omikron Napisano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 Dzień dobry, Od listopada zeszłego roku wraz z żoną jestem posiadaczem zielonej karty. Do tej pory mieszkam i prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w Polsce. Do Stanów miałem wyjechać niebawem, ale cała sytuacja z epidemią pokrzyżowała nieco te plany. Tak czy inaczej, zacząłem przypatrywać się obowiązkom podatkowym w USA i pojawia się tu pytanie - czy jako osoba prowadząca działalność i płacąca podatki w Polsce muszę też zapłacić 15.3% self employment tax w Stanach?
mcpear Napisano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 Na 100% musisz się rozliczyć. W sensie złożyć deklarację. Termin składania deklaracji w USA został wydłużony do 15 lipca w roku 2020. Czy musisz zapłacić podatek? Tu byś musiał się skontaktować z doradcą podatkowym, który ma doświadczenie w podatkach osobistych dla osób posiadających rezydencję podatkową w dwóch krajach. Jest duża szansa, że nie musisz zapłacić w stanach ani dolara (albo jakieś grosze), aczkolwiek nie przyjmuj tego za gwarancję ani poradę prawną. Z tego co kiedyś słyszałem to inne rzeczy możesz wliczyć w koszty w Polsce przy prowadzeniu działalności i inaczej wyliczasz dochód a inne rzeczy w USA (stąd może istnieć pewna część przychodu nie zaliczona w USA do kosztów a nieopodatkowana w Polsce, przez to, że została tam zaliczona do kosztów - przykładem który kiedyś mi podawano to składka na ZUS i NFZ. ZUS w Polsce odliczasz od przychodu przed opodatkowaniem. A NFZ w dużej części od podatku. Składka NFZ teoretycznie została teraz wyjęta z podatku dochodowego i stanowi oddzielną pozycję. Z tego co wiem to obie te kwoty są nieodliczalne od przychodu / podatku w USA). Ale moja wiedza może być bardzo nieprecyzyjna i nie powinna stanowić podstawy Twoich działań. Moja rada znajdź doradcę lub biuro podatkowe co specjalizuje się w rozliczaniu podatków międzynarodowych. Niezłoenie deklaracji podatkowej może być uznane jako porzucenie rezydencji i moze skutkować odebraniem zielonej karty, a na 100% będzie stanowiło problem przy staraniu się o obywatelstwo. A propos gdyby nie coronavirus to termin minąłby 4 dni temu
andyopole Napisano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 Nie wiem ile w tym roku ale poprzednio było tak że o ile Twój DOCHÓD w Polsce nie przekroczył +/- 100k PLN (zależne od kursu) to ze złożonej do IRS deklaracji nie wyjdzie zadna doplata w USA.
omikron Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 Dziękuję za odpowiedzi. Zdawałem sobie sprawę, że termin deklaracji podatkowej w USA został wydłużony. Biura podatkowe jakie znalazłem na internecie oferują wypełnienie deklaracji za około 500$, więc tanio nie jest. Natomiast, z tego co się doczytałem i zrozumiałem to między USA a Polską obowiązuje Totalization Agreement (https://www.ssa.gov/international/Agreement_Pamphlets/polish.html), które pozwala na uniknięcie self-employment tax skoro był on już opłacony w Polsce. Wymagane jest tutaj posiadanie pisma z ZUSu.
mcpear Napisano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 No czytam ten dokument. Jest tam napisane w tabelce: "If you are self-emplyed and you reside in US you need to pay "coverage and taxes" in US" Jest w tym dokumencie też paragraf, że ZUS może ci wystawić certyfikat ale on odnosi się do przypadku "If you reside in Poland". W związku z tym, że jesteś rezydentem USA nie byłbym pewien czy podlegasz pod niego. Aczkolwiek jeszcze raz o ile nie będziesz w wyniku samoszktałcenie pewien radziłbym skorzystać z usług osoby, która się na tym zna. Skorzystaj najlepiej z rekomendacji kogoś kto miał podobną sytuację i znalazł biuro podatkowe, co wykonało to dobrze. Ja tutaj nie mam doświadczenia aby poradzić tobie zaufane biuro podatkowe co rozlicza przypadki "self-employed" za granicami USA. Może ktoś tobie podeśle na priva taką rekomendację.
omikron Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 Zgadza się, na razie mieszkam jeszcze w Polsce, do Stanów miałem lecieć niedługo, ale wszystkie moje loty zostały odwołane..
Joanna30 Napisano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 Ale jeśli masz zieloną kartę, to znaczy że jesteś rezydentem USA, czyli ten certyfikat ZUS chyba Cię nie dotyczy.
Dread Napisano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 Tak musisz, wyrwac z ZUS zaswiadczenie PL-USA 1. Bez niego placisz self-employment tax, dodatkowo, musisz w roku 2019 przebywac wiecej niz pol roku w polsce, aby móc nie placic w usa self-employment.
Dread Napisano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 pamietaj rownież o https://bsaefiling.fincen.treas.gov/main.html
pelasia Napisano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 Podejrzewam, ze karta wygrana w loterii. Ale w ogóle aktywowana? Może jeszcze rezydentem nie jest....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.