Roelka v.2 Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 2 minutes ago, Iskierka said: Wiecie, to ja tak na zmianę tematu Polecam sprawdzać restrykcje odnośnie wlotu do USA na stronie Lufthansy (podaje się lotnisko wylotu i docelowe), znacznie ułatwia to określenie jakie testy (i papiery) są konieczne PS. zazdroszczę ludziom, którzy są na stałe w USA aktualnie, byłam na Wielkanoc, powiedzmy, że namiastka normalności i miła odmiana od restrykcji w EU. Człowiek może się normalnie przejść do sklepu i restauracji, marzenie! U mnie (DE) właśnie zamknęli wszystko z powrotem, otwarte są tylko drogerie, spożywczei apteki, nawet księgarnie pozamykali Jak mama opowiada mi o kolejnych nowych restrykcjach w PL to zastanawiam sie jaki to ma w tym momencie sens. Ludzie i tak choruja bo chyba juz malo kto tych restrykcji przestrzega. A cala ekonomia pada. Mama nie moze sie nadziwic jak jej mowie ze w USA zycie jest w sumie juz normalne... w moim county nie ma juz nawet nakazu noszenia masek (naszczescie wiekszosc dalej nosi z tego co zauwazam).
Iskierka Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 Teraz, Roelka v.2 napisał: Jak mama opowiada mi o kolejnych nowych restrykcjach w PL to zastanawiam sie jaki to ma w tym momencie sens. Ludzie i tak choruja bo chyba juz malo kto tych restrykcji przestrzega. A cala ekonomia pada. Mama nie moze sie nadziwic jak jej mowie ze w USA zycie jest w sumie juz normalne... w moim county nie ma juz nawet nakazu noszenia masek (naszczescie wiekszosc dalej nosi z tego co zauwazam). Mi mama też opowiada trochę o sytuacji w PL, ale i tak uważam, że lepiej tam niż w DE. uważam tak samo - gospodarka pada, a nie sądzę, żeby to dawało jakiekolwiek rezultaty. No i ludzie robią się powoli zmęczeni sytuacją (w tym również ja). Ogólnie brawa dla USA, zaszczepionych jest prawie 25%, Niemcy i Polska na poziomie ok. 6% (jak większość Europy generalnie). Trzeba przyznać że Amerykanie jak się do czegoś biorą, to skutecznie, w tym tygodniu wskaźnik się podniósł o 5 punktów %, jestem pod wrażeniem jeśli uwzględni się ilość ludności Aktualnie przoduje Gibraltar (90%), prawdopodobnie ze względu na małą populację (33k), Izrael ich goni (ca.60%, populacja 9mln) - podobno znieśli u nich większość restrykcji. Ach, tęskno mi do "normalności" PS. Roelka, co tak wcześnie na nogach, u ciebie to chyba 7am jest co?
mvgda Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 i właśnie z powodu tej większej "normalności" nie mogę się doczekać przeprowadzki w czerwcu. Rzucam prace na etacie w polsce i zobaczymy co z tego wyjdzie w US, już się nie mogę doczekać żeby zjeść normalnie w restauracji i pójść do galerii na zakupy, coś czego nie sposób doświadczyć w polsce już od pół roku
andyopole Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 56 minut temu, mvgda napisał: już się nie mogę doczekać żeby zjeść normalnie w restauracji i pójść do galerii na zakupy 50 letni syn mojej sąsiadki (tej od barszczu) to taki gieroj, nie uznawal restrykcji, kazdy weekend wyjezdzal, spędzając czas w hotelach i restauracjach. Właśnie, wraz żoną umierają na Covid.
katlia Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 3 hours ago, mvgda said: i właśnie z powodu tej większej "normalności" nie mogę się doczekać przeprowadzki w czerwcu. Rzucam prace na etacie w polsce i zobaczymy co z tego wyjdzie w US, już się nie mogę doczekać żeby zjeść normalnie w restauracji i pójść do galerii na zakupy, coś czego nie sposób doświadczyć w polsce już od pół roku U mnie, i w wiekszosci Kaliforni, restauracje sa pustawe, bo ludzie nadal unikaja i sa restrykcje ilu klientow mozna wpuscic (25%) Jedzenie w restauracjach moze jest "normalniejsze" ale daleko do "normalnie." Galerie tez puste, i w srodku wiele sklepow zamknietych z tego samego powodu. W Kaliforni, gdzie wiele galerii jest na zewnatrz (to znaczy,nie w ogromnym zamknietym budynku) jest przynajmniej lepiej pod tym wzgledem. Ale w ogole Amerykanie zaczeli mniej kupowac w galeriach, i przerzucili sie na online, i wiele z tych galerii zaczyna sie zamykac. Sadze ze w czerwcu bedzie lepiej pod kazdym wzgledem -- ale ta pandemia bedzie wyczuwalna przez jeszcze dluzszy czas. Dodam, ze najbardziej jest wyczualna jezeli chcesz cos wiekszego kupic/zbudowac. Zmywarka nam sie popsula w styczniu. Nadal czekamy na nowa. Sa braki materialow budowlanych i czesci mechanicznych. Sasiedzi w trakcie remontu domu sa przerazeni kosztami i trudnosciami z zakonczeniem pracy. Ceny drywall moga byc powyzej $50 za panel -- normalna cena $ 18.
Roelka v.2 Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 1 hour ago, katlia said: U mnie, i w wiekszosci Kaliforni, restauracje sa pustawe, bo ludzie nadal unikaja i sa restrykcje ilu klientow mozna wpuscic (25%) Jedzenie w restauracjach moze jest "normalniejsze" ale daleko do "normalnie." Galerie tez puste, i w srodku wiele sklepow zamknietych z tego samego powodu. W Kaliforni, gdzie wiele galerii jest na zewnatrz (to znaczy,nie w ogromnym zamknietym budynku) jest przynajmniej lepiej pod tym wzgledem. Ale w ogole Amerykanie zaczeli mniej kupowac w galeriach, i przerzucili sie na online, i wiele z tych galerii zaczyna sie zamykac. Sadze ze w czerwcu bedzie lepiej pod kazdym wzgledem -- ale ta pandemia bedzie wyczuwalna przez jeszcze dluzszy czas. Dodam, ze najbardziej jest wyczualna jezeli chcesz cos wiekszego kupic/zbudowac. Zmywarka nam sie popsula w styczniu. Nadal czekamy na nowa. Sa braki materialow budowlanych i czesci mechanicznych. Sasiedzi w trakcie remontu domu sa przerazeni kosztami i trudnosciami z zakonczeniem pracy. Ceny drywall moga byc powyzej $50 za panel -- normalna cena $ 18. Chcielismy ostatnio zbudowac nowy deck. Zdecydowalismy sie poczekac jak dowiedzielismy sie ze ceny drewna sa 300% wyzsze niz normalnie.
feniks_01 Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 No to moze nie o szczepionkach ale o liczbach Wiekszosc pewnie slyszala badz widziala dane. Ale tak dla pewnosci: https://www.cdc.gov/nchs/covid19/mortality-overview.htm Wasze kochane CDC podaje dokladne dane na pierwszej tabeli. Wyjasnienie jest po prawej stronie ile % umarlo na COVID a nie zawal albo wylew polaczony z COVID Wg mnie zniszczenie ekonomii dla 46-50 tys, gdzie wiecej ludzi umiera z otylosci jest konkretnym przekretem...
katlia Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 21 minutes ago, Roelka v.2 said: Chcielismy ostatnio zbudowac nowy deck. Zdecydowalismy sie poczekac jak dowiedzielismy sie ze ceny drewna sa 300% wyzsze niz normalnie. Dobrze wiedziec, bo my tez musimy naprawic drewniany deck. Ale chyba poczekamy do przyszlego roku.
Patipitts Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 51 minutes ago, Roelka v.2 said: Chcielismy ostatnio zbudowac nowy deck. Zdecydowalismy sie poczekac jak dowiedzielismy sie ze ceny drewna sa 300% wyzsze niz normalnie. Dobrze wiedziec bo tez mielismy w planach taki projekt na ten rok. Zobaczymy jak Po wakacjach sie beda sprawy mialy.
andyopole Napisano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2021 Kiedyś contractorzy dawali estimated ważne 6 miesięcy. Teraz "today only".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.