Skocz do zawartości

Prezydent Joe Biden - wydarzenia

Roelka v.2

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, ciucma102 said:

Też aktualnie jestem w Hiszpanii i też widze obywateli Ameryki południowej którzy przyjeżdżają dzięki programom państwowym i dostają pracę na preferencyjnych warunkach kosztem Hiszpan którzy są zwalniani ze względu na zbyt duże koszta dla pracodawców. 

To jest po prostu cena kolonializmu ktora placi dzisiejsza Hiszpania za kilkaset lat mordu i kradzezy w Meksyku i Ameryce Lacinckiej. Pod tym wzgledem nie rozni sie od UK i Francjii. (Albo USA)

14 minutes ago, Xarthisius said:

Wedle tego co twierdza internety Ann Selzer to nie do konca randomowe sondaze robi. Jakby tak Iowa byla niebieska we wtorek, to bedziemy mieli ciekawy wieczor :-)

Wiadomo, że wszyscy jesteśmy widzami wróżącymi z fusów, bo i nie mamy dostępu do żywych danych ani narzędzi aby je interpretować…

…ale ja się skłaniam do poglądu,  że ośrodki sondażowe w tym roku stchórzyły. I - zagrały bezpiecznie. Idąc na 50/50.

Choć nie wiem na ile wyniki sondaży da się „zinterpretować” i jaka jest metodologia badań i mechanika produkowania wyników?

W każdym razie - mi się wydaje, że będzie „blow out”.

Tylko nikt nie odważy się powiedzieć w którą stronę.

Ale ten sondaż z Iowa ma potencjał aby stać się tym czym wyniki Clinton w konfrontacji z Sandersem w primaries w Rust Belt się stały… a to jest - indication tego co nadchodzi.

42 minutes ago, rzecze1 said:

Choć nie wiem na ile wyniki sondaży da się „zinterpretować” i jaka jest metodologia badań i mechanika produkowania wyników?

To jest fajny artykul pokazujacy jak z jednego sondazu mozna uzyskac rozne wyniki w zaleznosci od tego jakich przypraw uzyjesz przy robieniu kielbasy:

https://goodauthority.org/news/election-poll-vote2024-data-pollster-choices-weighting/

• Upvote 1

11 hours ago, rzecze1 said:

że ośrodki sondażowe w tym roku stchórzyły. I - zagrały bezpiecznie. Idąc na 50/50.

Ja bym to sformułował inaczej. Otóż większość ośrodków sondażowych powiązanych jest z ośrodkami medialnymi (np. Siena - NYT, CNN, DDHQ - The Hill, ...) albo po prostu utrzymuje się z reklam.

Sztuczne utrzymywanie suspensu że wyścig jest wyrównany albo że prowadzi, oględnie mówiąc, kontrowersyjny kandydat jest w ich finansowym interesie ponieważ przelicza się na kliknięcia.

One nie stchórzyły, ale realizują zwykłą oportunistyczną grę. Słowo "bezpiecznie" ma zastosowanie gdyby dyskutować o stchórzeniu bezosa kontrolowanego przez niego wapo, ale nie tutaj.

16 hours ago, katlia said:

Jestem teraz w Hiszpanii gdzie widze ciezko pracujacych imigrantow na kazdym kroku...

W Holandii jest tzw. 30% ruling. Po ostatnich cięciach zostało skrócone do 5 lat per imigrant i w skrócie polega na tym, że imigrant pracujący w poszukiwanym zawodzie zostaje zwolniony z płacenia sporej części podatku dochodowego, która zamiast tego ląduje w jego kieszeni w postaci wyższej pensji.

Holendrzy z premedytacją wprowadzili 30% ruling lata temu wiedząc, że jest to program państwowy i preferencyjne warunki dla obcych, ale wkład dla gospodarki kraju przewyższa te koszty. Co więcej, parę lat temu skrajnie prawicowe głosy populistów domagały się rezygnacji z kontynuacji 30% ruling, ale pozytywy tego programu są takie, że jedyne ustępstwo wobec antyimigracyjnych populistów które zrobiono to skrócenie okresu obniżonego podatku.

Zresztą nie trzeba szukać daleko - to imigranci zbudowali Amerykę i zawdzięcza ona swoją pozycję dzięki ich pracy i wkładowi. Tak jak kiedyś szczuto na Irlandczyków, na Włochów (obie nacje nie były uważane przez ówczesnych amerykańskich populistów za "białych"), tak się teraz szczuje na Latynosów, Arabów. Więcej szkody Ameryce (i Światu) wyrządzają Saudowie niż jakiś randomowy imigrant z Palestyny. A skoro już o Saudach, to nie sądzę żebym za swojego życia doczekał się bana na wjazd Saudów do Europy tudzież Polski (to a propos wcześniejszej wypowiedzi o tolerancyjności przyjezdnych "wobec kobiet czy mniejszości.").

14 hours ago, rzecze1 said:

a no tak… wyżyłem się wczoraj na Internecie 

A to to wcale nie jest niespodzianka. Dla mnie to jest oczywista motywacja dlaczego tutaj mi odpowiadasz, bo argumentacji która miałaby mnie do czegokolwiek przekonać to nawet z lupą nie znajdę. Pewnikiem jest, że prędzej czy później wyskoczy mi powiadomienie, że rzecze mnie gdzieś zacytował.

No dobra - czas sprawdzić co w sondażowniach aby jutro / pojutrze móc porównać:

538:
PA: KH 47.8 - DT 47.8 (remis - "ohh how convinient")
MI: KH 47.9 - DT 47.1
WI: KH 48.3 - DT 47.3
NC: KH 47.3 - DT 48.3
GA: KH 47.4 - DT 48.3
AZ: KH 46.7 - DT 48.9
NV: KH 47.4 - DT 47.7

270towin
PA: KH 48.2 - DT 48.2 (remis !!!!)
MI: KH 48.6 - DT 46.8
WI: KH 48.8 - DT 47.7
NC: KH 47.3 - DT 48.6
GA: KH 47.5 - DT 48.7
AZ: KH 46.8 - DT 48.4
NV: KH 47.6 - DT 48.2

Czyli jeśli nie będzie niespodzianek zwycięzca Pensylwanii wprowadza się do DC.

• Dziękuję! 1

Hej, Ci co głosują. Czy sprawdzają Wam paszport/jakiś inny dokument? Bo krążą "opowieści dziwnej treści", że podobno w Stanach (a przynajmniej w Kalifornii) nikt nie sprawdza dokumentów w lokalach wyborczych. Wydaje mi się to absolutnie nieprawdopodobne, ale jak mogę potwierdzić u źródła to czemu nie :D