Keyser Soze Napisano 18 Lipca 2006 Autor Zgłoś Napisano 18 Lipca 2006 Teoretycznie do SS nie musisz iść, jeśli wygrałeś w DV, to po przekroczeniu granicy proces rozpocznie się automatem, GC oraz SSN przyjdą pocztą. Wiele osób na forum pisało, że nie przyszedł, inni udali się od razu do biura. Idąc osobiście możesz poprosić o wydrukowanie twojego SSN przez urzędnika, i taki dokument tymczasowy wystarcza do momentu uzyskania kartonika. Pracodawcy jedni poczekają na kartonik i Ciebie zatrudnią inni nie. W niektórych bankach założysz na tej podstawie konto (np.Citi Bank). Twoje ID to paszport i pieczątka ważna do momentu uzyskania plastiku GC. Dzisiaj dostałęm mejlową odpiwiedz z sekscji konsularnej przy Pieknjej na moje zapytanie odnośnie dalszych procedur....czekałem na to 3 tygodnie, przy czym pierwsza zwrotna informacja mówiła o 8 dniach roboczych...: "...Wszelkie informacje dotyczace procedur po przekroczeniu granicy USA znajduja sie na formularzu, ktory otrzymal Pan w Konsualcie USA w dniu rozmowy z konsulem. Po przylocie otrzyma Pan do paszportu pieczątkę informującą, że jest Pan w trakcie procedury uzyskania karty stałego pobytu. Pieczątka ta ma określoną ważność, podaje numer "zielonej karty" oraz kategorię wizową. O pozostalych procedurach zostanie Pan poinformowany przez urzednika imigracyjnego..." I tu rodzą sie kolejne pytania.......na które odpowiedzi zapewne uzyskam szbciej tutaj na forum :wink: :?: Z tego co sobie przypomniam NIE dostałęm żadnego formularza w dniu rozmowy z konsulem - wszystkie swoje papcie zostawiłem konsulowi... :?: :?: Pieczątka w paszporcie ma mieć okresloną wazność, a zatem mój plastikowy SSN powienienm otrzymac przed upływem wazności teże pieczątki.... Teraz pytanie...jak długo może to trwać (z tego co czytałem tu na forum to nawet 90 dni....a sa i przyapdki dni 5-10...) i czy rzeczywiscie na podstawie tylko tej pieczątki pracodawca zechce mnie zatrudnić :?:
KW Napisano 18 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2006 :?: Z tego co sobie przypomniam NIE dostałęm żadnego formularza w dniu rozmowy z konsulem - wszystkie swoje papcie zostawiłem konsulowi... :?: :?: Duzo nie straciles, bo pewnie wiecej juz wiesz nizby ci powiedieli. Ja dostalam formularz razem z paszportem, ale ja bylam na K1 a nie loterii. :?: Pieczątka w paszporcie ma mieć okresloną wazność, a zatem mój plastikowy SSN powienienm otrzymac przed upływem wazności teże pieczątki.... Teraz pytanie...jak długo może to trwać (z tego co czytałem tu na forum to nawet 90 dni....a sa i przyapdki dni 5-10...) i czy rzeczywiscie na podstawie tylko tej pieczątki pracodawca zechce mnie zatrudnić Jesli pojdziesz sam do SSOfice to bedzie szybciej. A poza tym dokumentow nie potrzebujesz od razu a dopiero w pierwszym dniu pracy. jesli zamierzasz na miejscu jeszcze czegos poszukac, przejsc sie na pare interwiev i poczekac az ktos sie zdecyduje na ciebie to pare tygodni zazwyczaj zleci. na interview nie musisz mowic ze jeszce nie masz karty i w pozadnej firmie nikt sie nie bedzie pytal, ale zazwyczaj muszisz od razu podac SSN. Na sama pieczatke w paszporcie nikt ci super pracy nie da, ale jakies pieniadze juz zarobic mozna. ja na poczatku wzielam temp job a dopiero gdy mialam juz wszystkie papiery i tutejsze referencje szukalam czegos lepszego. powodzenia Krysia
