KateL Napisano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Lutego Cześć, Czy spotkaliście się z takim przypadkiem, żeby w biometrycznym paszporcie nie było odcisków palców (linie papilarne niewystarczająco widoczne i nie zostały pobrane siostrzeńcowi) i można było bez problemu pojechać na wakacje do USA na wniosku ESTA? paszport jest na sto procent biometryczny tylko że niekompletny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Lutego Tak. Znam takie dwa przypadki. Nie było problemów w obu wlecieć do USA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KateL Napisano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Czerwca Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze kilka pytań dotyczących wycieczki. Byłam kiedyś już raz na wakacjach w USA, ale to było bardzo dawno temu i nie pamiętam jak to było. Może ktoś będzie wiedział a) czy teraz można normalnie płacić kartami debetowymi w USA, czy trzeba mieć kredytowe? nie mam na myśli rezerwacji hotelu (to już jest opłacone), ale pytam o zwykłe zakupy w sklepie czy restauracje b) czy to prawda, że przy płaceniu kartą często kelnerzy zabierają kartę płatniczą na zaplecze zamiast przynieść terminal do stolika? nie pamiętam zupełnie tego z poprzedniego wyjazdu c) czy przy wjeździe do pana oficera na lotnisku podchodzi się pojedynczo czy można podejść z rodziną z którą się przyleciało? d) czy ktoś wie czy ten cały flight manifest był w 2004 roku automatyczny? byłam wcześniej już raz na wakacjach w USA, wyleciałam o czasie tak jak zadeklarowałam, ale nie mam już biletów na potwierdzenie, oddałam te białą karteczkę z paszportu jak wylatywałam no i mam nadzieję, że mój wylot dobrze się odnotował w systemie, bo innego potwierdzenia nie mam. Jeśli był automatyczny to mam nadzieję, że jest mniejsza szansa na popelnienie pomyłki niż jak w przypadku manualnego wprowadzania. Pamiętam, że jak obsługa naziemna wyrywała te karteczki z paszportów to kładła na jedną dużą kupkę i im się wysypywały wszędzie na boki. Mam nadzieję, że nie zgubili niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 1 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Czerwca a/ Zawsze mozna płacić kazdymi Kartami. Czasem jest korzystniej płacić Kredytową chocby ze wzgledu na ubezpieczenie transakcji. b/ Jeszcze nie widzialem zeby tu kelner przychodził z terminalem do stolika. W tej sytuacji właśnie lepiej płacić CC, raz kelnerka podwójnie mnie skasowała za obiad na lotnisku. Skutecznie zareklamowałem płatność i pieniądze wróciły na konto. Przy Debetówc e to się nie uda. c/ Można podejść całą familią. d/ Będzie dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grahf Napisano 10 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Czerwca On 1/3/2024 at 12:20 AM, tomi455 said: sory że odkopuję stary wpis ale czytam cały topic związany z doświadczeniem z estą bo myślę o wyjeździe wakacyjnym do USA. czy to oznacza że jak ktoś mieszka i pracuje za granicą ale ma paszport PL to z góry ma mniejsze szanse na estę niż jakby pracował i mieszkał w PL? czy to ogólny problem czy tylko dotyczy Polaków mieszkających w UK? Mieszkam i pracuje w Niemczech, ale paszport mam Polski (dopiero po 5 latach mozna starac sie o obywatelstwo - mieszkam ponad 3 lata). Nie mialem problemu z dostaniem ESTY i pobytem turystycznym w USA, a teraz dostalem wize pracownicza L-1A. Z tego co widzialem w konsulacie we Frankfurcie, to sporo ludzi nie bylo z Niemiec starajac sie o wize. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KateL Napisano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Czerwca Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Mam jeszcze jeden nowy kłopot i się zastanawiam jak Wy wypełnialiście estę w nawiązaniu do informacji o rodzicach. Jeżeli chodzi o rodziców to wpisałam tylko pierwsze imię i nazwisko (bez drugiego imienia, chociaż rodzice mają środkowe imię). W wersji polskiej Esty było napisane, żeby nie wpisywać środkowego imienia. Natomiast w wersji angielskiej widzę, że jest napisane: In the first (Given) name field, enter your parent's first (given) name. W dowodzie osobistym dwa imiona występują obok siebie w tej samej linii jako given, nie ma rozróżnienia na first i middle. (Jeżeli chodzi o moje drugie imię to jest wpisane, bo dane zostały automatycznie ściągnięte z paszportu, któremu zrobiłam zdjęcie). Co mam zrobić? wypełniać estę jeszcze raz? czy oni chcą tylko pierwsze imię? Dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferenss Napisano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Czerwca Mam pytanie, czy zmieniając adres zameldowania muszę jeszcze raz ubiegać sie o esta? Mam ważną esta ale zmieniłem adres zameldowania i na dokumencie jest stary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KateL Napisano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Czerwca 9 hours ago, ferenss said: Mam pytanie, czy zmieniając adres zameldowania muszę jeszcze raz ubiegać sie o esta? Mam ważną esta ale zmieniłem adres zameldowania i na dokumencie jest stary? Kiedy Esta jest zatwierdzona to można tylko zmienić lub dodać dwie rzeczy: e-maila i adres na czas pobytu w USA. Według strony rządowej należy ubiegać się o ponowną autoryzację jeżeli masz nowy paszport, zmieniłeś imię, płeć lub obywatelstwo (bądź też zmieniasz odpowiedź w tych pytaniach na końcu formularza "tak" lub "nie"). Nie widzę nic o adresie zamieszkania, ale weź pod uwagę, że jestem nowa na tym forum i wypełniłam do tej pory tylko jedną estę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferenss Napisano 21 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Czerwca W dniu 17.06.2024 o 20:38, KateL napisał: Kiedy Esta jest zatwierdzona to można tylko zmienić lub dodać dwie rzeczy: e-maila i adres na czas pobytu w USA. Według strony rządowej należy ubiegać się o ponowną autoryzację jeżeli masz nowy paszport, zmieniłeś imię, płeć lub obywatelstwo (bądź też zmieniasz odpowiedź w tych pytaniach na końcu formularza "tak" lub "nie"). Nie widzę nic o adresie zamieszkania, ale weź pod uwagę, że jestem nowa na tym forum i wypełniłam do tej pory tylko jedną estę. Dzięki za odpowiedź! Dokładnie te same informacje znalazłem więc wydaje mi sie że zmiana adresu zameldowania nie powoduje potrzeby ponownego aplikowania. Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli wylatuje 3 lipca na 6 tygodni a esta kończy się 7 listopada to nie powinno być probemu. Jest ważna do końca swojej daty, czy ma jakąś karencje np. jak paszport i na 3 miesiące przed końcem ważności moga być problemy z wjazdem do niektórych państw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 21 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Czerwca ESTA daje ci prawo do podróżowania. Czyli do 7 listopada możesz wsiąść w samolot i przylecieć do USA. Na miejscu oficer CBP sprawdzi, czy jesteś uprawniony do przekraczenia granicy i wpuści ciebie do USA. Czyli jakbyś 7 listopada się pojawił na granicy i dostał prawo wizyty turystycznej na 90 dni to wszystko byłoby OK. To że ESTA w między czasie ulegnie przedawnieniu nie ma wpływu na to że wpuszczono Ciebie na 90 dni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi