Skocz do zawartości

Zamieszkanie i start w USA. Jak zacząć

Jim1123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, na wstępie powiem że jestem tu nowy i mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie:

mieszkam teraz w Polsce. W stanach byłem tylko na wizie turystycznej. Mam własną firmę, na razie jestem bez żony i dzieci. Chciałbym osiedlić się w USA i ewentualnie jeśli to możliwe to bym chciał tam również przenieść firmę. Tylko pytanie od czego i jak zacząć? Czy jedyna realna szansa to zielona karta? I losowanie jej za rok czy tam dwa o ile jeszcze będzie? Czy może da się coś innego zrobić? 

PS. Proszę tylko bez zbędnych i niepotrzebnych komentarzy. Jeśli ktoś ma zamiar tak pisać, niech zachowa to dla siebie. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

• Odpowiedzi 35
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Są generalnie 4 (podstawowe) możliwości emigracji do USA:
- przez losowanie
- przez rodzinę (rodzice, siostra albo żona, którzy są obywatelami sponsorują Ciebie)
- przez pracę (pracodawca chce Ciebie zatrudnić w USA bo nie ma odpowiednich chętnych na taką pozycję na terenie USA i w związku z tym sponsoruje cały proces)
- przez inwestycję - tworzysz na terenie USA biznes z minimalnym wkładem $1M (na niektórych terench wystarczy $500k) i zatrudniasz minimum 10 lokalnych pracowników.

Także losowanie to nie jedyna droga.

Napisano

Czyli w rym wypadku jedyne co mi pozostaje to losowanie lub inwestycja do ktorej zapewne minie kilka lat lub kredyt. A czytalem kiedys o firmach co pomagaja zalozyc firme w stanach nie bedac tam nawet. Jak to by sie mialo do emigracji? 

Napisano
9 minut temu, Jim1123 napisał:

A czytalem kiedys o firmach co pomagaja zalozyc firme w stanach nie bedac tam nawet. Jak to by sie mialo do emigracji? 

Nijak. Sam fakt posiadania firmy nie znaczy nic.

Napisano

Rozumiem, a jak by to wygladalo gdybym znalazl kogos kto by chcial mnie zatrudnic, przepracowalbym tam jakis okres i chcialbym otworzyc swoja dzialalnosc i kontynuowac na swoim? Da sie czy juz nie? I ewentualnie gdzie takiego pracodawcy szukac? Bo raczej na olx lub podobnych serwisach nie znajde ofert

Napisano

Jak pracodawca zasponsoruje Tobie Zieloną Kartę to nie jest ona warunkowa i związana z pracodawcą. Po otrzymaniu dokumentu możesz kontynuować na swoim już z Zieloną Kartą w kieszeni. Jeśli jesteś zawodowym kierowcą ciężarówki to są tu na forum różne ogłoszenia i nazwy firm, które sponsorują Zieloną Kartę. W innych przypadkach nie jest to łatwe i trudno na forum ogłoszenia typu "Dam Zieloną Kartę za pracę u mnie" znaleźć. Musisz przeglądać fora branżowe (we własnej branży), uruchomić własne kontakty, znajomości w USA po fachu itp. Generalnie na sponsorowanie przez pracodawcę nie ma dobrej i jednoznacznej recepty

Napisano

Jestes w dobrej branzy, i z odrobina szczescia, i troche cierpliwosci, nie jest wykluczone ze ktos by ciebie zasponsorowal na wize pracownicza a potem na Zielona Karte. 

Napisano
27 minut temu, katlia napisał:

Jestes w dobrej branzy, i z odrobina szczescia, i troche cierpliwosci, nie jest wykluczone ze ktos by ciebie zasponsorowal na wize pracownicza a potem na Zielona Karte. 

Kluczowe slowo - "technik". 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...