Skocz do zawartości

Wasze Wizyty W Konsulacie W Tym Roku :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,4 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Jak dowoziłam brakujące dokumenty dla Ambasady w TNT to pani mnie zapytała, czy juz sie załapałam na dostarczanie paszportów do domu. Moze bedzie-jest taka opcja.

Napisano
K: W porządku, dostajecie Państwo wizę na 10 lat wielokrotnego wjazdu, paszporty będzie można odebrać w ciągu 2 do 5 dniu roboczych w zadeklarowanym miejscu.

Gdzie się deklaruje miejsce odebrania wizy? W DS-160, przy opłacie, w konsulacie?

Napisano

na stronie ambasady widnieje, że trzeba przynieść dowód wpłaty. Jeśli ja robiłem to przelewem, to mam iść do banku po potwierdzenie tego przelewu?

Na potwierdzeniu podania ds-160 widnieją dwa kody kreskowe z numerem. Jeden jest na górze po prawej stronie, drugi na samym dole. Po co są te dwa kody kreskowe?

Napisano

Przy okazji tego tematu przypomniała mi się moja 1 wizyta w konsulacie w Krakowie.

W okienku obok stała młoda kobieta ( na oko ok. 28-30lat ) i konsul nie chciał dać jej wizy chyba, bo.. rozpłakała się i zaczęła go błagać, że ona ma już bilet kupiony, że to za całą jej wypłatę, że nie oszukuje, żeby zobaczył jak jest ubrana ( dopiero jak zaczęła płakać to zwróciłam na nią uwagę - jak chyba wszyscy ... ) i padło pytanie konsula " skąd mam mieć pewność że pani wróci ?" a ona " bo mama by za bardzo za mną tęskniła ". Odpowiedzią wprawiła wszystkich w osłupienie - wizy nie dostała.

2 sytuacja zabawna była przed wejściem do samolotu ( ja leciałam wówczas z przesiadką w Dublinie ), leciała para/małżenstwo Polaków - na każde pytanie odpowiadali " yes " ( nie pamietam wszystkich pytań, ale było m.in. " where are you from ?" a oni " yes" ) :D i mój mąż zaczął sobie żartować, że jakby ich ktoś zapytał " are you terrorist ?" , " do you carry a bomb ?" to też odpowiedzieliby "yes"

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzisiaj miałem spotkanie z Konsulem, to opiszę swoją relację :)

Termin jaki wybrałem to 9.05.br. godzina 9.30. Co prawda była trochę wcześniej pod ambasadą(nie jestem z Warszawy) i mogłem wejść wcześniej, to jednak postanowiłem, że poczekam na moją godzinę. Ludzi pod Ambasadą stało bardzo dużo i cały czas dochodziło. Początek etapu "walki o wizę" zaczął się od kontroli na bramkach itd. Potem trzeba było przygotować potwierdzenie ds-160 i paszport. Jakiś pan przede mną nie miał ds-160, a jedynie potwierdzenie spotkania. Pani zapytała czy nie ma czegoś takiego jak ja, odparł, że nie. I musiał wyjść z Ambasady i mógł wrócić ale z ds-160, szkoda mi go się zrobiło. Potem były odciski palców i pobranie numerka, który upoważniał do głównego programu, czyli rozmowy z konsulem. Ludzie było bardzo dużo. Przede mną było 42 osoby. Bardzo dużo osób się denerwowało. Ja rozumiem stres, dla kogoś to może być ważna sprawa, ale trzeba podchodzić spokojnie, z nastawianiem takim, że może dostane a może nie.

Na początku były otwarte 2 okienka, a za jakiś czas już 3. W jednym był mężczyzna, a w dwóch pozostałych kobiety. Patrząc na te osoby, lepsze pozory stwarzał mężczyzna, ale...kto ma dostać wizę ten dostanie, tyle. Ja trafiłem na mężczyznę. Podszedłem spokojnym krokiem, na pełnym luzie, z uśmiechem przywitałem go. I się zaczęło:

- w jakim celu chcę pan lecieć do USA?

- by odwiedzić siostrę, spędzić wakacje, pozwiedzać

- gdzie siostra pracuje?

- ble ble ble

- gdzie rodzice pracują?

- ble ble ble

- czym pan się zajmuje?

- pracuję w ble ble ble i uczę się w ble ble

- na ile czasu chce pan lecieć?

- na miesiąc(w tym momencie Konsul skinął głową) :)

- ile czasu zostało panu do końca nauki?

- rok, w maju mam końcowy egzamin

Uśmiech Konsula i powiedział "Dostaje pan 10 lat wizy, gratuluję". Podziękowałem, życzyłem miłego dnia i wyszedłem :)

Moja rada. Iść na pełnym luzie ze spokojem. Uśmiech to podstawa. Odpowiadać krótko i na temat, a będzie dobrze :)

moje nastawianie było takie "jak dostanę wizę to fajnie, jak nie nic się nie stanie" :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...