tazbierek Napisano 25 Lutego Zgłoś Napisano 25 Lutego Witam. Moglo sie przewinac ale nie widzialem odpowiedzi. Czy po zdaniu obywatelstwa trzeba cos zglaszac do ssn? Dziekuje Cytuj
andyopole Napisano 25 Lutego Zgłoś Napisano 25 Lutego (edytowane) Tak, w ciągu 6 miesięcy. Mnie to wzięło dwa, z dobrym hakiem, lata ale się w końcu wybrałem. Trzeba pokazać certyfikat i to wszystko. 1 godzina czekania, 5 minut rozmowy. Przy okazji wymieniłem kartę SSN bo to była ta pierwsza z adnotacja że praca dozwolona tylko z dokumentem na nią pozwalającym. Edytowane 25 Lutego przez andyopole Cytuj
mola Napisano 25 Lutego Zgłoś Napisano 25 Lutego Radzę z tą wizytą nie zwlekać. Social Security Administration to federalny urząd. Sytuacja jest jaka jest, a zaraz jeszcze dojdą tańce przy budżecie. Jak to @andyopole słusznie powiedział, trzeba pokazać dokumenty, urzędnik odhaczy w systemie nowy status i tyle. Cytuj
margherita_s Napisano Wtorek o 18:40 Zgłoś Napisano Wtorek o 18:40 A co się stanie, jeśli się nie pójdzie tam? U mnie mijają 2 lata jak dostałam obywatelstwo, a nie zgłosiłam tego do SSN. Cytuj
Xarthisius Napisano Wtorek o 18:47 Zgłoś Napisano Wtorek o 18:47 4 minutes ago, margherita_s said: A co się stanie, jeśli się nie pójdzie tam? U mnie mijają 2 lata jak dostałam obywatelstwo, a nie zgłosiłam tego do SSN. W teorii nic, ale z Elonem/Trumpem nigdy nic nie wiadomo... ;-) Baza danych SSA jest uzywana przy E-Verify. Przy zmianie pracy i pod warunkiem, ze pracodawca uczestniczy w E-Verify, dzial HR moze sie zdziwic czemu twierdzisz, ze jestes USC jak SSA twierdzi, ze jestes LPR. Tez Cie chyba od razu z tego powodu nie zastrzela, ale po co sie tlumaczyc? Cytuj
mcpear Napisano Wtorek o 18:54 Zgłoś Napisano Wtorek o 18:54 Tłumaczenie w robocie z zapytania e-verify to 2 minuty rozmowy i upload scanu paszportu. Wycieczka do SSN office to 50 minut jazdy + godzina na miejscu. Czyli około 100 minut życia. Starczy na 50 tłumaczeń w robocie Bilans zysków i "strat" jakoś nie przemawia mi do rozumu abym szybko zaktualizował bazę SSN Cytuj
andyopole Napisano Wtorek o 19:21 Zgłoś Napisano Wtorek o 19:21 38 minut temu, margherita_s napisał: A co się stanie, jeśli się nie pójdzie tam? U mnie mijają 2 lata jak dostałam obywatelstwo, a nie zgłosiłam tego do SSN. W SSA figurujesz jako zielonokartowiec. Gdy pojdziesz na emeryture i wrocisz na starosc do Polski beda Ci z niej potracac, nie jestem pewien, ale chyba 22%. Cytuj
pelasia Napisano Wtorek o 21:24 Zgłoś Napisano Wtorek o 21:24 2 hours ago, margherita_s said: A co się stanie, jeśli się nie pójdzie tam? U mnie mijają 2 lata jak dostałam obywatelstwo, a nie zgłosiłam tego do SSN. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale mi nawet kiedys nie chcieli odnowic prawka, bo im sie status w systemie nie pokrywal. Wyslali mnie do SS office, aby sprawę auktualnic. Co stan to obyczaj, ale chyba warto uaktualnić, niż napotkać problem w najbardziej niefortunnym momencie. Cytuj
andyopole Napisano Wtorek o 22:17 Zgłoś Napisano Wtorek o 22:17 43 minuty temu, pelasia napisał: Nie wiem gdzie mieszkasz, ale mi nawet kiedys nie chcieli odnowic prawka, bo im sie status w systemie nie pokrywal. Wyslali mnie do SS office, aby sprawę auktualnic. Co stan to obyczaj, ale chyba warto uaktualnić, niż napotkać problem w najbardziej niefortunnym momencie. To prawda! Kiedy ostatnio odnawialem prawko, jeszcze jako dumny posiadacz GC to pan w DMV logowal sie do USCIS zeby potwierdzic moj status. Oczywiscie nie nosilem nigdy GC przy sobie. Niestety, druty zamokly i nie mogl sie zalogowac, bylo mu przykro i prosil zeby przyjsc rano i na wszelki wypadek wziac te nieszczesna GC ze soba. Rano zalogowal sie juz gladko i GC nawet z kieszeni nie wyjmowalem. W tym roku mam kolejne odnowienie prawka. U nas co osiem lat. Bede musial zabrac ze soba paszport USA zeby juz nie musieli sie nigdzie logowac. W SSA mam zgloszone, ciekawe czy oni to widza. Za kolejne osiem lat (jesli dozyje) juz nikt statusu sprawdzal nie bedzie. Przy okazji zrobie sobie to "real ID" z gwiazdka bo ostatnio co wsiadalem do samolotu to mi przypominali ze trzeba je zrobic. Nalezy pamietac ze posiadanie obywatelstwa upowaznia do udzialu w wyborach. W moim przypadku wystarczyla deklaracja, nie musialem sie okazywac zadnym dokumentem. Nie wiem czy moje slowo bylo weryfikowane. Cytuj
margherita_s Napisano Wtorek o 22:22 Zgłoś Napisano Wtorek o 22:22 2 minutes ago, andyopole said: To prawda! Kiedy ostatnio odnawialem prawko, jeszcze jako dumny posiadacz GC to pan w DMV logowal sie do USCIS zeby potwierdzic moj status. Oczywiscie nie nosilem nigdy GC przy sobie. Niestety, druty zamokly i nie mogl sie zalogowac, bylo mu przykro i prosil zeby przyjsc rano i na wszelki wypadek wziac te nieszczesna GC ze soba. Rano zalogowal sie juz gladko i GC nawet z kieszeni nie wyjmowalem. W tym roku mam kolejne odnowienie prawka. U nas co osiem lat. Bede musial zabrac ze soba paszport USA zeby juz nie musieli sie nigdzie logowac. W SSA mam zgloszone, ciekawe czy oni to widza. Za kolejne osiem lat (jesli dozyje) juz nikt statusu sprawdzal nie bedzie. Przy okazji zrobie sobie to "real ID" z gwiazdka bo ostatnio co wsiadalem do samolotu to mi przypominali ze trzeba je zrobic. Nalezy pamietac ze posiadanie obywatelstwa upowaznia do udzialu w wyborach. W moim przypadku wystarczyla deklaracja, nie musialem sie okazywac zadnym dokumentem. Nie wiem czy moje slowo bylo weryfikowane. Rozumiem. Prawo jazdy będę musiała odnowić w maju, więc wybiore się do SSN przed tym. Przy głosowaniu w wyborach chcieli ode mnie dowód osobisty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi