Abstract Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2014 No ciekawe pytanie, raczej po to żeby mieć gotówkę?
Big Napisano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 Pytasz czy odpowiadasz, bo pytajnik widze... Z PL nie mozna wziac?
olmeca Napisano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2014 Nastaw się jeszcze na drobną prowizję za każdą wypłate gotówki jaką będzie pobierać bankomat ok. 3$ za każdą transakcje. Polskie karty debetowa, aby było śmieszniej, w sklepach działały mi jako kredytowe, wybierając funkcje debetową cały czas były odrzucane.
Abstract Napisano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2014 Trudno żebym zabrał gotówkę na prawie 2 miesiące Ani to praktyczne ani bezpieczne
Big Napisano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2014 Pacz pan, a ja zawsze biore! Nastaw się jeszcze na drobną prowizję za każdą wypłate gotówki jaką będzie pobierać bankomat ok. 3$ za każdą transakcje.Plus oplata w PL.
haneczka019 Napisano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2014 Trudno żebym zabrał gotówkę na prawie 2 miesiące Ani to praktyczne ani bezpieczne Racja, ja też nie czułabym się pewnie mając całą gotówkę ze sobą. Ale wiecie, każdy robi jak uważa .
Gość miqhs Napisano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2014 ZIP-code jest potrzebny do tankowania, nasze polskie karty kredytowe nie działały na stacjach benzynowych. Owszem, można pójść do obsługi i też się da zapłacić. Myśmy mieli konto walutowe w CITY i braliśmy gotówkę bez opłat z bankomatów ale tylko CITY. Niewielkie kwoty czasami się przydają, ale WSZĘDZIE raczej można płacić kartą. Kwestię jaki kurs dolara przelicza bank oleliśmy. I tak wydaliśmy kupę kasy więc wsio ryba. Prowizje mogą być dwie po wybraniu kasy z różnych bankomatów. Z obu banków :/
Aslan Napisano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2014 Może ja jeszcze coś podpowiem. Pisałam tutaj w kwietniu bo miałam też obawy co do karty. Mam konto walutowe w bzwbk i przed wyjazdem zadzwoniłam do banku i powiedziałam, że wyjeżdżam w takim a takim terminie do Stanów i stamtąd bedą płatności (to a propos tego, że mogą blokować kartę bo platności są gdzieś z zagranicy i kojarzą to np. z kradzieżą - to też wyczytałam na forum). Pani w banku zaznaczyła to gdzieś łącznie z tereminami i dwoma miastami w których miałam być. Karta w bzwbk jest kartą debetową, ale wypukłą i zawsze w USA pytają czy to jest debit or credit. ZAwsze mówiłam, ze credit bo tam wszyscy takie mają i spoko wszystko przechodziło. Natomiast jak powiedziałam, ze debit to musiałam podawać PIN przy płatności. Z kolei w bankomacie nie mogłam wypłacić kasy jak podałam że to credit. Tam gdzie musiałam podawać zip code to podawałam ZIP code NY tam gdzie mieszkałam i było ok. CZęsto też babki w sklepie same wklepywały zip code sklepu po prostu. To chyba nie ma jakiegoś większego znaczenia ( no chyba, ze przy tej płatności na stacjach). Bank pobiera prowizję za wybranie pieniędzy ok. 3$, u mnie to była stała opłata.Za metro card w NY też często płaciłam kartą i wpisywałam ten kod i nie było nigdy problemu (dodam, że dwie koleżanki też miały tą samą kartę z bzwbk i nigdy nam nie odrzuciło nigdy transakcji po wisaniu tego kodu). Gotówki w ręku miałam mało, zawsze starałam się płacić kartą bo to wygodniejsze. Tam idzie to błyskawicznie, tylko trzeba sobie ustawić większy limit dzienny. Najlepiej chyba te wszystkie niepewności ustalić z bankiem bo wydaje mi się, ze co karta i bank to inaczej działa.
olmeca Napisano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2014 Pacz pan, a ja zawsze biore! Plus oplata w PL. Po za spread`em walutowym to nie miałem dodatkowych opłat niż te jakie wymieniłem, ale przewalutowanie za bardzo mnie nie interesuje. Nie należę do ludzi co wszystko musi z kalkulatorem przeliczać na każdym wyjeździe za granicę.
Big Napisano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2014 Te dodatkowe oplaty zaleza od banku - ja mam zawsze (Pekao SA). To bardzo fajnie, ze nie musisz biegac z kalkulatorem, ale np. ja jestem srednio sytuowany i mnie to robi roznice, bo w czasie 3-4 tyg wakacji wydaje ok. 10 000$.I gdybym mial placic spread, to tracilbym minimum 2000PLN.Wiec WEDLUG MNIE, jest o co walczyc - ale jak wyzej - ja nie moge sobie pozwolic na taka rozrzutnosc, tym bardziej, ze czasem jestem 2 lub 3 w roku na wakacjach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.