Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Tak, w ciągu 6 miesięcy. Mnie to wzięło dwa, z dobrym hakiem, lata ale się w końcu wybrałem. Trzeba pokazać certyfikat i to wszystko. 1 godzina czekania, 5 minut rozmowy. Przy okazji wymieniłem kartę SSN bo to była ta pierwsza z adnotacja że praca dozwolona tylko z dokumentem na nią pozwalającym. 

Edytowane przez andyopole
Napisano

Radzę z tą wizytą nie zwlekać. Social Security Administration to federalny urząd. Sytuacja jest jaka jest,  a zaraz jeszcze dojdą tańce przy budżecie. Jak to @andyopole słusznie powiedział, trzeba pokazać dokumenty, urzędnik odhaczy w systemie nowy status i tyle. 

Napisano
4 minutes ago, margherita_s said:

A co się stanie, jeśli się nie pójdzie tam? U mnie mijają 2 lata jak dostałam obywatelstwo, a nie zgłosiłam tego do SSN.

W teorii nic, ale z Elonem/Trumpem nigdy nic nie wiadomo... ;-) Baza danych SSA jest uzywana przy E-Verify. Przy zmianie pracy i pod warunkiem, ze pracodawca uczestniczy w E-Verify, dzial HR moze sie zdziwic czemu twierdzisz, ze jestes USC jak SSA twierdzi, ze jestes LPR. Tez Cie chyba od razu z tego powodu nie zastrzela, ale po co sie tlumaczyc?

Napisano

Tłumaczenie w robocie z zapytania e-verify to 2 minuty rozmowy i upload scanu paszportu. Wycieczka do SSN office to 50 minut jazdy + godzina na miejscu. Czyli około 100 minut życia. Starczy na 50 tłumaczeń w robocie :) Bilans zysków i "strat" jakoś nie przemawia mi do rozumu abym szybko zaktualizował bazę SSN

Napisano
38 minut temu, margherita_s napisał:

A co się stanie, jeśli się nie pójdzie tam? U mnie mijają 2 lata jak dostałam obywatelstwo, a nie zgłosiłam tego do SSN.

W SSA figurujesz jako zielonokartowiec. Gdy pojdziesz na emeryture i wrocisz na starosc do Polski beda Ci z niej potracac, nie jestem pewien, ale chyba 22%.

Napisano
2 hours ago, margherita_s said:

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale mi nawet kiedys nie chcieli odnowic prawka, bo im sie status w systemie nie pokrywal. Wyslali mnie do SS office, aby sprawę auktualnic. Co stan to obyczaj, ale chyba warto uaktualnić, niż napotkać problem w najbardziej  niefortunnym momencie.

Napisano
43 minuty temu, pelasia napisał:

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale mi nawet kiedys nie chcieli odnowic prawka, bo im sie status w systemie nie pokrywal. Wyslali mnie do SS office, aby sprawę auktualnic. Co stan to obyczaj, ale chyba warto uaktualnić, niż napotkać problem w najbardziej  niefortunnym momencie.

To prawda! Kiedy ostatnio odnawialem prawko, jeszcze jako dumny posiadacz GC to pan w DMV logowal sie do USCIS zeby potwierdzic moj status. Oczywiscie nie nosilem nigdy GC przy sobie. Niestety, druty zamokly i nie mogl sie zalogowac, bylo mu przykro i prosil zeby przyjsc rano i na wszelki wypadek wziac te nieszczesna GC ze soba. Rano zalogowal sie juz gladko i GC nawet z kieszeni nie wyjmowalem.

W tym roku mam kolejne odnowienie prawka. U nas co osiem lat. Bede musial zabrac ze soba paszport USA zeby juz nie musieli sie nigdzie logowac. W SSA mam zgloszone, ciekawe czy oni to widza. Za kolejne osiem lat (jesli dozyje) juz nikt statusu sprawdzal nie bedzie.

Przy okazji zrobie sobie to "real ID" z gwiazdka bo ostatnio co wsiadalem do samolotu to mi przypominali ze trzeba je zrobic.

Nalezy pamietac ze posiadanie obywatelstwa upowaznia do udzialu w wyborach. W moim przypadku wystarczyla deklaracja, nie musialem sie okazywac zadnym dokumentem. Nie wiem czy moje slowo bylo weryfikowane.

Napisano
2 minutes ago, andyopole said:

To prawda! Kiedy ostatnio odnawialem prawko, jeszcze jako dumny posiadacz GC to pan w DMV logowal sie do USCIS zeby potwierdzic moj status. Oczywiscie nie nosilem nigdy GC przy sobie. Niestety, druty zamokly i nie mogl sie zalogowac, bylo mu przykro i prosil zeby przyjsc rano i na wszelki wypadek wziac te nieszczesna GC ze soba. Rano zalogowal sie juz gladko i GC nawet z kieszeni nie wyjmowalem.

W tym roku mam kolejne odnowienie prawka. U nas co osiem lat. Bede musial zabrac ze soba paszport USA zeby juz nie musieli sie nigdzie logowac. W SSA mam zgloszone, ciekawe czy oni to widza. Za kolejne osiem lat (jesli dozyje) juz nikt statusu sprawdzal nie bedzie.

Przy okazji zrobie sobie to "real ID" z gwiazdka bo ostatnio co wsiadalem do samolotu to mi przypominali ze trzeba je zrobic.

Nalezy pamietac ze posiadanie obywatelstwa upowaznia do udzialu w wyborach. W moim przypadku wystarczyla deklaracja, nie musialem sie okazywac zadnym dokumentem. Nie wiem czy moje slowo bylo weryfikowane.

Rozumiem. Prawo jazdy będę musiała odnowić w maju, więc wybiore się do SSN przed tym. 

Przy głosowaniu w wyborach chcieli ode mnie dowód osobisty.