HRABIA-W Napisano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 Krótko i na temat .Zdecydowanie i pewnie .
jnna Napisano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 We wtorek (22) byłam razem z chłopakiem w Krakowie na rozmowie. Nie wiem, jak to wygląda czasowo zazwyczaj, bo to był mój pierwszy raz tam, ale całość zajęła nam około 3 godzin- mam namyśli od przybycia pod konsulat do jego opuszczenia. Do pana konsula podeszliśmy razem, zapytał tylko czy jesteśmy parą i nie było z tym żadnego problemu. Potem już raczej standardowo- do kogo jedziemy, gdzie nasi przyjaciele mieszkają i tu się pan trochę zdenerwował, ponieważ za nic w świecie nie wychodziło mu pytanie 'na ile' chcemy tam jechać, zamiast tego zadał szereg innych pytań- ale słysząc odpowiedzi tylko kiwał głową, że nie o to mu chodzi. Szczerze powiedziawszy to chyba oboje w tym momencie odnieśliśmy wrażenie, że wszystko pozamiatane. No ale w końcu padło to właściwe pytanie. Potem pytał jeszcze czy często podróżujemy, kiedy ostatni raz byliśmy za granicą i czy to jest nasza pierwsza podróż razem. Następnie znowu zapytał o miejscowość, stan i planowaną długość pobytu (w sumie nie wiem, czy sprawdzał to, co powiedzieliśmy wcześniej, czy zapomniał o tym, co powiedzieliśmy ), postukał w klawiaturę i poinformował nas, że wydaje wizy. Odebraliśmy je wczoraj (Wrocław)- na 10 lat. Także tak wyglądała nasz pierwsza próba. W międzyczasie, gdy czekaliśmy na swoją kolej przed nami weszło 30 osób (przynajmniej według informacji na bileciku z numerkiem) i udało mi się zauważyć jedną osobę, która wyszła z rozmowy z paszportem, a 'czynne' były dwa okienka. Także święta prawda, że nie ma się czym przejmować- dobre nastawienie, uśmiech na twarzy, pewność siebie i co ma być, to będzie.
Mateq Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Czytam temat od początku i zastanawiam się co to jest ta "karteczka DHL" nie ma nic takiego na stronie ambasady. Może już to wycofano?
Joanna30 Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Nie może, a na pewno. W zeszłym roku ambasada przestała współpracować z DHLem, a zaczęła z TNT.
Mateq Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Ale dalej jest cos takiego do wypełnienia? Przychodzi mailem czy jak bo pierwsze słyszę (myslalem ze tylko zaswiadczenie wplaty i wypelnienia ds-160)
Joanna30 Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Ale co przychodzi mailem? W momencie umawiania się na rozmowę z konsulem będziesz musiał wskazać punkt TNT, w którym będziesz odbierał paszport z wizą. Poczytaj stronę ambasady "jak ubiegać się o wizę".
Mateq Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Aby umówić się na spotkanie w sprawie wizy nieimigracyjnej należy posiadać następujące informacje i dokumenty: ważny paszport na podróż do Stanów Zjednoczonych z datą ważności przynajmniej sześć miesięcy ponad planowany pobyt w Stanach Zjednoczonych (chyba że na mocy umów z poszczególnymi krajami obowiązują zwolnienia w tym zakresie), Jeśli w paszporcie wymieniona jest więcej niż jedna osoba, wniosek musi złożyć każda osoba ubiegająca się o wizę, potwierdzenie wniesienia opłaty MRV za rozpatrzenie wniosku o wizę, stronę potwierdzającą złożenie formularza DS-160, adres e-mail, dokumenty wymagane z uwagi na kategorię wizy, jeśli dotyczy (takie jak zatwierdzenie petycji dla wiz, w przypadku których wymagana jest petycja. Więcej informacji o rodzajach wiz można znaleźć tutaj). No i właśnie tutaj żadnego druku TNT nie ma i chciałem zapytać czy go sie dostaje już w Ambasadzie czy to jest jakoś zawarte w tym potwierdzeniu DS-160 czy jak
KaeR Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 A po co i druk? Do domu paszportu nie dostajesz.
Mateq Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Pod numerem 9. oczywiście kłębią się ludzie,na chodniku po drugiej stronie wejścia do konsulatu stoi młody chłopak i sprawdza dokumenty,woła wszystkich i się zaczyna. Zabrał od nas nasze paszporty, Confirmation(tylko pierwsze strony, te ze zdjęciem), coś na tym pisał i skontrolował jeszcze nasz DHL form. O pogrubione mi chodzi -> że nie wiem o co chodzi Chyba że coś się zmieniło i tego DHL form (tzn TNT form) juz nie ma.
KaeR Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 O pogrubione mi chodzi -> że nie wiem o co chodzi Chyba że coś się zmieniło i tego DHL form (tzn TNT form) juz nie ma. Z ktorego roku jest ten post? Procedura sie zmienila chyba latem 2012.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.