sly6 Napisano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 25 Września 2012 3 razy wieksze ale wiesz o tym ze jak dziecko ma te 18 lat i wylosuje karte to rodzice nie leca razem z nim
Justi_87 Napisano 26 Września 2012 Zgłoś Napisano 26 Września 2012 jeśli Twoje półtoraroczne dziecko ma już średnie wykształcenie lub 2 lata doświadczenia zawodowego ( w końcu taki jest wymóg loterii) to pewnie, że może. swją drogą gratuluję - geniusz!!!
SuperTraveller Napisano 27 Września 2012 Zgłoś Napisano 27 Września 2012 Instrukcja do DV-2014 w języku polskim : http://photos.state....Sep2012 pol.pdf
czulki Napisano 30 Września 2012 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 Witam, za bardzo nie wiem w którym wątku pisać no ale tutaj spytam: 1) Pytanie być może naiwne, ale czy termin wypełnienia zgłoszenia elektronicznego ma znaczenie? W sensie, czy jeżeli wypełnię podanie wcześniej to bedzie to miało jakikolwiek wpływ na dalszy proces losowania? Pytam ponieważ w październiku bedę miał obronę magisterską (i inny tytuł zawodowy) i nie wiem czy lepiej wypełnić formularz przez czy po obronie (a być może nie ma to żadnego znaczenia). 2) Drugie pytanie odnośnie kraju urodzenia i kraju kwalifikującego do wzięcia udziału w loterii. W tym miejscu muszę wytłumaczyć moją "sytuację życiową". Moi rodzicie są polakami i posiadają polskie obywatelstwo, ja urodziłem się w Niemczech, jednak również posiadam polskie obywatelstwo. Czy w takiej sytuacji muszę/mogę skorzystać z zasady przypisania do innego kraju (mianowicie Polski) ?
mikun Napisano 30 Września 2012 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 termin wysłania zgłoszenia nie ma znaczenia mozesz wysłac kiedy chcesz byle by w terminie przyjmowania zgłoszeń... Co do kraju to ja dokładnie nie wiem , poczytaj instrukcję i FAQ, jak masz podójne obywatelstwo to wydaje mi sie ze mozesz wybrac kraj ale jeden, napewno nie dwa bo cie zdyskalifikuja....ale 100% pewnosci nie mam czy jakis kraj ma pierszenstwo czy wybierasz zaraz pewnie ktos bardziej kompetentny ci odpisze... Ja bym ci doradzał wysłac zgłoszenie przypisane do Niemiec, dlaczego? z każdego kraju w europie jesli nie przekraczasz teoretycznie 3500 wylosowanych kart masz identyczne szanse. Natomiast teoretycznie jak limit dla jakiegoś kraju zostanie osiagniety - te 3500 wylosowań - choć w praktyce jest to wiecej - byc moze wylosowań jest wiecej a kart i tak mozna dostac 3500 na kraj... to już dalej Cie nie beda losowac i ten kraj odpada i dalej komputer losuje zgłoszenia z innych krajów bo ten jeden ma juz np 6000 wylosowań i tyle napewno starczy zeby zapelnic 3500 kart. Polska w zeszłym roku wylosowała ok 2000 niemcy 1200 to nadal daleko do limitu ale jest kryzys i nie wiadomo jak w tym roku bedzie...Jak masz mozliwośc wysłania na niemcy to raczej wyślij na niemczy bo jak sie okaże w listopadzie że z Polski wysłało 3 razy tyle ludzi co w zesżłym roku to będziesz pluł sobie w brodę...
sly6 Napisano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2012 pod koniec przyjmowania zgloszen moga byc obciazone serwery
muminek Napisano 30 Września 2012 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 z tego co wiem to decyduje kraj urodzenia nie obywatelstwo ale moglo sie cos zmenic
SuperTraveller Napisano 30 Września 2012 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 Witam, za bardzo nie wiem w którym wątku pisać no ale tutaj spytam: 1) Pytanie być może naiwne, ale czy termin wypełnienia zgłoszenia elektronicznego ma znaczenie? W sensie, czy jeżeli wypełnię podanie wcześniej to bedzie to miało jakikolwiek wpływ na dalszy proces losowania? Pytam ponieważ w październiku bedę miał obronę magisterską (i inny tytuł zawodowy) i nie wiem czy lepiej wypełnić formularz przez czy po obronie (a być może nie ma to żadnego znaczenia). 2) Drugie pytanie odnośnie kraju urodzenia i kraju kwalifikującego do wzięcia udziału w loterii. W tym miejscu muszę wytłumaczyć moją "sytuację życiową". Moi rodzicie są polakami i posiadają polskie obywatelstwo, ja urodziłem się w Niemczech, jednak również posiadam polskie obywatelstwo. Czy w takiej sytuacji muszę/mogę skorzystać z zasady przypisania do innego kraju (mianowicie Polski) ? Wystarczy przeczytać uważnie instrukcję do loterii wizowej. Odpowiedzi na pytania : 1. Termin wysłania zgłoszenia do loterii nie ma znaczenia, szanse na wylosowanie są równie niezależnie od tego czy wyślesz zgłoszenie 5 czy 15 października. Wykształcenie masz zaznaczyć takie jakie posiadasz w chwili wypełniania wniosku, w przypadku wylosowania odeślesz wymagane formularze z aktualnym poziomem wykształcenia. Rzecz ostatnia, nie zaleca się zwlekania z wysłaniem wniosku gdyż w ostatnich dniach okresu rejestracji serwery mogą być obciążone (z powodu dużej liczby ludzi którzy na ostatnią chwilę próbują wziąć udział w losowaniu) i możesz mieć problemy z wysłaniem zgłoszenia. 2. "Osoba pochodząca z kraju, który spełnia kryteria kwalifikujące do udziału w loterii: W większości przypadków jest to państwo urodzenia. Jednak, istnieją dwa inne przypadki kwalifikujące do udziału w loterii. Pierwszy, jeśli ktoś urodził się w kraju wykluczonym z udziału w loterii, lecz współmałżonek jest urodzony w kraju mającym prawo uczestniczenia, można uznać za własny kraj urodzenia małżonka pod warunkiem, że mąż i żona są wymienieni na zgłoszeniu loteryjnym, oboje otrzymają wizy i wjadą razem do Stanów Zjednoczonych. Drugi, jeśli ktoś urodził się w państwie wykluczonym z udziału w loterii, ale żadne z jego rodziców nie urodziło się ani nie mieszkało tam na stałe w chwili urodzenia uczestnika, osoba taka może przyjąć pochodzenie z kraju urodzenia jednego z rodziców, pod warunkiem, że jest to kraj uczestniczący w programie loterii DV-2014."
czulki Napisano 1 Października 2012 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 Instrukcję czytałem jednak dylemat nadal istnieje. To co wkleiłeś dotyczy sytuacji, kiedy ktoś urodził się w kraju, który nie może przystępować do loterii i chce "przywłaszczyć" sobie kraj urodzenia rodziców/współmałżonków. W tym roku zarówno osoby urodzone w Niemczech jak i w Polsce mogą wypełniać formularze. Czy będąc osobą, która na stałe mieszka w polsce i posiada wszystkie dokumenty w po polsku mogę bez problemów wpisać Niemcy jako kraj kwalifikujący do udziału w loterii? Czy w takiej sytuacji dalszy proces wyglada identycznie jak dla osoby, która urodziła się w Polsce? Bo jeżeli to co mikun pisał odnośnie liczby zgłoszeń to prawda to faktycznie wolałbym "zwiększyć" swoje szanse.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.