cavscout Napisano Sobota o 16:27 Zgłoś Udostępnij Napisano Sobota o 16:27 13 hours ago, margherita_s said: Sprawa broni i strzelanin w szkole zawsze wywołuje we mnie ogromne emocje, bo jestem nauczycielką. "Więc jak ktoś chce, to znajdzie sposób". Problem w tym, że wcale nie trzeba bardzo szukać, bo broń jest ogólnie dostępna. Nie zrozumiesz, jaki to jest problem, dopóki nie będziesz z tej drugiej strony, czyli ze strony nauczyciela. Fakt, że opracowalam w głowie szczegółowy plan, gdzie "schowam" uczniów w razie strzelaniny; że zaplanowalam, które dokładnie krzesło chwyce, żeby wybić szybę w oknie; że zawsze, jak siedzę z uczniami na podłodze, to muszę siedzieć przodem do drzwi, żeby w razie co zareagować na czas - to wszystko sprawia, że krew się we mnie gotuje. Powszechny dostęp do broni to jest ogromny problem, ale niestety myślę, że nic się w tym kraju w tej kwestii nie zmieni. A to ciekawe. Ja tez jestem nauczycielem, tylko w tej chwili nie uczę. Brat tez jest nauczycielem i ma takie same poglądy co ja. I takze wielu nauczycieli gdzie mieszkam ma podobne poglądy co ja. Wiec tak, byłem w Twoim miejscu i znam ludzi w rodzinie czy poza nią którzy sa nauczycielami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cavscout Napisano Sobota o 16:33 Zgłoś Udostępnij Napisano Sobota o 16:33 2 hours ago, mola said: Dorzucę perspektywę rodzica z dziećmi szkolnymi. I to uczucie, kiedy w feedzie wpada news że kolejna strzelanina w szkole. I jak wpada w feed to wiadomo, że jest co najmniej kilka ofiar śmiertlenych, bo na drobniejsze indydenty z bronią nikt już nie zwraca uwagi. Pierwsza reakcja - nasłuch czy na mieście słychać wycie syren policyjnych i potem szybki check czy to na 100% nie Twoja szkoła i nie Twoje dziecko. Trzy lata temu w naszym mieście szkolny autobus rozwożący dzieci do domu został przypadkowo ostrzelany. Pamiętam jak dziś, że pisałam do sąsiadki smsa czy to był autobus jej syna i czy z nim w porządku. Od tego wydarzenia już nie korzystają z autobusów. Ograniczenie dostępu społeczeństwu do broni wyszłoby też na zdrowie policjantom. Jakby przy każdej, nawet głupiej interwencji nie musieli zakładać, że deliwkent jest uzbrojony i każdy jego gwałtowny ruch oznacza sięgnięcie po broń. Dodam cos na temat policjantów. Policjanci gdzie ja mieszkam są bardzo pro 2nd amendement. Kiedyś byłem zatrzymany za speeding i mialem przy sobie bron na pasku. Powiedziałem dla policjanta ze mam CCW termit i bron na pasku w kaburze. Policjant się spojrzał i tylko powiedział "don't show me yours and I will not show you mine". W innych wypadkach bez żartów tylko powiedzą OK i na tym się kończy. Dla normalnych policjantów stanach które są pro gun to nie jest problem ze obywatel ma przy sobie bron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margherita_s Napisano Sobota o 17:00 Zgłoś Udostępnij Napisano Sobota o 17:00 32 minutes ago, cavscout said: A to ciekawe. Ja tez jestem nauczycielem, tylko w tej chwili nie uczę. Brat tez jest nauczycielem i ma takie same poglądy co ja. I takze wielu nauczycieli gdzie mieszkam ma podobne poglądy co ja. Wiec tak, byłem w Twoim miejscu i znam ludzi w rodzinie czy poza nią którzy sa nauczycielami. Uczyłeś kiedyś w amerykańskiej szkole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cavscout Napisano Sobota o 19:09 Zgłoś Udostępnij Napisano Sobota o 19:09 2 hours ago, margherita_s said: Uczyłeś kiedyś w amerykańskiej szkole? Tak. W Pennsylvanii. Nawet mój teacher’s certificate jest dalej ważny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margherita_s Napisano Sobota o 19:59 Zgłoś Udostępnij Napisano Sobota o 19:59 49 minutes ago, cavscout said: Tak. W Pennsylvanii. Nawet mój teacher’s certificate jest dalej ważny. To powiem szczerze, że dziwię się, że nie masz podobnej opinii o strzelaninach w szkole, co ja. Good for you. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano Sobota o 20:58 Zgłoś Udostępnij Napisano Sobota o 20:58 55 minutes ago, margherita_s said: To powiem szczerze, że dziwię się, że nie masz podobnej opinii o strzelaninach w szkole, co ja. Good for you. Troche to to taki Monday Morning Quaterbacking - jak sie nie siedzi w szkole dzien w dzien to latwo opowiadac jak kogos specjalnie nie interesuje potencjalny 15-latek z ARem losowy wybierajacy do kogo tu strzelic w czasie jak policja sie czai gdzies za rogiem bo tez sie peka (jak w Uvalde). Tylko w US dzieci w podstawowkach maja regularny active shooter drill. Zupelnie normalne /s. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzecze1 Napisano Sobota o 23:33 Zgłoś Udostępnij Napisano Sobota o 23:33 Widzę, że dyskusja o „gun control” się znowu rozkręciła…i nawet wszystkie wpisy przeczytałem… …ale nic mnie nie zaskoczyło i nadal uważam, że wszystko co można w temacie powiedzieć, zostało powiedziane już lata temu przez jednego z tych obcokrajowców co przyjeżdżają do USA, robią karierę, a potem mówią Amerykanom jak mają żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuza007 Napisano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 13 godzin temu On 11/9/2024 at 2:36 PM, mola said: Dorzucę perspektywę rodzica z dziećmi szkolnymi. I to uczucie, kiedy w feedzie wpada news że kolejna strzelanina w szkole. I jak wpada w feed to wiadomo, że jest co najmniej kilka ofiar śmiertlenych, bo na drobniejsze indydenty z bronią nikt już nie zwraca uwagi. Pierwsza reakcja - nasłuch czy na mieście słychać wycie syren policyjnych i potem szybki check czy to na 100% nie Twoja szkoła i nie Twoje dziecko. Trzy lata temu w naszym mieście szkolny autobus rozwożący dzieci do domu został przypadkowo ostrzelany. Pamiętam jak dziś, że pisałam do sąsiadki smsa czy to był autobus jej syna i czy z nim w porządku. Od tego wydarzenia już nie korzystają z autobusów. Ograniczenie dostępu społeczeństwu do broni wyszłoby też na zdrowie policjantom. Jakby przy każdej, nawet głupiej interwencji nie musieli zakładać, że deliwkent jest uzbrojony i każdy jego gwałtowny ruch oznacza sięgnięcie po broń. NIe tylko policjantom, a również ewentualnym zatrzymywanym. Ilu zginęło/zostało rannym bo policjant widząc jakiś ruch ręki założył że tamten sięga po broń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi