ala2022 Napisano 13 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 Czy mozna wyjechac do USA na wizie turystycznej w miedzyczasie ? Czy na granicy ktoś wie o wniosku DS i czyma to znaczenie, skoro sytuacja z zieloną kartą jest taka niepewna ? Cytuj
Xarthisius Napisano 13 Lipca 2021 Autor Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 1 hour ago, ala2022 said: Czy mozna wyjechac do USA na wizie turystycznej w miedzyczasie ? Czy na granicy ktoś wie o wniosku DS i czyma to znaczenie, skoro sytuacja z zieloną kartą jest taka niepewna ? Mozna. Wie, ma znaczenie, ale jak jedziesz turystycznie to czemu maja Cie nie wpuscic? Cytuj
ziomeks2 Napisano 13 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 Cześć, Mam takie pytanie. DS-260 złożyłem i wysłałem już w sumie dawno. Teraz natomiast zorientowałem się, że mój paszport jest ważny do końca lipca przyszłego roku. Może zatem nie być ważny przez wymagane 6msc od daty potencjalnej wizyty w ambasadzie (mój CN to 15xxx). Chciałem zatem wyrobić sobie nowy paszport. I tu jest pytanie - czy muszę aktualizować te dane w DS-260, czy raczej wystarczy, że na rozmowę z konsulem zabrałbym oba paszporty? Cytuj
Xarthisius Napisano 13 Lipca 2021 Autor Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 Nie musisz, wystarczy ze wezmiesz na rozmowe. Jezeli jednak planujesz to zrobic w miare szybko, to otworzenie ds-260 w ciagu najblizszych paru tygodni nie zaszkodzi. Cytuj
ziomeks2 Napisano 13 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 1. A jak to wtedy wygląda przy podawaniu numeru paszportu i wysyłaniu dokumentów? Podaję ten stary wszędzie? 2. Słyszałem, że z takim numerem w DV22 to rozmowa na pewno nie w tym roku i aktualizować DS teraz można w miarę spokojnie - nie powinno to mieć znaczenia, jeżeli chodzi o datę rozmowy - czy to prawda? Wyrobienie samego paszport to pewnie około 30 dni, więc jeżeli KCC odpowie mi na maila w tym czasie, to pewni udałoby się zamknąć sprawę właśnie w te około 30 dni. 3. A jak to jest z wysyłaniem dokumentów do KCC? Mam czekać aż mnie o to poproszą, czy można samemu wyjść z inicjatywą? One nie muszą być przetłumaczone na angielski, nie? 4. Jak wygląda kwestia adresu w USA. To że jakiś muszę podać to wiem, ale do jakiego momentu ten adres można zmienić, czy po interview jest jeszcze taka możliwość? Cytuj
mcpear Napisano 13 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 15 minutes ago, ziomeks2 said: 4. Jak wygląda kwestia adresu w USA. To że jakiś muszę podać to wiem, ale do jakiego momentu ten adres można zmienić, czy po interview jest jeszcze taka możliwość Czy czytasz trochę to forum? Czy tylko wpadasz zadać pytanie, bo kto by tam czytał te wątki. Brak mi cierpliwości - wiem to wada. Ale w czwartek na forum pojawił się taki wpis: 2 Cytuj
Xarthisius Napisano 13 Lipca 2021 Autor Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 1 hour ago, ziomeks2 said: 1. A jak to wtedy wygląda przy podawaniu numeru paszportu i wysyłaniu dokumentów? Podaję ten stary wszędzie? 2. Słyszałem, że z takim numerem w DV22 to rozmowa na pewno nie w tym roku i aktualizować DS teraz można w miarę spokojnie - nie powinno to mieć znaczenia, jeżeli chodzi o datę rozmowy - czy to prawda? Wyrobienie samego paszport to pewnie około 30 dni, więc jeżeli KCC odpowie mi na maila w tym czasie, to pewni udałoby się zamknąć sprawę właśnie w te około 30 dni. 3. A jak to jest z wysyłaniem dokumentów do KCC? Mam czekać aż mnie o to poproszą, czy można samemu wyjść z inicjatywą? One nie muszą być przetłumaczone na angielski, nie? 4. Jak wygląda kwestia adresu w USA. To że jakiś muszę podać to wiem, ale do jakiego momentu ten adres można zmienić, czy po interview jest jeszcze taka możliwość? Masz tylko jeden wazny paszport na raz. Wszedzie gdzie trzeba wpisac numer paszportu, wpisujesz numer biezacy. Do KCC wysylasz skany nowego i starego. Tak samo, wez stary na rozmowe 15xxx to sredni numer, czas masz sporo. Mozesz wyslac bez czekania na maila z prosba. Tlumaczone sa tylko wyroki sadowe, reszta moze byc po polsku jezeli procesujesz sie w warszawie. Adres mozna zmienic na rozmowie z konsulem, przy przekraczaniu granicy z wiza oraz w ostatecznosci juz w USA dzwoniac do USCIS. Cytuj
Xarthisius Napisano 13 Lipca 2021 Autor Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 54 minutes ago, mcpear said: Czy czytasz trochę to forum? Czy tylko wpadasz zadać pytanie, bo kto by tam czytał te wątki. Brak mi cierpliwości - wiem to wada. Ale w czwartek na forum pojawił się taki wpis: E tam... i tak ma chociaz +10pkt za numerowanie pytan ;-) 1 Cytuj
ewsco Napisano 13 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 cześć mam pytanie, jeśli mąż pracował u taty bez umowy, ma prawo pomagać, to można to wpisać w zatrudnienie? czy lepiej nie dodawać tego? jak weryfikowane są miejsca pracy? Cytuj
ewsco Napisano 13 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2021 chciałam jeszcze dopytać o dzieci, czy one idą na rozmowę czy tylko ja z mężem? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi