tinki Napisano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2015 No prosze, Polska normalnieje powoli... Jak ja sie pytalam w Polsce to jesli sie nie ma adresu w Polsce, bo sie mieszka za granica to robi sie to w USC, gdzie sie mialo ostatnie miejsce zamieszkania, przed wyjazdem do USA.
sly6 Napisano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2015 ja mialem na mysli umiejscawanie aktu slubu przez Konsulat gdzie kiedys to byla Warszawa i urzad w srodmiesciu wiele jest aktow prawnych do poprawki a wiele juz jest takich ktore sa normalne
haneczka019 Napisano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2015 Jak ja sie pytalam w Polsce to jesli sie nie ma adresu w Polsce, bo sie mieszka za granica to robi sie to w USC, gdzie sie mialo ostatnie miejsce zamieszkania, przed wyjazdem do USA. I najczęściej większość osób tak robi, bo tam najczęściej odwiedzają rodzinę i przy okazji załatwiają urzędowe sprawy, więc to jest jakby logiczne.
Joyanna Napisano 25 Marca 2015 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Nie wiem czy bylo takie zapytanie,jak tak to przepraszam,ze zapytam raz jeszcze. otoz planuje leciec do Polski mam zielona karte na nazwisko meza,a paszport na panianskie no i kupie bilet na nazwisko z paszportu. W Polsce planuje umiejscowic akt slubu i zrobic nowy paszport i jak to bedzie z powrotem jak bede wracala? Czy w Polsce zabiora mi stary paszport? Badz podziurawia i bedzie niewazny? czy mi oddadza i jak bede wracala to z tym nowym na meza nazwisko,ze starym nie waznym? Bilet zapewne w obie strony bedzie na nazwisko panienskie z paszportu. Czy sobie podarowac, umiejscowic akt slubu i tu w USA w ambasadzie zrobic nowy po powrocie?
sly6 Napisano 26 Marca 2015 Zgłoś Napisano 26 Marca 2015 byl podobny temat,tematy co do paszportu Nikt Ci paszportu starego nie zabierze a odda przedziurkowany i bedziesz miec 2 ze soba Mozesz umiejscowic akt slubu przez Ambasade lecz to kosztuje wiecej i dluzej trwa a mozesz to zrobic przez kogos w Polsce-rodzine,znajomych,przyjaciol a i nie trzeba brac nazwiska meza aby miec nowy paszport aby umiejscowic akt slubu maz za to moze przyjac nazwisko zony takie masz wyjscia tak samo
grape Napisano 27 Marca 2015 Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 może lepiej będzie umiejscowić akt ślubu w trakcie pobytu w polsce (akt ślubu dostaniesz pewnie następnego dnia), a wniosek o nowy paszport złożyć poprzez ambasadę? W PL nowy paszport kosztuje 150, a z tego co widziałam to przez ambasadę kosztuje ok 140 zł, więc wychodzi na to samo, a przynajmniej nerwów mniej, że nazwisko na biletach się nie zgadza
Gość alik Napisano 29 Marca 2015 Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 nie da sie zalatwic umiejscowienia i alikacji na nowy paszport w jedym pobycie w PL? (2 tyg) czyli opcje sa... 1) umiejscowic przez rodzine w PL, jak przyjade do PL to aplikuje o nowy paszport (i dadza w 2 tyg?) 2) jak przyjade do PL to umeijscawiam sama w urzedzie, wracam do US i tam musze jechac do NY i osobiscie aplikowac o paszport czy NY to jedyne miejsce gdzie mozna skladac o nowy paszport? to utrudnia sprawy
sly6 Napisano 29 Marca 2015 Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 chyba nikt Ci nie zabierze starego paszportu ,jedynie go uniewaznia,przedziurkuja a wtedy nie wiadomo co zrobi dana linia lotnicza,dany pracownik,czy Cie wpusci . a co do otrzymania nowego paszportu to mozesz sie wyrobic w 1 tydzien aby go otrzymac,musisz wtedy udac sie do kierownika urzedu paszportowego i powiedziec ze chcesz go otrzymac w trybie przyspieszonym
Gość alik Napisano 29 Marca 2015 Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 chyba nikt Ci nie zabierze starego paszportu ,jedynie go uniewaznia,przedziurkuja a wtedy nie wiadomo co zrobi dana linia lotnicza,dany pracownik,czy Cie wpusci . a co do otrzymania nowego paszportu to mozesz sie wyrobic w 1 tydzien aby go otrzymac,musisz wtedy udac sie do kierownika urzedu paszportowego i powiedziec ze chcesz go otrzymac w trybie przyspieszonym dzieki, edytowalam moj post po tym jak sie zorientowalam ze odpowiedz juz byla na forum pozdrawiam serdecznie
sly6 Napisano 29 Marca 2015 Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 co do czasu to w trybie przyspieszonym sie wyrobisz a tak to radze wziasc czas 3 tyg na paszport wyrobisz paszport tam gdzie jest Ambasada-Konuslat Polski czasami sa takie wyjazdy urzednikow do miejsc gdzie jest duzee skupisko Polonii a daleko do Konsulatu.tutaj musisz spytac sie w danych organizacjach czy takie cos jest u nich.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.