sly6 Napisano 17 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 17 Września 2011 Doorota a teraz pokaz mi na forum-w tym temacie takie pytanie i odpowiedz ze na wizie J-1 i przedluzeniu pobytu nielegalnie nie mozna nic zrobic? Forum dziala od ponad 8 lat i juz wiele razy bylo opisywane ze jest tzw furtka dla takich osob ale nalezy pokazac urzednikowi lub tez Konsulowi ze tak jest .. Ze te osoby nie maja zakazu wjazdu jak kto jest przy wizie turystycznej.. dlatego tez pytalem sie tutaj izabeli na jakiej wizie tutaj wjechala oraz zostala ..mozesz to latwo sprawdzic,co innego wiza turystyczna a co innego J-1 jesli ktos jest zainteresowany tematem to daje linka do tematu wiza J-1-nielegalny pobyt... http://forum.usa.inf...pobycie-waiver/ mysle ze teraz cos wiecej wiadomo w tym temacie
rafal723 Napisano 17 Września 2011 Zgłoś Napisano 17 Września 2011 Bardzo się cieszę, że wróciliśmy "do gry" Niemniej jednak mam do Was - bardziej zorientowanych w temacie - kilka pytań: 1. Czy do ubiegania się o GC trzeba być pełnoletnim ? 2. Jak tam wcześniej czytałem Ci co wnioskują teraz (w październiku) wyniki mają za rok (2012), więc, czy można złożyć wniosek i mieć 18 w chwili wyników/trakcie losowania, ale po złożeniu wniosku (nie koniecznie w tym roku, ale warunki chyba te same)? 3. Co oznacza "2013" przy DV-2013 ? Widziałem już, że ktoś o to pytał, ale nie rozumiem odpowiedzi, więc proszę odpowiedzcie, zamiast podawać linki do innych postów.
Joanna30 Napisano 17 Września 2011 Zgłoś Napisano 17 Września 2011 A wystarczyło przeczytać pierwszy post, w którym był link do instrukcji po polsku, link do strony loterii, gdzie jest oficjalna instrukcja po angielsku i już nie byłoby takich pytań Nie ma wymogów co do wieku, ale w momencie składania aplikacji (czyli wpisywania się do loterii) trzeba mieć ukończone przynajmniej 12 lat nauki (na co należy mieć świadectwo). DV-2013 znaczy dokładnie Diversity Immigrant Visa Program, a rok, to wiadomo co Aplikacje składa się w tym roku (2011), losowanie odbywa się w przyszłym kalendarzowym (2012) i w przyszłym roku fiskalnym (2013) zaczynają się rozmowy w ambasadzie (bo mówimy o okresie od 1 października 2012 do 30 września 2013 - to jest właśnie rok fiskalny 2013, dlatego DV-2013). Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłam. No, ale to wszystko jest zawarte w instrukcji do tejże loterii
haneczka019 Napisano 17 Września 2011 Zgłoś Napisano 17 Września 2011 Koszt wszystkich badań jest dość wysoki .Nie pamiętam dokładnie ile płaciłem w 2004 roku ale była to nie mała sumka dla całej 4 osobowej rodziny.Trzeba zrobić szczepienia ,badania krwi,HIV,RTG ( wszystko płatne) i do tego opłacić wizytę u lekarza. Listę uprawnionych lekarzy udostępnia ambasada .Ja robiłem wtedy wszystko w Poznaniu ,było dobrze bo wszystko można było zrobić w jednym miejscu poświęcając około 5-6 godzin. W Warszawie ludzie musieli jeździć chyba w trzy miejsca aby wszystko załatwić. Do kosztów należy doliczyć opłatę za zaświadczenia o niekaralności.Łącznie to wszystko dawało niezłą sumkę ale warto. dareknow0, nie pamiętasz jaki był koszt badań, a pamiętasz może ile wydaliście na to wszystko dla 4 osób?
sly6 Napisano 17 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 17 Września 2011 co do wysylania zgloszen dla osob co nie maja 18 lat to zobaczycie jak bedzie w systemie .. haneczka oplaty za wizy poszly duzo go gory.. a co do doroty to jest jedno inne ale ,poniewaz jesli nie ma sie bana za pobyt to co z praca nielegalna?nie ma znaczenia ze sie pracuje majac numer SSN.
haneczka019 Napisano 17 Września 2011 Zgłoś Napisano 17 Września 2011 haneczka oplaty za wizy poszly duzo go gory.. Tak, wiem, po prostu jestem ciekawa jakie wtedy łączne koszty ponosiła 4 osobowa rodzina. Generalnie zdaje sobie sprawę, że szczegółów co do kwot sprzed iluś tam lat wstecz się nie pamięta, ale może dareknow pamięta ile ich to kosztowało wszystko razem.
Ciasteczkowy Napisano 17 Września 2011 Zgłoś Napisano 17 Września 2011 Koszt badan mozna sobie sprawdzic w dokumencie z ambasady - jest w linku, ktory dal wczesniej sly Na ten moment obliczylem sobie, ze koszt wyjazdu dla mojej, 3osobowej rodziny to okolo 20 tysiecy zlotych.
agucha3 Napisano 17 Września 2011 Zgłoś Napisano 17 Września 2011 Witam serdecznie. Razem z mężem planujemy wziąć udział w loterii wizowej. Ja mam wykształcenie średnie, a mojemu mężowi brakuje rok do 12 lat nauki. Czy jeżeli wylosowałabym GC, to i on by ją dostał? Dziękuję za odpowiedź.
sly6 Napisano 17 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 17 Września 2011 tylko ze jak TY wyslesz jako glowny aplikant to meza dane sa aby podstawowe -bez danych o wyksztalceniu
dareknow0 Napisano 17 Września 2011 Zgłoś Napisano 17 Września 2011 dareknow0, nie pamiętasz jaki był koszt badań, a pamiętasz może ile wydaliście na to wszystko dla 4 osób? Wtedy koszt wizy wynosił chyba $375 a nie $819 więc to jest inny czas i inne pieniądze.Dokładnej sumy teraz nie pamiętam ale łącznie to też była niezła sumka. Wszystkie badania i lekarza robi się tam gdzie ambasada poda adresy a tam niestety słono się płaci. Witam serdecznie. Razem z mężem planujemy wziąć udział w loterii wizowej. Ja mam wykształcenie średnie, a mojemu mężowi brakuje rok do 12 lat nauki. Czy jeżeli wylosowałabym GC, to i on by ją dostał? Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli Ty wylosujesz to nie ma problemu mąż dostanie wizę a jak mąż wylosuje to niestety nie dostaniecie. Ktoś pytał o wiek aby aplikować. Nie ma wymogu ad.wieku można mieć nawet 16 lat i wysłać zgłoszenie tylko ,że jest warunek wykształcenia średniego ( 12 lat szkoły ) .Jeżeli jest ktoś kto poszedł do szkoły np.w wieku 4 lat ( ? ) to śmiało może wysyłać
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.