym w USA albo prawnikiem - twoja sytacja jest skomplikowana i myślę, że bezpieczniej dla Ciebie byłoby jakbyś "wyprostował" wszystkie swoje papiery zanim rozpoczniesz proces sponsorowania wizy
kzielu Napisano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 11 minut temu, piotrekmi napisał: Czyli mam rozumieć że deklaracje podatkowe z Polski też w to wchodzą? Deklaracje podatkowe z Polski nikogo w US nie interesuja. Nie maja najmniejszego znaczenia.
piotrekmi Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 Nie rozumiem tego że miałem złożyć deklaracje bo nvm w jaki sposób? Przez internet? A może mój sponsor miał złożyć za mnie i może złożył tylko nvm ? Da się to wyprostować aby wszystko było ok?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.