Markunvip Napisano 27 Sierpnia Zgłoś Napisano 27 Sierpnia Czyli uważacie, że warto rzucić wszystko i spróbować życia w Stanach? Mam poczucie, że jak nie spróbuję to będę żałował. Cytuj
katlia Napisano 27 Sierpnia Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 6 minutes ago, Markunvip said: Czyli uważacie, że warto rzucić wszystko i spróbować życia w Stanach? Mam poczucie, że jak nie spróbuję to będę żałował. Nie sposob odpowiedziec. Jezeli jestes w miare mlody, nie masz rodziny do utrzymania, i chcesz fantastyczna przygode zycia, to dlaczego nie. W najgorszym razie wrocisz do Polski... z dobrym angielskim (jezeli nie bedziesz caly czas z Polakami) i niezlym doswiadczeniem. Cytuj
mcpear Napisano 27 Sierpnia Zgłoś Napisano 27 Sierpnia Większość z nas na forum "rzuciła wszystko" i "spróbowała". Wielu z nas nie rozważa nawet powrotu Cytuj
Markunvip Napisano 4 Września Zgłoś Napisano 4 Września Mam rodzinę. Żonę i córkę. Ale myślę, że dziecko najszybciej by się zaklimatyzowało w Stanach. Ja mam dobrą pracę. Nawet bardzo dobrą jak na warunki w Polsce a w Stanach muszę zaczynać od nowa. Więc to jest dla mnie największym problemem. Cytuj
Markunvip Napisano 19 Września Zgłoś Napisano 19 Września Cześć ponownie. Nie wiem jak wyszkać tematu(być może był już omawiany) jeśli tak to przepraszam, chodzi mi o temat podatków. Pracuje w Polsce. Rozwiązuje umowę o pracę i sam wyjeżdżam do Stanów. Żona z córką zostają w Polsce. W USA podejmuję pracę, wyrabia. Prawo jazdy. Piszą na różnych forach, że będę musiał rozliczyć się z podatków w Stanach i w Polsce. Bo niby jest jakaś umowa między krajami. Orientujecie się czy to jest prawda? Cytuj
kzielu Napisano 19 Września Zgłoś Napisano 19 Września 54 minutes ago, Markunvip said: Cześć ponownie. Nie wiem jak wyszkać tematu(być może był już omawiany) jeśli tak to przepraszam, chodzi mi o temat podatków. Pracuje w Polsce. Rozwiązuje umowę o pracę i sam wyjeżdżam do Stanów. Żona z córką zostają w Polsce. W USA podejmuję pracę, wyrabia. Prawo jazdy. Piszą na różnych forach, że będę musiał rozliczyć się z podatków w Stanach i w Polsce. Bo niby jest jakaś umowa między krajami. Orientujecie się czy to jest prawda? Ten temat sie pojawial wielokrotnie - w pierwszym roku tak. Cytuj
mcpear Napisano 20 Września Zgłoś Napisano 20 Września Co więcej Twoja sytuacja być na tyle inna niż typowa, że dopóki żona z córką nie wyemigrują z Tobą do USA to trudno będzie Tobie stwierdzić, że trwale przeniosłeś centrum interesów osobistych do USA. Tak więc jeśli żona z córką w kolejnych latach będą w Polsce a ty w USA to wg mnie również w kolejnych latach będziesz zmuszony rozliczać podatki od dochodów w USA również w Polsce. Ustawa jest tutaj jednoznaczna i mówi wprost, że jesteś zobowiązany rozliczyć się z dochodów z całego świata przed polskim US. (Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych art 3, pkt 1 oraz art 3, pkt 1a, podpunkt 1) Cytuj
andyopole Napisano 20 Września Zgłoś Napisano 20 Września Nie wiem ale się wypowiem! Jeśli "rozstali się z żoną" (bywa) i on mieszka na stałe w USA to jego "ośrodek" juz nie jest w Polsce. Jeśli nie rozliczaja sie wspólnie w Polsce to wg mnie też nie powinien płacić podatków w Polsce. Istotne też jest gdzie przebywał większość pierwszego zagranicznego roku. Cytuj
Xarthisius Napisano 20 Września Zgłoś Napisano 20 Września (edytowane) 20 minutes ago, andyopole said: Nie wiem ale się wypowiem! Jeśli "rozstali się z żoną" (bywa) i on mieszka na stałe w USA to jego "ośrodek" juz nie jest w Polsce. Jeśli nie rozliczaja sie wspólnie w Polsce to wg mnie też nie powinien płacić podatków w Polsce. Istotne też jest gdzie przebywał większość pierwszego zagranicznego roku. Sadze, ze US moglby sie nie zgodzic ;-) Nawet ze scafo przyklad dali, zeby nie trzeba bylo sie zastanawiac ;-P Przykład 3: Pan Artur jest pracownikiem budowlanym mieszkającym na stałe z żoną i dziećmi w Szczecinie. Pan Artur pracuje na budowach w Niemczech. W trakcie pracy w Niemczech pan Artur mieszka w hotelu robotniczym wraz z innymi pracownikami. W Polsce pan Artur mieszka z rodziną, do której przyjeżdża w weekendy, na święta, na urlop oraz w trakcie dłuższych przerw w pracy. Czy pan Artur posiada centrum interesów osobistych w Polsce? Tak. Pan Artur posiada ścisłe powiązania osobiste z Polską, gdyż tutaj cały rok mieszka jego żona oraz dzieci. Pomimo pracy w Niemczech, pan Artur regularnie wraca do swojego miejsca zamieszkania w Szczecinie w sposób, który wskazuje na utrzymanie istotnych powiązań osobistych z Polską. [1] https://www.podatki.gov.pl/pit/wyjasnienia-pit/objasnienia-rezydencja/ Edytowane 20 Września przez Xarthisius Cytuj
Markunvip Napisano 20 Września Zgłoś Napisano 20 Września 3 godziny temu, mcpear napisał: Co więcej Twoja sytuacja być na tyle inna niż typowa, że dopóki żona z córką nie wyemigrują z Tobą do USA to trudno będzie Tobie stwierdzić, że trwale przeniosłeś centrum interesów osobistych do USA. Tak więc jeśli żona z córką w kolejnych latach będą w Polsce a ty w USA to wg mnie również w kolejnych latach będziesz zmuszony rozliczać podatki od dochodów w USA również w Polsce. Ustawa jest tutaj jednoznaczna i mówi wprost, że jesteś zobowiązany rozliczyć się z dochodów z całego świata przed polskim US. (Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych art 3, pkt 1 oraz art 3, pkt 1a, podpunkt 1) Czyli wszystko zaczyna się komplikować. Z zarobków w Stanach musiałbym w takim razie opłacić podatki w USA oraz w Polsce. Więc to mija się z celem ponieważ pensji mi nie starczy. Ale rozumiem te prawo. Żona na razie nie chce wyjeżdżać. Miałbym sam pojechać na próbę, zobaczyć jak jest. Żeby od razy córy nie wypisywać z Polskiej szkoły i nie robić jej zamieszania w głowie. Więc teraz wyjazd muszę bardzo mocno przemyśleć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi