mcpear Napisano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2018 Jedno pytanie. Z Polski wylatujesz bezpośrednio za ocean? Czy przez inne lotnisko w Schengen? Innymi słowy czy przy wylocie staniesz przed Polskim funkcjonariuszem Straży Granicznej? Czy wiesz czy ta znajoma co nie miała żadnych problemów to leciała z Polski bezpośrednio za ocean czy leciała przez jakiś hub europejski? Pytam bo polski paszport traci ważność 60/90 dni po zmianie danych osobowych (nie jest to norma światowa). Linie lotnicze nie zwracają na to raczej uwagi i ne robią kłopotów. Jedynie Polska Straż Graniczna może zrobić brzydkiego psikusa. Jakbyś leciała przez hub europejski to nie spotykasz się w Polsce z pogranicznikiem i tez tego kłopotu nie ma.
margherita_s Napisano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2018 14 minut temu, mcpear napisał: Jedno pytanie. Z Polski wylatujesz bezpośrednio za ocean? Czy przez inne lotnisko w Schengen? Innymi słowy czy przy wylocie staniesz przed Polskim funkcjonariuszem Straży Granicznej? Czy wiesz czy ta znajoma co nie miała żadnych problemów to leciała z Polski bezpośrednio za ocean czy leciała przez jakiś hub europejski? Pytam bo polski paszport traci ważność 60/90 dni po zmianie danych osobowych (nie jest to norma światowa). Linie lotnicze nie zwracają na to raczej uwagi i ne robią kłopotów. Jedynie Polska Straż Graniczna może zrobić brzydkiego psikusa. Jakbyś leciała przez hub europejski to nie spotykasz się w Polsce z pogranicznikiem i tez tego kłopotu nie ma. Tak, miala przesiadke we Frankfurcie i stamtąd leciala do US.
Xarthisius Napisano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2018 32 minutes ago, mcpear said: Pytam bo polski paszport traci ważność 60/90 dni po zmianie danych osobowych W przypadku slubu w Polsce. W przypadku slubu za granica dni sie liczy od dnia dostarczenia polskiego aktu slubu, po uprzednim umiejscowieniu amerykanskiego w polskim urzedzie. Tak gwoli scislosci, bo sie @margherita_s zaraz zestresuje ze ma niewazny paszport
andyopole Napisano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2018 2 godziny temu, margherita_s napisał: Poprosilam w pomoc w sprawie ETA, nie w sprawie nazwiska na bilecie. I co otrzymalam? M.in. to: 13 godzin temu: Takie jak w paszporcie. Ponieważ eTA jest przypisana do paszportu. Otrzymałaś min. to. Jak jeszcze tlumaczyc? Dodam tylko że również ludzie inteligentni popełniają idiotyczne błędy czego znakomitym przykladem jest Twoj przypadek. Nie jestes jedyna.
ilon Napisano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2018 @margherita_s ja bym robila ETA na nazwisko w paszporcie. Z tymi innymi nazwiskami bedziesz moze miala problem z odprawami online. Tak przynajmniej moja sister-in law miala jak leciala tutaj na paszporcie i wizie z innym nazwiskiem, ale miejmy nadzieje ze bedzie wszystko OK. Powodzenia i keep us posted
margherita_s Napisano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2018 13 godzin temu, ilon napisał: @margherita_s ja bym robila ETA na nazwisko w paszporcie. Z tymi innymi nazwiskami bedziesz moze miala problem z odprawami online. Tak przynajmniej moja sister-in law miala jak leciala tutaj na paszporcie i wizie z innym nazwiskiem, ale miejmy nadzieje ze bedzie wszystko OK. Powodzenia i keep us posted Zrobilam ETA na panieńskie, tak jak w paszporcie. Ale przez Kanadę lecie dopiero za 2 tygodnie. Dziś natomiast przylecialam do Europy. Przypominam: bilet na nazwisko męża, paszport na panieńskie. Nie mialam ZADNYCH problemów, ani z obsluga linii, ani z TSA. Powiedziano mi, że jeśli mam ze sobą GC i akt malzenstwa, to będzie ok. Ale nikt o to nawet nie prosil Takze da się? Da się! PS Pozdrawiam z lotniska w Genewie, za oknem widzę Alpy, i to calkiem niedaleko
ilon Napisano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2018 @margherita_s super! Mam nadzieje, ze w drodze powrotnej tez bedzie OK. Zazwyczaj wlasnie ci najwieksi czepialscy sa wlasnie jak sie leci w tym kierunku, ale ciesze sie, ze poszlo dobrze
margherita_s Napisano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2018 Dnia 19.12.2018 o 18:59, ilon napisał: @margherita_s super! Mam nadzieje, ze w drodze powrotnej tez bedzie OK. Zazwyczaj wlasnie ci najwieksi czepialscy sa wlasnie jak sie leci w tym kierunku, ale ciesze sie, ze poszlo dobrze W drodze powrotnej lece przez Kanadę, wiec zobaczymy, czy nie będą robić problemów. Ale jestem dobrej myśli. Jak widać nazwisko na bilecie wcale nie musi się zgadzać z tym na paszporcie
Halyna Napisano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2018 Dnia 16.12.2018 o 21:19, Xarthisius napisał: W przypadku slubu w Polsce. W przypadku slubu za granica dni sie liczy od dnia dostarczenia polskiego aktu slubu, po uprzednim umiejscowieniu amerykanskiego w polskim urzedzie. Tak gwoli scislosci, bo sie @margherita_s zaraz zestresuje ze ma niewazny paszport Polaka/Polkę obowiązują przepisy polskie. Więc w jej przypadku jest tak, jak napisał @mcpear - jeśli minęło 90 dni to jej paszport jest nieważny z urzędowego punktu widzenia. To, że nikt tego nie sprawdzi w innym kraju UE nie zmienia tego faktu. Skoro będzie w Polsce może podejść do dowolnego biura paszportowego i wyrobić paszport na nowe dane (wg jej wpisu ma przy sobie akt ślubu). Nie ma kolejek - mój syn złożył wniosek o paszport w ubiegły czwartek i w ten wtorek już miał paszport w ręku bez żadnych przyspieszeń czy interwencji.
Xarthisius Napisano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2018 31 minutes ago, Halyna said: Polaka/Polkę obowiązują przepisy polskie. Zgadzam sie. Dlatego w swojej wypowiedzi powolywalem sie na polskie przepisy W szczegolnosci Art. 37. 1. 4) i Art 37. 2. [1] Pozostaje kwestia interpretacji. Spotkalem sie z opinia, ze 4 miesiace jest od dnia slubu, a nie od daty zlozenia dokumentow. Z tym sie juz nie kloce, bo nie jestem prawnikiem. [1] http://www.lexlege.pl/ustawa-o-dokumentach-paszportowych/#ustawa-o-dokumentach-paszportowych/art-37/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.