Jackie Napisano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 3 minuty temu, katlia napisał: Nie dluzej niz 12 miesiecy. I musisz placic, mimo ze to jest publiczne liceum. Koszt moze byc od 3 do 10 tysiecy dolarow. w 2011 w Oak Park za taką przyjemnośc trzeba było płacić ponad 15K https://chicago.cbslocal.com/2011/06/07/district-claims-family-lives-out-of-town-sues-for-30k-in-tuition/ Nie mogę znaleźć oficjalnych danych na 2019, ale coś mi się o uszy obiło że jest to 22K rocznie. Prywatne college prep Fenwick cieszące się świetną opinią jest sporo tańsze, "tylko" $14,700.
katlia Napisano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 35 minut temu, Jackie napisał: w 2011 w Oak Park za taką przyjemnośc trzeba było płacić ponad 15K https://chicago.cbslocal.com/2011/06/07/district-claims-family-lives-out-of-town-sues-for-30k-in-tuition/ Nie mogę znaleźć oficjalnych danych na 2019, ale coś mi się o uszy obiło że jest to 22K rocznie. Prywatne college prep Fenwick cieszące się świetną opinią jest sporo tańsze, "tylko" $14,700. Oj... podalam bardzo stare dane najwyrazniej. Faktycznie, wyglada na to ze przecietne koszta w USA to prawie $12k na rok. Te nizsze sa w rejonie $9K, najwyzsze $25K Florka - wiec o takie sumy chodzi uczac sie na PUBLICZNYM liceum w USA. To za sama szkole.
Florka Napisano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 Rozumiem, dziękuję ale chyba jednak zdecyduje się na wymianę na semestr lub pół. Chciałam jeszcze tylko zapytac czy warto zdać tam mature? I czy na wymianie w ogóle można?
katlia Napisano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 5 minut temu, Florka napisał: Rozumiem, dziękuję ale chyba jednak zdecyduje się na wymianę na semestr lub pół. Chciałam jeszcze tylko zapytac czy warto zdać tam mature? I czy na wymianie w ogóle można? W USA nie ma matury.
mola Napisano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 2 minuty temu, Florka napisał: Rozumiem, dziękuję ale chyba jednak zdecyduje się na wymianę na semestr lub pół. Chciałam jeszcze tylko zapytac czy warto zdać tam mature? I czy na wymianie w ogóle można? Amerykańską maturę, czyli SAT, możesz zdać nawet na miejscu w Polsce, w każdej chwili, dowolną ilość razy. Jeśli nie zamierzasz studiować w USA w zasadzie do niewielu rzeczy Ci się to przyda.
katlia Napisano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2020 4 minuty temu, mola napisał: Amerykańską maturę, czyli SAT, możesz zdać nawet na miejscu w Polsce, Scisle mowiac, SAT to nie matura. Mozna zakonczyc liceum bez zadnych egzaminow (no, chyba ze mowa o Regents Exams naprzyklad w NY State.) Mozna tez isc na studia bez SAT (czy ACT) najpierw zapisujac sie do community college, na ktore te egzaminy nie sa wymagane, a potem robiac transfer na 4-letnia uczelnie. Ale fakt, ze jezeli nie ma sie w planach studiowac w USA, SAT nic nie znaczy. Co innego jest high school diploma. Jezeli OP chcialaby tu kiedys pracowac, to mogloby sie przydac. Nie ma reguly czy konczac 12tsa klase w amerykanskiej high school na wymianie mozna dostac high school diploma. Niektore szkoly wydaja, inne nie. Zupelnie zalezy od szkoly, przepisow w danym stanie/district.
adam2008 Napisano 5 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2020 Tylko jedno biuro zamuje sie wyjazdami na rok szkolny www.berdyczow.pl Pamietaj ze warto spelniac marzenia jesli nie w taki sposob to w inny.
mcpear Napisano 5 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2020 9 minutes ago, adam2008 said: Tylko jedno biuro zamuje sie wyjazdami na rok szkolny Nie sądzę. Na szybko w google znalazłem 4 inne biura. Zgadzam się, że warto spełniać marzenia
andyopole Napisano 5 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2020 3 godziny temu, mcpear napisał: Nie sądzę. Na szybko w google znalazłem 4 inne biura. Zgadzam się, że warto spełniać marzenia @adam2008 zna tylko jedno biuro bo tam pracuje. Reszta dla niego nie istnieje.
KrysiaK Napisano 6 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2020 Dnia 30.01.2020 o 15:35, Florka napisał: Rozumiem, dziękuję ale chyba jednak zdecyduje się na wymianę na semestr lub pół. Chciałam jeszcze tylko zapytac czy warto zdać tam mature? I czy na wymianie w ogóle można? Jezeli sadzisz, ze po skonczeniu High School bedziesz mogla zoatac w US, to sie mylisz. Natomiast gdy myslisz o zagranicznych studiach, lepiej skoncz anglojezyczna szkole srednia w Polsce(bedzie taniej), zrob miedzynarodowa mature i bedziesz miala otwarta droge na zagranicze studia. Niestety w wiekszosci tez trzeba placic.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.