loyer1 Napisano 19 Października 2018 Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Cześć, w grudniu pierwszy raz lecimy do USA. Naszym celem są Hawaje (KOA), lot mamy z WAW, przez Amsterdam i Vancouer. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć mniej więcej jak będzie wszystko przebiegać na każdym z lotnisk. Latałem wiele razy z przesiadkami na różnych lotniskach, ale nigdy do USA. Dlatego chciałbym wiedziec czy np. odprawa na Okęciu będzie tak samo wyglądać jak podczas lotów do innych krajów? Czy odprawa przez hamerykańskich celników będzie na lotnisku w Kanadzie czy po przylocie na Hawaje? Czy jeżeli w Kanadzie mamy tylko przesiadkę to czy musimy mieć ichniejszą "wizę", tj. eTA? Tzn. ja ją mam, żona nie. Na szczęście nie jest to duży problem, bo wyrobienie trwa chwilę i kosztuje 7 CAD ;) Czy powrót z KOA do WAW (przez LAX i AMS) będzie wyglądał jak każdy inny lot, czy będą jakieś dodatkowe odprawy, etc? Żeby nie było tak łatwo, to w trakcie pobytu jeszcze lecimy KOA-LAX- KOA :) Czy taki lot, odprawa, etc. będzie wyglądała standardowo czy również będą jakieś dodatkowe odprawy? Dzięki za odpowiedź :)
kzielu Napisano 19 Października 2018 Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Odprawa na Okeciu bedzie taka sama poza tym ze bedziesz musial przejsc stanowisko SG i bedziesz odlatywal z bramek non-Schengen. W Kanacie - zalezy czy Vancouver ma pre-clearance (wygooglaj sobie). Jak nie ma to CBP bedziesz przechodzil na miejscu. Przy powrocie przez zupelnie nic sie nie przechodzi.
loyer1 Napisano 19 Października 2018 Autor Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Dzięki, na szczęście w tym Vancouver mamy chyba z 5h przesiadki, więc nawet jakby były kolejki to damy radę
andyopole Napisano 19 Października 2018 Zgłoś Napisano 19 Października 2018 57 minut temu, kzielu napisał: Odprawa na Okeciu bedzie taka sama poza tym ze bedziesz musial przejsc stanowisko SG i bedziesz odlatywal z bramek non-Schengen. W Kanacie - zalezy czy Vancouver ma pre-clearance (wygooglaj sobie). Jak nie ma to CBP bedziesz przechodzil na miejscu. Przy powrocie przez zupelnie nic sie nie przechodzi. W Vancouver BC jest odprawa imigracyjna do USA. Pomiędzy Hawajami a kontynentalnym USA nie ma odprawy imigracyjnej, to jest lot wewnetrzny, jak z Portland do Chicago.
loyer1 Napisano 19 Października 2018 Autor Zgłoś Napisano 19 Października 2018 A jeszcze pytanko, co z nadawanym bagażem? Jak oddam na Okęciu to odbiorę dopiero na Hawajach? Czy będę musiał odebrać w Vancouver i jeszcze raz nadać/oddać? Wszystkie 3 loty (WAW-AMS-YVR-KOA) mamy na jednej rezerwacji KLM.
sly6 Napisano 19 Października 2018 Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Lotniska po za USA z odprawa imigracyjna i celna. https://www.cbp.gov/border-security/ports-entry/operations/preclearance
andyopole Napisano 19 Października 2018 Zgłoś Napisano 19 Października 2018 1 minutę temu, loyer1 napisał: A jeszcze pytanko, co z nadawanym bagażem? Jak oddam na Okęciu to odbiorę dopiero na Hawajach? Czy będę musiał odebrać w Vancouver i jeszcze raz nadać/oddać? Wszystkie 3 loty (WAW-AMS-YVR-KOA) mamy na jednej rezerwacji KLM. A tego qrczę nie pamiętam, a tyle razy przez YVR wracalem.
sly6 Napisano 19 Października 2018 Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Na przesiadke potrzebujesz ETA http://www.gazetagazeta.com/2018/06/jeszcze-wazne-informacje-o-eta/ Dobrze że wiesz ze to kosztuje 7 dol bo są tacy że płacą nawet 30 dol kanadyjskich.
mcpear Napisano 19 Października 2018 Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Wg mnie nie będziesz odbierał bagażu w Vancouver - leciałem przez Toronto kiedyś i tam robiłem POE do USA i nie musiałem odebrać bagażu. Wg mnie w obie strony będziesz raz nadawał bagaż i raz go odbierał eTA jest konieczne - sprawdź koniecznie czy twoja jest nadal ważna i czy nie zmieniałeś paszportu w międzyczasie. Gratuluje wakacji na Big Island:)
pelasia Napisano 19 Października 2018 Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Jak ja kiedyś leciałam przez Montreal do PL to nam w samolocie powiedziano, że każdy musi odebrać i ponownie nadać bagaż. Trochę mnie to zdziwiło, ale że miałam czas to mi to była rybka. Po wyjściu z samolotu stał sobie koleś i krzyczał, że ponowne nadanie bagażu nie jest konieczne. Chyba komuś się w samolocie pomieszalo i kazano innemu stanąć i sprawę korektowac
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.