Skocz do zawartości

Mam wizę w starym paszporcie- czy muszę wniosek ESTA?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry

Mam nowy paszport, wizę amerykańską w starym paszporcie. Czy muszę wypełniać formularz ESTA przed wyjazdem czy po prostu wystarczy, że wezmę dwa paszporty ze sobą- stary i nowy? 

Napisano
Dnia 25.02.2020 o 21:59, andyopole napisał:

Sprawdź tylko czy przy kasowaniu starego paszportu nie przedziurkowali Ci strony z wizą. Jeśli tak to wiza nieważna. 

Nie sądzę by coś takiego gdzieś było praktykowane. Gdy odbierałem nowy paszport, nikt nawet nie spojrzał na stary. Nikt go fizycznie nie anulował bo i po co?

Napisano
1 godzinę temu, mathew75 napisał:

Nie sądzę by coś takiego gdzieś było praktykowane. Gdy odbierałem nowy paszport, nikt nawet nie spojrzał na stary. Nikt go fizycznie nie anulował bo i po co?

Mylisz się, ja jestem w posiadaniu przedziurkowanego paszportu (strona z wizą cała :D).

A tak na logikę - nie każdy czeka z wyrobieniem nowego paszportu do ostatniego dnia ważności poprzedniego. Gdyby stary paszport nie był anulowany przy wydawaniu nowego mogłoby się zdarzać, że ludzie mieliby jednocześnie dwa ważne paszporty - a tak być nie powinno (no chyba, że dwa różne obywatelstwa :P)

Napisano

Stary paszport nie jest dziurkowny jeśli w momencie wyrabiania nowego był już nieważny (minął jego trmin ważności) - wtedy nie ma potrzeby dziurkowania go bo i tak jest nieważny.

Jeśli wyrabiamy nowy paszport a stary jeszcze nie stracił ważności wtedy najpóźniej przy odbiorze nowego urzędnik ma obowiązek przedziurkowania starego. Wtedy należy przypilnować aby wizy nie przedziurkowali (o ile jest ważna)

Napisano
Dnia 29.02.2020 o 11:59, Duba91 napisał:

Praktyka dziurawienia wiz razem z paszportem była kiedyś bardzo popularna, więc obawy nie biorą się z nikąd :)

No wiesz, to nie obowiązek urzędnika, żeby sprawdzać, czy w dziurkowanym przez niego paszporcie jest coś co przedziurkowane byc nie powinno (z punktu widzenia właściciela paszportu). To my powinniśmy informować a ważnej amerykańskiej wizie.

Tak czy inaczej - warto na ten temat "trąbić", żeby nikt później nie płakał...;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...