andyopole Napisano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2018 Co roku, jesienią przyjezdzaja na dwa dni do PDX konsulowie z Los Angeles i załatwiają wszystkie możliwe, konsularne sprawy.
ales_89 Napisano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Ja jestem akurat w temacie, przyjechałam do Polski na 3 miesiące właśnie z powodu papierologii. Do zarejestrowania w USC małżeństwa potrzebne są: - akt małżeństwa z apostille, - akt urodzenia z apostille męża jeśli obcokrajowiec, - swój akt urodzenia też warto mieć, jeśli rejestracja małżeństwa jest w innym mieście niż urodzenie. - tłumaczenia przysięgłe wyżej wymienionych aktów, - kilka kartek do pobrania z internetu na stronie z USC (do podpisania przez dwóch małżonków!) m. in. oświadczenie o nazwisku dla dzieci, uzupełnienie polskich znaków.. - opłaty na miejscu w USC. Zarejestrowanie małżeństwa zajęło mi miesiąc z powodu tych kilku kartek, bo mąż musiał podpisać i wysłać z US. Dopiero z aktem małżeństwa można złożyć wniosek o dowód osobisty. To akurat jest bezpłatne i na dowód czekałam 9 dni. Uwaga! Paszportu nie wydadzą nam dopóki nie mają do wglądu nowego dowodu osobistego. (zaświadczenie z urzędu nie wystarczy, że jest w produkcji). Paszport kosztuje 140zł, czas oczekiwania ok. 3 tygodni. Ja ledwo się wyrobię z czasem. Mój kraj taki piękny od razu chce się rzec.
pelasia Napisano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Wszystko zalezy, jaki jest akt slubu. Jesli zawiera dużo informacji to mozna sprawę załatwić w ciagu 2 tyg- do miesiąca. Jesli na akcie sa tylko nazwiska, data i miejsce slubu, to dopiero sie schody zaczynaja... tak czy inaczej szybkiej papierkowni życze.
Łukasz90 Napisano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Akurat wyrabiałem paszport i było multum kobiet, które po ślubie zmieniały paszport ,jeżeli zrobi się to zaraz po ślubie (jakiś krótki okres po nim) jest to bezpłatne.W kolejce były takie co wiedziały i korzystały z tego przywileju i takie co były złe same na siebie ,że nie skorzystały z tego.
pelasia Napisano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 Kiedyś była zasad, ze w zależności ile lat zostało ci do upłynięcia ważności paszportu tyle upustu mozna było dostac. Jesli osoba po zmianie nazwiska chciała zmienic paszport a zostało jeszcze 5 lat do utraty jego ważności to dostawała 50%, jesli 3 lata to 30% itd. Ja bym sie nie przejmowała czasem wyrobienia paszportu, bo to akurat pójdzie sprawnie, umiejscowienie zagranicznego aktu slubu czasem jest czasochłonne. Nigdy sie nie spotkałam z 30 minutami jak to ktoś wyżej napisał Tu bardziej chodziło ze autorka tematu ma na wszystko tylko 6 tygodni. Niektórym umiejscowienie poszło szybko i sprawnie, a inni z tym walczą do dnia dzisiejszego. Najczesciej jesli człowiek sie nastawi na szybkie załatwienie sprawy, wszystko idzie pod gorke....
didle80 Napisano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 11 godzin temu, pelasia napisał: Kiedyś była zasad, ze w zależności ile lat zostało ci do upłynięcia ważności paszportu tyle upustu mozna było dostac. Jesli osoba po zmianie nazwiska chciała zmienic paszport a zostało jeszcze 5 lat do utraty jego ważności to dostawała 50%, jesli 3 lata to 30% itd. Ja bym sie nie przejmowała czasem wyrobienia paszportu, bo to akurat pójdzie sprawnie, umiejscowienie zagranicznego aktu slubu czasem jest czasochłonne. Nigdy sie nie spotkałam z 30 minutami jak to ktoś wyżej napisał Tu bardziej chodziło ze autorka tematu ma na wszystko tylko 6 tygodni. Niektórym umiejscowienie poszło szybko i sprawnie, a inni z tym walczą do dnia dzisiejszego. Najczesciej jesli człowiek sie nastawi na szybkie załatwienie sprawy, wszystko idzie pod gorke.... Mi tyle akurat zajęło.
pelasia Napisano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 Godzinę temu, didle80 napisał: Mi tyle akurat zajęło. W czasie 30 minut dostarczyłeś/las wszystkie dokumenty, zostały sprawdzone przez osobę w urzędzie i wystawili Tobie polski akt slubu ze zmiana nazwiska?
ilon Napisano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 Dnia 1/28/2018 o 06:56, ales_89 napisał: Uwaga! Paszportu nie wydadzą nam dopóki nie mają do wglądu nowego dowodu osobistego. (zaświadczenie z urzędu nie wystarczy, że jest w produkcji). Paszport kosztuje 140zł, czas oczekiwania ok. 3 tygodni. Ja przeszlam ta procedure w USC i nie wyrobilam nowego dowodu osobistego. Gdzies w Internecie znalazlam info, ze mieszkajac na stale zagranica nie ma obowiazku wymiany dowodu osobistego. Nie pamietam juz dokladnie, natomiast paszport nowy wyrobilam bez problemu. Z tymze w Ambasadzie w DC. Teraz bede zalatwiac rozwod w Polsce, wiec dam znac jak z tym mi pojdzie.
pelasia Napisano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 Z rozwodem chyba jest łatwiej. Powodzonka i daj znac jak poszło.
didle80 Napisano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 5 godzin temu, pelasia napisał: W czasie 30 minut dostarczyłeś/las wszystkie dokumenty, zostały sprawdzone przez osobę w urzędzie i wystawili Tobie polski akt slubu ze zmiana nazwiska? Jadąc do USC miałam ze sobą akt małżeństwa z apostille i jego tłumaczenie, i nasze akty urodzenia. Dodatkowo wzięłam tez takie upoważnienie męża ze mogę go reprezentować przed USC tez z apostille ale tego akurat nie wymagali, nie mniej jednak zostawili to sobie. Siadłam przy biurku, Pani z miejsca wstawiła dane w system, tylko system przyjął wydrukowała mi zupełny i skrócony akt małżeństwa, chyba 90 zł zapłaciłam. Przesiadłam się do drugiego biurka i złożyłam wniosek o dowód. Tamta druga Pani w momencie w którym w systemie pojawiła się zmiana nazwiska przy mojej osobie wydrukowała wniosek, podpisałam i tyle. 30 minut. Jak pisałam wszystko zależy od tego jak urzędnik podejdzie do tematu i czy ma czas. Tez mi mówili ze miesiąc może potrwać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.