adam mo Napisano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2008 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam na imię Ania i to moje pierwsza wizyta na forum. Mieszkam w NY od 8 lat. Poznałam tutaj chłopaka, amerykański obywatel z którym wzięłam ślub miesiąc temu. Jestem w trakcie wypełniania wniosków i tutaj posiadam kilka pytań do ludzi mających większą wiedzę ode mnie. Oto one: 1. Dokument I-485 Part1 co należy wpisać jako current USCIS status? (jestem tutaj obecnie już 8 lat i przyleciałam na wizie turystycznej) 2. Czy biographic information dok G325A musi wypełniać także mój mąż? (obywatel US urodzony w US) 3. Applicant’s residence last five years – mieszkam i jestem zameldowana w NY odkąd przyjechałam. W ostatnich dwóch latach zameldowałam się również w Michigan skąd posiadam prawo jazdy. Jednakże wszystkie rachunki dalej przychodzą na NY, gdzie dalej mieszkam. Czy muszę podawać że ‘’mieszkałam’’ w innym stanie? 4. Posiadam od kilku lat Tax payer number na który się rozliczam. Czy wpisywać ten nr w okienku gdzie pytają o SSN? 5. Skoro już się rozliczałam, to czy muszę opisywać emloyment history oraz name and adress of courent employer? Z góry dziękuje za wszelki czas spędzony w odpowiedzi na moje pytania. Życzę powodzenia wszystkim którzy są w podobnej sytuacji.
Agula Napisano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2008 ad1. Visitor ad2. tak ad3. Wpisujesz wszystkie adresy, podajesz wszystkie adresy gdzie przebywalas. W Stanach nie ma czegos takiego jak zameldowanie, ale jezeli masz prawo jazdy z stanu Michigan to czy mieszkalas tam czy nie to wpisz. Prawo jazdy z danego stanu otrzymujesz jako rezydent wiec jak najbardziej wpisz. ad4. tutaj nie jestem pewna ad5. jak wyzej, choc jak juz przyznajesz sie do pracy w Stanach to wydaje mi sie, ze tak.
karina Napisano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2008 ad.1 - nie jestes juz visitor. Visitor bylas dokad byla wazna I-94. Wlecialas jako visitor, ale jesli masz 'przesiedziana' wize to nie jestes visitor. ad. 4 nie - Tax ID nie jest SSN ad. 3 - trzeba by znac wiecej szczegolow, bo tu moze byc niezly bigos (zwlaszcza jak ktos mial zalatwiane prawo jazdy) - raczej obejrzec nawet dzisiajsze wiadomosci. ad.5 tak.
Agula Napisano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2008 ad. coz, ja wpisalam visitor i wychodzi na to, ze tez bylo ok. Nadmienie, ze wize tez mialam troszke przesiedziana.
sly6 Napisano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2008 Agula a wysylalas papiery w czasie kiedy bylas legalnie czy tez juz nielegalnie w USA? Karina a co bylo w dzisiejszych wiadomosciach?dzieki za odpowiedz
Agula Napisano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2008 Jak juz bylam nielegalnie. Slub byl jeszcze na wizie ale z roznych powodow papiery wyslalismy pozniej czyli jak juz wiza mi sie skonczyla.
adam mo Napisano 12 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2008 Dzięki kochani za podpowiedzi. Jednakże dalej nie jestem pewna co do kilku rzeczy: 1. Czy USCI może jakoś sprawdzić że załatwiałam sobie prawo jazdy w innym stanie? 2. Jeśli status 'Visitor' już przepadł to co powinnam wpisać? 3. Czy to że rozliczałam się z podatków może stanowić jakiś problem w otrzymaniu GC?
karina Napisano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2008 ad. coz, ja wpisalam visitor i wychodzi na to, ze tez bylo ok. Nadmienie, ze wize tez mialam troszke przesiedziana. wpisanie statusu 'visitor' kiedy ma sie juz przesiedziana wize i nie ma sie statusu visitor nie jest czyms za co idzie sie do wiezienia, niemniej jednak nie jest to poprawne, bo sugeruje to, ze aplikant mial w czasie wypelniania wniosku wazna wize. Jesli mozna takiego bledu uniknac to lepiej pisac jak jest naprawde Wiele sytuacji moze byc - jak wiele osob to nazywa - "OK", ale nie znaczy to ze to jest dobrze uzupelnione. Tak USCIS jak i DMV maja wewnetrze polaczenie i sprawdzenie prawa jazdy jest naprawde prosta rzecza.
pelasia Napisano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2008 a ja mam takie pytanie? czy konieczne jest wypelnianie 1-131 jesli przed wyslaniem dokumentow przesiedzialo sie wize? bo to w koncu aplikacja o mozliwosc podrozowania przed dostaniem GC , prawda? wiec jesli i tak sie bylo jakis czas nielegalnie przed wyslaniem dokumentow tenI-131 za bardzo nie ma znaczenia bez GC. moze sie myle ale czy w przypadku osob ktore przed wyslaniem dokumentow przesiedzialy wize jest koniecznie wypelnianie tej aplikacji czy raczej jest ona zbedna i lepiej zaoszczedzic pieniazki. jesli zle mysle prosze mnie poprawic. dziekuje z gory i pozdrawiam!
Jackie Napisano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2008 a ja mam takie pytanie? czy konieczne jest wypelnianie 1-131 jesli przed wyslaniem dokumentow przesiedzialo sie wize? Nie jest konieczne i będą to wyrzucone pieniądze, bo i tak z tego nie skorzystasz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.