Skocz do zawartości

Wątpliwości i pytań parę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich. Postanowiłem się zarejestrować, gdyż może pomożecie mi rozwiać wątpliwości dotyczące wizy turystycznej. Oto one:

1. Jaki jest średni czas oczekiwania na spotkanie z konsulem w W-wie?
2. Czy wiadomy Wam jest koszt zrobienia zdjęcia na miejscu? Boję się, że mój lokalny fotograf może być niedokładny :)
3. Jak rozumiem wniosek DS-160 mam wypełniać bez polskich znaków typu: ł ó ą, np. wpisać miasto Lodz zamiast Łódź. Wyjątek miejsca gdzie poproszą.
4. Czy do USA mogę wwieźć wędlinę paczkowaną próżniowo?  Np. idę do sklepu i proszę by pani mi zapakowała próżniowo kawałek kiełbasy ;) Czy muszą to być jednak hermetyczne opakowania z metką producenta?
5. Leki: czy do USA mogę wwieźć napoczęte leki w oryginalnych opakowaniach? Czy muszę być nowe - nieruszane.
6. Leki: co mam pobrać od swojego lekarza - receptę, czy jakieś zaświadczenie jakie leki biorę i dawki? Czy ma być wypisana po polsku czy po angielsku?
7. Jaką najlepszą ilość gotówki podać, jaką biorę do USA?
8. Ostatnia wątpliwość, która mnie trapi. Z tego co widziałem we wniosku DS-160 trzeba podać hotel gdzie się zatrzymam itd... A gdy jeszcze nie wiem, czy będzie to NY, czy LA, to czy mam podać pierwszy lepszy hotel z Google?

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Napisano
50 minut temu, Przemyslav napisał:

Witam serdecznie wszystkich. Postanowiłem się zarejestrować, gdyż może pomożecie mi rozwiać wątpliwości dotyczące wizy turystycznej. Oto one:

1. Jaki jest średni czas oczekiwania na spotkanie z konsulem w W-wie?

Sprawdz w kalendarzu spotkan. Pewnie nie wiecej niz 2 tygodnie max.

3. Jak rozumiem wniosek DS-160 mam wypełniać bez polskich znaków typu: ł ó ą, np. wpisać miasto Lodz zamiast Łódź. Wyjątek miejsca gdzie poproszą.

Tak.

4. Czy do USA mogę wwieźć wędlinę paczkowaną próżniowo?  Np. idę do sklepu i proszę by pani mi zapakowała próżniowo kawałek kiełbasy ;) Czy muszą to być jednak hermetyczne opakowania z metką producenta?

Nie rozumiem po co jak jedziesz turystycznie chcesz zabierac ze soba wedline....

7. Jaką najlepszą ilość gotówki podać, jaką biorę do USA?

Znaczy, jakby cie zapytali na granicy? Wtedy mowisz prawde. Jak bierzesz ze soba wiecej niz 10,000$ to musisz wpisac to w deklaracji.

8. Ostatnia wątpliwość, która mnie trapi. Z tego co widziałem we wniosku DS-160 trzeba podać hotel gdzie się zatrzymam itd... A gdy jeszcze nie wiem, czy będzie to NY, czy LA, to czy mam podać pierwszy lepszy hotel z Google?

Pierwszy lepszy to moze nie. Konsul na pewno zapyta cie dokad i po co chcesz leciec, dobrze jest miec przygotowany plan podrozy.

Napisano
Godzinę temu, Roelka napisał:

Nie rozumiem po co jak jedziesz turystycznie chcesz zabierac ze soba wedline....

Ja tam zawsze podrozuje z jakims jedzonkiem. Co prawda ale w torbie podrecznej w razie jakby mnie glod przycisnal. Taka buleczke z kotletem, mmm, zjadlabym :D 

Moze OP pyta, dla znajomych. Moj brat tez nonstop zadaje mi to pytanie, bo chce mi przywiezc szynki swojego wyrobu. 

Napisano
1 hour ago, Roelka said:

Na handel wymienny, zeby uglaskac tubylcow. Do dzikich plemion wozilo sie paciorki i bele plotna, do Ameryki wozi sie wodke i kielbase :)

Napisano

Co do leków to mogą być napoczete a jak Twój lekarz umie angielski to niech Ci napisze takie zaświadczenie jak nie to recepta.

Napisano

Wędliny nie możesz przywieźć. Do leków powinieneś mieć receptę (może być po polsku) - nazwa leku zresztą i tak się nie tłumaczy. Leku nie powinno być więcej niż to wynika z prywatnego użycia - domniemanie jest że zapas do 90 dni powinien być traktowany jako "prywatne użycie". Leki mogą być napoczęte, mogą być nienapoczęte. W ambasadzie USA w Warszawie jest automat do robienia zdjęć - koszt 30 zł, trzeba mieć odliczone - tylko gotówka. :)

Napisano
18 hours ago, sly6 said:

Co do leków to mogą być napoczete a jak Twój lekarz umie angielski to niech Ci napisze takie zaświadczenie jak nie to recepta.

A co z lekami wysłanymi poczta? Jak rozumiem tego sie nikt nie przyczepi? Ktoś tu chyba na forum kiedyś pisał ze spoko... a ja pare rzeczy właśnie chce do USA aptecznych ze sobą zabrać. :( 

Napisano

@Przemyslav w temacie wędlin to powiem Ci z autopsji ze mojej mamie jak leciała do USA to skonfiskowali dobre pare kilo próżniowo pakowanych wędlin z walizki - nie było zmiłuj... a nabrała tyle tego żeby przywieźć córce polskie smakołyki :( kabanosiki poszły do kosza..

Napisano
19 godzin temu, mcpear napisał:

Wędliny nie możesz przywieźć. Do leków powinieneś mieć receptę (może być po polsku) - nazwa leku zresztą i tak się nie tłumaczy. Leku nie powinno być więcej niż to wynika z prywatnego użycia - domniemanie jest że zapas do 90 dni powinien być traktowany jako "prywatne użycie". Leki mogą być napoczęte, mogą być nienapoczęte. W ambasadzie USA w Warszawie jest automat do robienia zdjęć - koszt 30 zł, trzeba mieć odliczone - tylko gotówka. :)

To tyle teorii (w sumie w drugą stronę też nie można wędlin przywieźć :) ) - z praktyki - pies z kulawą nogą nie zajrzał mi nigdy do podróżnego bagażu (ale może nie jestem dobrym przykładem... :) ).

Z ciekawostek - lot Frankfurt - Dulles (teraz - maj) - stewardesy rozdają niebieskie karteczki (deklaracje celne), towarzystwo dzielnie skrobie na nich swoje dane oraz X w odpowiednich kratkach (uważajcie na 1, 4 i 7!!) podczas gdy funkcjonariusz CBP w POE z rozbrajającym uśmiechem "ale my już ich nie zbieramy" :) ("(...)i śmiechom było co niemiara(...)".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...