Keyser Soze Napisano 7 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 7 Września 2006 Malo czasu mam wiec wklejam to co napisalem o dzisijeszej wizycie moim znajomym lokalsom. Przepraszam za moj mandzurski angielski. Just got back from Antioch, I was in SSOfice, waiting in the line for 90 minutes than another 30 being served by the same young nice lady who was doing me month ago. And I told her the whole story, including yesterday`s visit at SSO in SF. The thing is that she told me back then and today as well that that my visa has to be verified first, I supposed to get a letter (wchich I did not received yet) when it`s done with the verification result confirming I can apply. So if I waited longer I would wait forever. Today she saw my PRC I got last week and upon that she made my case moving on - I got the receipt I`m applying for SSN, upon that I can apply for jobs - as she said - and I should get the number mailed within next 14 days. We`ll see what`s gonna happen then when I`m gonna hit DMV...
Jackie Napisano 8 Września 2006 Zgłoś Napisano 8 Września 2006 being served by the same young nice lady who was doing me month ago. :rotfl2: No to Ci trochę sprośnie wyszło :wink:
pat Napisano 8 Września 2006 Zgłoś Napisano 8 Września 2006 Keyser...z niecierpliwoscia czekam na kolejny odcinek tego serialu:) Mysle, ze nie tylko ja Juz nie moge sie doczekac mojego przyjazdu do SF - 19 dni i zobacze stare katy pozdrawiam, pania z SSO rowniez, ta to sie ma z tym obslugiwaniem :)
Keyser Soze Napisano 8 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 8 Września 2006 being served by the same young nice lady who was doing me month ago. :rotfl2: No to Ci trochę sprośnie wyszło :wink: Bo tak mialo wyjsc :wink: Pat nie dziwie ci sie ze nie mozesz sie doczekac przybycia do SF 8)
Keyser Soze Napisano 12 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 12 Września 2006 Znalazlem nowe lokum w o wiele lepszej dzielni :twisted: Od sb mieszkam przy Terra Vista tj. w okolicach Geary/OFarrell/Baker/Masonic. Zadzwonila do mnie kobita u ktorej kiedys bylem ogladac mieszkanie - jeden lokator wyparowal z dnia na dzien wiec fajnie sie ulozylo. Nie jest to moze rewelacyjne miejsce ale singlowi na poczatek w zueplnosci wystraczy do zycia. Do tego smieszna cena - 360$/mc i 100$ kaucji. Teraz tylko prace szybko znalezc i mozna roziwjac skrzydla :wink:
pat Napisano 12 Września 2006 Zgłoś Napisano 12 Września 2006 Jak na San Francisco to tanio jak diabli:))) parapetowe zrob
Keyser Soze Napisano 14 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 14 Września 2006 Wysylam caly czas swoje CV niemal do wszystkich agencji HR oraz na te stanowiska na ktore uwazam ze mialbym szanse sie dostac. Przez 3 tygodnie bylem jednak tylko na 1 rozmowie i to bez rezulatau jak widac. Boje sie ze zamiast sie rozwijac i przec do przodu utkne gdzies na myjni z meksykanami ktorzy po angielsku umieja tylko powiedziec "OK".
Jackie Napisano 14 Września 2006 Zgłoś Napisano 14 Września 2006 Nie myśl po polsku, czas się przestawić W USA nawet Amerykanie szukają pracy długo, nie możesz się zrażać. 3 tygodnie to jest nic. Mój brat i mąż dostali prace których szukali po paru miesiącach.
katlia Napisano 14 Września 2006 Zgłoś Napisano 14 Września 2006 Tak - 3 tygodnie szukania pracy to nic. Trzeba naprawde poswiecic duzo czasu zeby cos dobrego dostac, zwlaszcza w miescie jak San Francisco, gdzie jest duza konkurencja. Powinienes spedzic przynajmniej 3-5 godzin dziennie na szukanie pracy. Nie polegaj tylko na wysylaniu CV. Jezeli znasz nazwiska menegerow w twojej branzy (czesto mozna wyszukac na stronach interetowych firmy), zadzwon do nich i sprobuj umowic sie na jakies 'informational interview' - to znaczy po prostu porozmawiac z ta osoba o realiach, co on by proponowal jako job-hunting advice. Mozesz najpierw napisac do danej osoby z taka propozyja, potem zadzwonic i zaproponowac krotkie spotkanie. Jezeli zgodza sie nawet na krotka rozmowe telefoniczna wyslij im potem notke z 'thank you for your time.' To zrobi dobre wrazenie. W google zobacz czy sa jakies profesjonalne associations w twoim fachu i kiedy sie spotykaja: to jest swietny sposob na wyrobienie kontaktow. Zadzwon do San Francisco State U, Univ. of San Francisco, San Francisco City College - i spytaj czy maja - i czy moglbys miec dostep - do 'job lub career center.' Jezeli nie masz dostepu, powiedz im krotko o twojej sytuacji i czy mogliby ci cos poradzic. W ksiegarniach znajdziesz zbiory ksiazek na temat careers czy job hunting - mozesz tam na miejscu poczytac bez kupowania ksiazki. Im wiecej bedziesz sie rozgladc, im wiecej porozmawiasz z ludzmi, tym szybciej poznasz tamtejsze mozliwosci. I good luck.
Keyser Soze Napisano 18 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 18 Września 2006 Dzieki za rady - wlasnie wprowadzam je w zycie.........Moim problemem jest to ze nie posiadam jeszcze wlasnego kompa i ciezko jest mi skupic sie (w dwoch znanych mi kafejkach internetowych w calym SF; o 15 minutowym limicie czasu w gwlownej bibliotece nie wspominajac....) na napisaniu bardzo konkretnych listow motywacyjnych.... :? Oczywiscie stawiam sie tez osobiscie u niektorych pracodawcow, biore aplikacje do wypelnienia, skladam je ale i tak wszyscy mowia bym zglosil sie raz jeszcze majac juz SSN.... :? Wlasnie telefonowali do mnie znajomi ze w pt przyszlo cos do mnie z SSO, akurat nie bylo ich caly weekend w domu wiec dopeiro dzis wyjeli to ze skrzynki. Pewnie jest to SSN ale wole sioe jeszcze nie cieszyc bo znajac zycie popelnili literowki w moich imionach i nazwisku. Pytanie na koniec - kogo musze powiadamiac kazdorazowo o zmianie meisjca zamieszkania? Wystarczy tylko jedna agende czy wszystkie? Dzieki za odp :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.