Nigella Napisano 13 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2012 Moja rada - nie pisać maili tylko dzwonić do skutku. Z mojego doświadczenia wynika, że urzędy rzadko kiedy odpisują na maile, można czekać i czekać... i się nie doczekać.
sly6 Napisano 13 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2012 Powinnas napisac tylko do Ambasady USA oraz Kataru i tylko tyle druga tez sprawa ze sie dzwoni np do Ambasady Kataru
anka11 Napisano 15 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2012 Hej, w piątek mam spotkanie w Ambasadzie (trzymać kciuki ), i chciałabym się Was spytać, które formularze lepiej przynieść ze sobą: DS 230 (I i II) czy DS 156 (x2) plus Uzupełnienie DS-156 K. Niby te drugie są dla wiz narzeczeńskich ale wraz z ostatnim NOA przyszły mi formularze DS 230 i sama już nie wiem, najchętniej wszystko bym wypełniła 'na zaś' Dzięki za odp.
jkb Napisano 16 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 Hej, w piątek mam spotkanie w Ambasadzie (trzymać kciuki ), i chciałabym się Was spytać, które formularze lepiej przynieść ze sobą: DS 230 (I i II) czy DS 156 (x2) plus Uzupełnienie DS-156 K. Niby te drugie są dla wiz narzeczeńskich ale wraz z ostatnim NOA przyszły mi formularze DS 230 i sama już nie wiem, najchętniej wszystko bym wypełniła 'na zaś' Dzięki za odp. A nie starasz się o wizę narzeczeńską? Bo piszesz w wątku dotyczącym K-1, która taką wizą jest...
akostka Napisano 16 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 W piątek rozmawiałam z pracownikiem Ambasady Kataru w Polsce - powiedział mi, że nie może pomóc w kwestii zaświadczenia i że lepiej bezpośrednio się kontaktować z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych Kataru, co też uczyniłam, ale telefonu nikt nie odbierał, więc wysłałam maile do wszystkich departamentów. Od prokuratora z Gdyni dowiedziałam się, że dobrowolne pobieranie i przesyłanie odcisków jest niezgodne z prawem i że nikt mi w Polsce ich nie poświadczy. Jeśli nie uda mi się załatwić tego zaświadczenia z Kataru, to pozostaje mi mieć nadzieję, że aktualna jest informacja o zamieszkaniu za granicą powyżej 1 roku, nie 6 miesięcy. Hej, w piątek mam spotkanie w Ambasadzie (trzymać kciuki ), i chciałabym się Was spytać, które formularze lepiej przynieść ze sobą: DS 230 (I i II) czy DS 156 (x2) plus Uzupełnienie DS-156 K. Niby te drugie są dla wiz narzeczeńskich ale wraz z ostatnim NOA przyszły mi formularze DS 230 i sama już nie wiem, najchętniej wszystko bym wypełniła 'na zaś' Dzięki za odp. Hej, a mogę zapytać, kiedy składaliście pierwszy wniosek o wizę, czyli ile czasu u Was upłynęło do wyznaczenia spotkania?
mala2808 Napisano 20 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2012 bardzo bym byla wdzieczna zeby mi ktos odpowiedzial czy na tej warznej wizie k1 najwarzniejsze jest wziasc slub a reszte rzeczy mozna zalatwiac potem.
lochraven Napisano 20 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2012 Na waŻnej wizie K-1, najwaŻniejsze jest wzięcie ślubu, bo do tego właśnie ta wiza służy - resztę rzeczy TRZEBA załatwić potem - nazywa się to Adjustment of Status (AoS) i kosztuje masę czasu, nerwów i pieniędzy.
kzielu Napisano 20 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2012 bardzo bym byla wdzieczna zeby mi ktos odpowiedzial czy na tej warznej wizie k1 najwarzniejsze jest wziasc slub a reszte rzeczy mozna zalatwiac potem. Wszystko jest wazne, bo samo wziecie slubu nie daje Ci legalnego statusu w US.
mala2808 Napisano 20 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2012 no ja wiem rozumiem ale na tej warznej wizie nie musze skladac papierow itp warzne jest to zeby sie wyrobic w tych 3 miesiacach wziasc slub ?
Nigella Napisano 21 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2012 Nie musisz, ale im dłużej będziesz zwlekać, tym dłużej będziesz czekać na zezwolenie na pracę - chyba, że Ci nie zależy. PS. Ważne pisze się przez z kropką, na co delikatnie uwagę zwrócił lochraven, a co prosto z mostu napiszę ja, a co mi tam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.