Keyser Soze Napisano 18 Lipca 2006 Autor Zgłoś Napisano 18 Lipca 2006 Dziekuję Ci za rady, w rzeczy samej chyba bezpieczniej bedzie udac sie do SSO by samemu wypełnic papcie. Mam nadzieje, ze poczatek - choc bedzie trudny - wyjdzie mi tylko na dobre. Co nie zabije, to wzmocni :wink:
Keyser Soze Napisano 1 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2006 Jeszcze tylko tydzień do wyjazdu :twisted: 29 lat zycia spakowane w 2 walizki :twisted:
Keyser Soze Napisano 8 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2006 ....Adrenalinka zaczyna sie podnosić :wink: Już jutro wylot, walizki spakowane, papcie i x-ray w podręczym.... Łykend był intensywny, tak imprezowo jak i emocjonalnie. Damy rade :twisted:
Keyser Soze Napisano 11 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2006 Wyladowalem szczesliwie w SF po 18 h na pokladzie dwoch samolotow, w miedzyczasie spedzielm ponad 5h na JFK, godzinke stalem w kolejce do okienka, urzednik bez mrugniecia powieka rozdarl moja koperte z konsulatu i wbil pieczatke przy zielonej karcie w mym paszporcie. Nastepnie udalem sie jeszcze jednego okienka, gdzie zdjeto mi odciski i podpisalem papiery. Aktualnie jestem w Antioch, dzis zlozylem papiery na SSN - powiedziano mi ze musze czekac nawet do 30 dni az moja wiza zostanie zweryfikowana w ich systemie, dostane poczta karte SSN.....jak rozumiem razem z tym dosstane tez papierowa GC :?: Na podstawie wizy w paszporcie otworzylem sobie konto Washington Mutual, za rada moich amerykanskich znajomych u ktorych aktualnie pomieszkuje. Bez problemow kupilem tez telefon, bez kontraktu, 45$/m-c za nieograniczone rozmowy ze wszystkimi sieciami w calych USA. Znajomi radza mi bym zamieszkal w samym SF, w ten lykend bedziemy rozmawaic z innymi ich znajomymi nt lokum dla mnie, w miedzyczasie inny znajomy zaoferowal swoja pomoc w zalatwieniu mi pracy w dosyc dobrej firmie (nie powiem w jakiej poki nie wypali :wink: ) tak wiec jestem dobrej mysli. Pierwsze wrazenie - podoba mi sie tutaj, choc jest za goraco jak dla mnie. W samym SF bedzie pewnie jakies 10C chlodniej, wiec bedzie OK :wink:
Jackie Napisano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2006 Aktualnie jestem w Antioch, dzis zlozylem papiery na SSN - powiedziano mi ze musze czekac nawet do 30 dni az moja wiza zostanie zweryfikowana w ich systemie, dostane poczta karte SSN.....jak rozumiem razem z tym dosstane tez papierowa GC :?: Jaką papierową GC? Dostaniesz plastikową Creen Card za parę tygodni, ale nie ma ona nic wspólnego z SSN. BTW - gratulacje!
katlia Napisano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2006 Ja tez gratuluje - i czekam na dalsze odcinki twoich kalifornijskich przygod.
Keyser Soze Napisano 12 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2006 Jaką papierową GC? Dostaniesz plastikową Creen Card za parę tygodni, ale nie ma ona nic wspólnego z SSN.BTW - gratulacje! Dzieki! GC przyjdzie na adres jaki podalem w papierach wyslanych do KCC, jak rozumiem :?: A nie na ten, ktory podalem teraz w SSO :?: Bo ten podany w SSO dzisaj to adres innych znajomych zamieszkujacych w tym samym miescie....tak wiec chyba nie bedzie z tym zadnych problemow prawnych :?:
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.