novsky Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 Cześć, Czy posiadając zieloną kartę i mieszkając 5 lat w USA z rzędu, mogę bez żadnych komplikowacji aplikować o obywatelstwo, gdy jestem obywatelem Polski (miejsce urodzenia), oraz posiadam obywatelstwo brytyjskie? Wychodzi na to, że miałby 3 obywatelstwa, czy któryś z krajów nie zabrania tego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 Jako obywatel polski i brytyjski powinienes wiedziec jakie sa prawa i obowiazki obywateli tych panstw... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelasia Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 27 minut temu, andyopole napisał: Jako obywatel polski i brytyjski powinienes wiedziec jakie sa prawa i obowiazki obywateli tych panstw... Oj Andy, nigdy nie jest za późno sie dowiedzieć. Lepiej pytać i wiedzieć, niz nie pytać w ogole i udawać, ze sie wie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
novsky Posted February 27, 2018 Author Report Share Posted February 27, 2018 44 minuty temu, andyopole napisał: Jako obywatel polski i brytyjski powinienes wiedziec jakie sa prawa i obowiazki obywateli tych panstw... Musiałem przespać tą lekcję... tylko nie wiem w której szkole, czy w Anglii, czy w Polsce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 24 minutes ago, pelasia said: Oj Andy, nigdy nie jest za późno sie dowiedzieć. Lepiej pytać i wiedzieć, niz nie pytać w ogole i udawać, ze sie wie. To ja sie zapytam czy to dobre miejsce na takie pytania? Sa problemy i pytania zwiazane z emigracja do USA, na ktore naprawde ciezko znalezc odpowiedz.i wtedy to forum rzeczywiscie jest nieocenione. W wypadku pytania OPa, po wpisaniu w google'a "dual citizenship uk" jako pierwszy link wypada oficjalna strona rzadowa z odpowiedzia na to pytanie... [1] [1] http://bit.ly/2FbEVzh Link to comment Share on other sites More sharing options...
novsky Posted February 27, 2018 Author Report Share Posted February 27, 2018 6 minut temu, Xarthisius napisał: To ja sie zapytam czy to dobre miejsce na takie pytania? Sa problemy i pytania zwiazane z emigracja do USA, na ktore naprawde ciezko znalezc odpowiedz.i wtedy to forum rzeczywiscie jest nieocenione. W wypadku pytania OPa, po wpisaniu w google'a "dual citizenship uk" jako pierwszy link wypada oficjalna strona rzadowa z odpowiedzia na to pytanie... [1] [1] http://bit.ly/2FbEVzh Boję się zapytać, czy na prawdę mieszkasz w stanach...jeśli tak to mam nadzieję, że nie robisz takiej reklamy polakom jak prezentujesz to na forum, chociaż sądząc po 324 postach, więcej czasu spędzasz przed komputerem. Proszę o zamknięcie tego tematu, napiszę podobne zapytanie na UKCEN, trochę bardziej rzeczowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzecze1 Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 Dnia 27 February 2018 o 17:50, novsky napisał: Cześć, Czy posiadając zieloną kartę i mieszkając 5 lat w USA z rzędu, mogę bez żadnych komplikowacji aplikować o obywatelstwo, gdy jestem obywatelem Polski (miejsce urodzenia), oraz posiadam obywatelstwo brytyjskie? Wychodzi na to, że miałby 3 obywatelstwa, czy któryś z krajów nie zabrania tego? Kiedys juz o tym pisalismy, ale warto przypomniec. W przypadku wiekszosci krajow (w tym tych trzech wymienionych) zasada jest prosta - mozna, bo prawo tych krajow "nie widzi" innych obywatelstw swoich obywateli... Dla organow polskich jestes tylko Polakiem, dla Amerykanow tylko Amerykaninem, a dla Krolowej tylko jej poddanym. I paradoksalnie jest to proste i efektywne podejscie. Szary czlowiek w praktyce powinien tylko pamietac, ze: - przekraczanie granic kraju ktorego jest sie obywatelem ma sie odbywac na paszporcie tego kraju - w przypadku aresztowania czy innych podobnych klopotow na terenie kraju obywatelstwa, inne kraje ktorych obywatelsto sie ma nie moga Ci pomoc - no i jesli jednym z obywatelstw jest amerykanskie dochodza jeszcze kwestie podatkowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 Miałam swego czasu znajomego który miał 3 obywatelstwa. UK, Kanadyjskie, i USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted March 1, 2018 Report Share Posted March 1, 2018 Mój kolega ma polskie, kanadyjskie i USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.