Skocz do zawartości

Emigracja "na raty"

szags

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
13 minut temu, kzielu napisał:

W jakis systemie ? I kto ma dojsc ?

Chodzi o to że SSN mam wyrobiony w 2004 roku, jak byłem na J1. Czyli jestem w jakimś systemie. I czy jak teraz pojadę to oni sami dojdą do tego że człowiek o tym imieniu i nazwisku co jest na karcie SSN to ten sam co teraz wjeżdża?

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
3 minuty temu, szags napisał:

Chodzi o to że SSN mam wyrobiony w 2004 roku, jak byłem na J1. Czyli jestem w jakimś systemie. I czy jak teraz pojadę to oni sami dojdą do tego że człowiek o tym imieniu i nazwisku co jest na karcie SSN to ten sam co teraz wjeżdża?

Ale kto to jest "oni" ? I dlaczego myslisz ze ktokolwiek ma do czegokolwiek dojsc ?

SSA z imigracja ma bardzo niewiele wspolnego i jedyne co oni widza ze wydali kiedys takiemu czlowiekowi SSN. Oni nie musza nic wiedziec ani dochodzi i praktycznie zupelnie ich to nie obchodzi.

Jezeli chodzi o USCIS - to rozumiem ze wypelniajac dokumenty podales istniejacy SSN wiec nie beda nic wysylali do SSA zeby wydali Ci nowy.

Napisano
26 minut temu, sly6 napisał:

Tutaj masz stronę do opłaty , przed wylotem płacisz 

https://www.uscis.gov/forms/uscis-immigrant-fee

Opłata to 220 dol us

Na tej stronie też sprawdzisz co jest z Twoją kartą. 

A nie lepiej zapłacić zaraz po przylocie? W takim sensie, że pewnie jest szansa że mnie nie wpuszczą to zawsze będę miał 220$ w kieszeni...:) Czy tych "wybrańców" nie cofają? ;)

Napisano
6 minut temu, kzielu napisał:

Ale kto to jest "oni" ? I dlaczego myslisz ze ktokolwiek ma do czegokolwiek dojsc ?

SSA z imigracja ma bardzo niewiele wspolnego i jedyne co oni widza ze wydali kiedys takiemu czlowiekowi SSN. Oni nie musza nic wiedziec ani dochodzi i praktycznie zupelnie ich to nie obchodzi.

Jezeli chodzi o USCIS - to rozumiem ze wypelniajac dokumenty podales istniejacy SSN wiec nie beda nic wysylali do SSA zeby wydali Ci nowy.

Napewno wpisywałem mój SSN w jakiejś deklaracji przed interview w ambasadzie. Nie wiem czy to było USCIS. 

"Oni" to w tym przypadku urzędnicy amerykańscy. Chodzi mi o to czy to się jakby znajdzie w systemie samo czy trzeba będzie to wyjaśniać...

Napisano
22 minuty temu, szags napisał:

Napewno wpisywałem mój SSN w jakiejś deklaracji przed interview w ambasadzie. Nie wiem czy to było USCIS. 

"Oni" to w tym przypadku urzędnicy amerykańscy. Chodzi mi o to czy to się jakby znajdzie w systemie samo czy trzeba będzie to wyjaśniać...

Problem wynika w tym ze zakladasz ze tu sa jacys urzednicy albo system w ktorym te dane przebywaja - chyba masz troche zbyt duze oczekiwania ;-) 

Jezeli masz numer SSN (i karte - pewnie ma Valid for work with DHS authorization wiec pewnie bym wystapil o nowa) to go po prostu uzywaj.

Napisano
25 minutes ago, kzielu said:

Problem wynika w tym ze zakladasz ze tu sa jacys urzednicy albo system w ktorym te dane przebywaja - chyba masz troche zbyt duze oczekiwania ;-) 

Oj tam, oj tam, nie ma tu takiego sredniowiecza! :P SSA trzyma w swojej bazie status imigracyjny. Jednym z systemow, ktory z tego korzysta jest np. E-Verify. Z tego co zrozumialem moja szefowa HRu, to tam tez musi byc wlasciwy status, bo inaczej nie zobaczylbym wyplaty... Oczywiscie wiadomo jak w powszechnym uzyciu (poza uniwersytetami) jest E-Verify, no ale po co narazac sie na klopoty.

Jezeli masz numer SSN (i karte - pewnie ma Valid for work with DHS authorization wiec pewnie bym wystapil o nowa) to go po prostu uzywaj.

Uzywac: jasne, ale wycieczka do biura SSA nie kosztuje i nie boli. Prawdziwa "Ameryke" oczekujaca na benefity w poczekalni mozna zobaczyc. BTW, przy przejsciu z GC na USC, tez USCIS mowi o tym zeby uaktualnic dane. Takze @kzielu jak jeszcze nie byles, to masz okazje ;-)

Napisano
4 godziny temu, kzielu napisał:

Nic nie zakładam ani nic nie oczekuję, tylko mnie zastanawia czy to po prostu jest i już, czy trzeba coś wyjaśniać i odwiedzać SSA. Mogę sobie tam pojechać i popytać ale może po prostu szkoda fatygi...:)

Napisano
12 minutes ago, szags said:

Prawo jazdy zrobię przed odbiorem karty? 

To zalezy od stanu. Za zielona karte bedzie Ci robic podsteplowana wiza w paszporcie, ale wiekszosc stanow wymaga zeby udowodnic, ze sie w danym stanie mieszka (np. w TX conajmniej 30 dni). Jak za pierwszym razem jedziesz tylko na chwile, to z tym bedzie najtrudniej.

Napisano

Wymagania do wyrobienia prawo jazdy mozesz znalezc na stronie stanowego DMV. Moze sie to roznic pomiedzy stanami. Do jakiego stanu przyjezdzasz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...