lucy79 Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 pytam dlatego, że ja chce żyć z nimi w zgodzie. Dzięki haha no dokladnie, ja tak samo
altheea Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 haha no dokladnie, ja tak samo Pociągne temat podatków, bo też się nie orientuje Lucy79 napisała, że wjeżdza do USA w styczniu, żeby aktywować kartę, ale potem wraca do siebie, czyli, de facto od stycznia do kwietnia nie będzie jej w USA, nie będzie mieszkać/pracować. W takim razie, czy podatek stanowy i lokalny będzie opłacać na podstawie adresu, na który była wysyłana karta?
Anubis Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 Rozliczenie podatkowe dotyczy podatków od zarobków. Jeżeli nie będzie w USA miedzy styczniem a kwietniem, nie będzie tam pracowała. więc nie ma nic do rozliczenia, chyba że ma tam firmę, dom lub inne inwestycje podlegające opodatkowaniu..
mi0706 Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 Skoro nie będzie tam mieszkać i pracować to znaczy, że nie będzie miałą dochodu i nie będzie płacić podatku - to właśnie pisałem, a Anubis mnie wyprzedziła! No ale "PITa" pewno trzeba wysłać (tak jak w Polsce), prawda?
kzielu Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 No dobra, bo zaczyna sie bladzenie. Do kwetnia rozlicza sie podatek za caly poprzedni rok. To ze kogos nie ma od stycznia do kwietnia nie ma zadnego znaczenia. Jezeli w danym roku jest traktowany jako rezydent, rozlicza sie z worldwide income na przestrzeni calego roku.
Anubis Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 Skoro nie będzie tam mieszkać i pracować to znaczy, że nie będzie miałą dochodu i nie będzie płacić podatku - to właśnie pisałem, a Anubis mnie wyprzedziła! No ale "PITa" pewno trzeba wysłać (tak jak w Polsce), prawda? Grrr... pogubilam sie w logice i polskie trzcionki tez mi siadly, czyli ogolna klapa. Jezeli Lucy przekroczy granice w styczniu 2014 to wtedy zaczyna sue jej rezydentura. 15 kwietnia to termin rozliczen podatkowych za poprzedni rok, wiec o IRS powinna sie martwic dopiero wiosna 2015.
KaeR Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 Wydaje mi się, że Anubis ma rację. Już abstrahując od tłumaczenia powyżej, jakby ktoś wjechał 14 kwietnia (chyba do 15 jest rozliczenie), to by musiał lecieć i rozliczać się prosto z samolotu. Ja wjechałem w styczniu, rozliczałem się rok później.
mi0706 Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 Nie, no to jest oczywiste, bo przecież rozliczasz się do 15.04. za POPRZEDNI rok!
kzielu Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 No przeciez napisalem "Do kwetnia rozlicza sie podatek za caly poprzedni rok." cztery posty wyzej. Natomiast jezeli w danym roku bylo sie rezydentem, to wtedy rozlicza sie ze wszystkich dochodow, gdziekolwiek by sie ich nie uzyskiwalo.
karusek Napisano 13 Września 2013 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 A czy "rok podatkowy" jest od stycznia do grudnia, tak jak w Polsce, czy od października do września roku następnego?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.