Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, 

Przeoralem forum szukajac odpowiedzi na nurtujace mnie pytania i niestety musze założyć nowy temat :)

Moja sytuacja wygląda następująco:

Mialem zielona karte,  ktora otrzymaliśmy cala rodzina (mama tata siostra) okolo 18 lat temu. Czasy byly rozne i tak zyjac w Polsce i raz do roku odwiedzajac USA utrzymywalem GC az do 2012 roku gdy postanowiłem ze odpuszczę sobie juz te wycieczki bo i tak wszystko wskazywalo na to ze chce zyc w Polsce. Zrezygnowalem z GC (nie wjechalem do USA przez okolo poltora roku) oddajac ja i "wymieniając" na wize turystyczna aby moc odwiedzić siostre co jakis czas (z całej czwórki tata zostal z GC, siostra jest obywatelem USA) 

Ciężki okres trudnych wyborów podczas i po studiach - zostalem w Polsce założyłem rodzine (żona, syn) lata mijaja i zaczynam myśleć o tym ze moze w przyszłości mógłbym juz "swiadomy zycia" osiedlic sie w USA (duzo więcej możliwości dla mnie niz kilka/kilkanaście lat temu) 

Pytania które mi sie nasuwaja to:

1. Czy moja poprzednia sytuacja z GC mogla by miec jakis wpływ na przyspieszenie "powrotu" do USA? Wiem o czyms takim jak powracajacy rezydent ale to juz szmat czasu temu więc raczej odpada. 

2. Druga i prawdopodobnie jedyna opcja (bo loteria to wiadomo loteria) to sponsorowanie przez siostre i przeczekanie 13 lat - nie spieszy mi się tam az tak raczej myślę o dalekiej przyszłości ale trzeba zacząć działać dzis w tym temacie bo 13 lat to jednak odlegla przyszłość.

Do rzeczy - pytanie - czy siostra skladajac petycje sklada na cala moja rodzinę tj. mnie, żonę i syna tak? Czy sklada tylko na mnie i wtedy ja staram sie o GC dla nich. 

I drugie pytanie dot. pkt 2: jaki jest koszt złożenia przez nią petycji, zarobki siostry sa z pewnością wystarczające do sponsorowania chciałbym tylko wiedzieć ile taka "impreza" będzie ja kosztować gdyż nie chce narazac jej na wielkie koszty a nie mam zielonego pojęcia jakiego rzędu one sa (uprzedzajac tak wiem o badaniach i tym podobnych kosztach w późniejszym okresie)  

Z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi. 

 

Pozdrawiam 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jedno co wiem to ze na powracającego rezydenta sie nie załapiesz bo oddałeś GC i dostałeś wizę turystyczna, czyli wyraziłeś chęć pozostania poza USA, juz nawet abstrahując od pozostałych wymogów. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1. Nie

2. Tak - w tej kategorii twoja rodzina będzie derivative więc wydają z Tobą - pod warunkiem że dzieci nie przekroczą 21 lat. Na razie jedyne co siostra płaci to za złożenie petycji, reszta włącznie z zarobkami to za te 13 lat - jeżeli ta kategoria nie zostanie zlikwidowana co jest prawdopodobne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Siostra składa petycję na Ciebie ,Twoja małżonka i syn (jeśli jest stanu wolnego i nie ukończył 21lat)mogą wyemigrowac razem z Tobą, ale petycja jest jedna. Za wniosek oplata jednorazowa ok 400$, za rozpatrzenie wniosku 325$ razy 3.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzięki za odpowiedzi :)

Czyli w tym momencie za złożenie wniosku ok. 400$ i tyle. Podejrzewam,  ze jesli zlikwiduja ta kategorie to z opcją ze dokończa wnioski które sa juz złożone i zablokuja skladanie nowych. Ale nie zdziwi mnie nic. No to do "usłyszenia" oby za 13 lat ;):o

 

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
44 minuty temu, takjakby napisał:

Dzięki za odpowiedzi :)

Czyli w tym momencie za złożenie wniosku ok. 400$ i tyle. Podejrzewam,  ze jesli zlikwiduja ta kategorie to z opcją ze dokończa wnioski które sa juz złożone i zablokuja skladanie nowych. Ale nie zdziwi mnie nic. No to do "usłyszenia" oby za 13 lat ;):o

 

 

 


https://www.uscis.gov/i-130 -> instructions - what is the filing fee ?

$535

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

2 hours ago, takjakby said:

Podejrzewam,  ze jesli zlikwiduja ta kategorie to z opcją ze dokończa wnioski które sa juz złożone i zablokuja skladanie nowych. Ale nie zdziwi mnie nic. No to do "usłyszenia" oby za 13 lat ;):o

Raczej nie. Myślę, że jeśli zlikwidują tę kategorię to zlikwidują ją od następnego roku finansowego (po prostu wg nowej ustawy nie będą przyznawać tych wiz). Nie sądzę aby wygaszali tę kategorię przez kilkanaście lat - nie przy obecnej kampanii informacyjnej na temat sponsorowania rodzinnego. Myślę, że rządzący będą chcieli pokazać realne dane, typu nie przyznaliśmy tyle i tyle wiz w ostatnim roku, a nie że za 13 lat będzie tych wiz tyle i tyle mniej :):)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To teraz pytanie, czy zaczną zwracać koszty za wysłane petycję ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na każdym etapie starania się o wizę jest podkreślone ze "twoje działanie nie gwarantuje Ci dostania wizy".Raczej wątpię żeby zwracali

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

najpierw płaci się za petycję I130 i to jest część opłat które są zmienne..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×