Rademedes Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 Odpowiedz na pytanie brzmi tak, jesli Twoj masz dostalby GC w dowolnej kategorii i bylibyscie malzenstwem zanim on GC otrzyma to Tobie rowniez GC sie nalezy. Znam pare przypadkow, ze ludzie brali slub doslownie w ostatniej chwili tak, zeby wspolmalzonek sie kwalifikowal. Z tego co sie orientuje to nie ma znaczenia w jaki sposob ktos GC otrzymal, wspolmalzonek tez sie kwalifikuje na GC. Najwazniejsze: musisz byc mezem/zona beneficjenta zanim ten otrzyma GC. Co do kwestii czekania to tak jak napisal kzielu, EB-3 to dlugi proces, ale moze Twoj maz juz czeka pare lat. Inna sprawa jesli dopiero teraz rozpoczalby EB-3. Polecam staranie sie w kategorii EB-2 jesli maz posiada Master's Degree i stanowisko wymaga takiego wlasnie wyksztalcenia. Przy bardziej wyszukanych zawodach czas oczekiwania na GC zmniejsza sie nawet do 7-9 miesiecy.
cardigan Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 EB-3 to employment based green card. Jako zona otrzymalabys zielona karte, natomiast na EB-3 jest kilkuletnie oczekiwanie w tej chwili... Bardzo dziękuję
golec2604 Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 ja tam mam ciotke wujka, kuzynka (z rodziną) i kuzyn (z rodziną), miał by kto mi na poczatku pomuc, co moge zrobić zeby tam legalnie wyjechać? (dodam ze jestem młody 28 lat, wykształcenie wyższe techniczne, aktualnie pracuje w polsce w amerykanskiej firmie Sikorsky w Mielcu)
Joanna30 Napisano 2 Maja 2013 Autor Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 Jeśli pracujesz w amerykańskiej firmie w Polsce, to poczytaj o wizach L.
golec2604 Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 Może nie całkiem to jest amerykanska firma gdyż PZL Mielec jest niby polską firma ale jej włascicielem w 100% jest amerykański Sikorsky
zabazielona Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 Witam wszystkich, moj brat jest w gronie wylosowanych i w zwiazku z tym mam pytanie: jest w zwiazku prawie 2 lata, planowal slub, w tej sytuacji bedzie go musial mocno przyspieszyc zeby starac sie razem z dziewczyna o zielona karte, natomiast nie jest ona obywatelka polska i moje pytanie wlasnie tego dotyczy: czy ma znaczenie, ze jego przyszla zona nie ma obywatelstwa polskiego (jest Bulgarka, nie mieszkaja w Polsce)? Bardzo dziekuje za odpowiedzi:)
sly6 Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 Nie ma znaczenia znaczenie ma czy nie ma zakazu wjazdu,czy cos miala z prawem,czy dobrze przejdzie przez badania medyczne ...
Gość espe Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 Witajcie, pisałem to już w wątku Wylosowanie/Niewylosowany jednak może tam widzę teraz więcej emocji niż logiki więc zadam jeszcze raz pytanie tu: Czy ktoś z Was sprawdzał wnioski dostępne na stronie DV Selectees w instrukcji? Czy są akutalne? Bo przy DV-230 w prawym górnym rogu jest wpis: EXPIRES: 02/29/2012. Na stronie ambasady w Warszawie jest wniosek DV-230 z datą EXPIRES: 06/30/2015. Na stronie DV Selectees ale klikając po lewej na forms też jest nowsza wersja formularza. Którą wypełniać? I jeszcze jedno pytanie czy dla 4-letniego dziecka równiez wypełnia się DS-230? Z góry dzięki za odpowiedź. Wiem że podobne tematy były wałkowane jednak nie udało mi się nic na ten temat znaleźć w google ani forum.
karusek Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 Witajcie, pisałem to już w wątku Wylosowanie/Niewylosowany jednak może tam widzę teraz więcej emocji niż logiki więc zadam jeszcze raz pytanie tu: Czy ktoś z Was sprawdzał wnioski dostępne na stronie DV Selectees w instrukcji? Czy są akutalne? Bo przy DV-230 w prawym górnym rogu jest wpis: EXPIRES: 02/29/2012. Na stronie ambasady w Warszawie jest wniosek DV-230 z datą EXPIRES: 06/30/2015. Na stronie DV Selectees ale klikając po lewej na forms też jest nowsza wersja formularza. Którą wypełniać? I jeszcze jedno pytanie czy dla 4-letniego dziecka równiez wypełnia się DS-230? Z góry dzięki za odpowiedź. Wiem że podobne tematy były wałkowane jednak nie udało mi się nic na ten temat znaleźć w google ani forum. Sprawdzilem kilka stron kancelarii prawnych, i wszedzie jest odnosnik do DS-230 z datą EXPIRES: 06/30/2015. instrukcji jeszcze nei czytalem, moze cos na stronie ambasady jest, sprawdze pozniej, i tak jutro nie wysle formularza, dam sobie czas do niedzieli z wypelnianiem. espee i mam pytanie do Ciebie. Czy uzywasz komunikatora forumowego?
cardigan Napisano 3 Maja 2013 Zgłoś Napisano 3 Maja 2013 Odpowiedz na pytanie brzmi tak, jesli Twoj masz dostalby GC w dowolnej kategorii i bylibyscie malzenstwem zanim on GC otrzyma to Tobie rowniez GC sie nalezy. Znam pare przypadkow, ze ludzie brali slub doslownie w ostatniej chwili tak, zeby wspolmalzonek sie kwalifikowal. Z tego co sie orientuje to nie ma znaczenia w jaki sposob ktos GC otrzymal, wspolmalzonek tez sie kwalifikuje na GC. Najwazniejsze: musisz byc mezem/zona beneficjenta zanim ten otrzyma GC. Co do kwestii czekania to tak jak napisal kzielu, EB-3 to dlugi proces, ale moze Twoj maz juz czeka pare lat. Inna sprawa jesli dopiero teraz rozpoczalby EB-3. Polecam staranie sie w kategorii EB-2 jesli maz posiada Master's Degree i stanowisko wymaga takiego wlasnie wyksztalcenia. Przy bardziej wyszukanych zawodach czas oczekiwania na GC zmniejsza sie nawet do 7-9 miesiecy. Dziękujęza obszerną odpowiedź co prawda jeszcze nie mąż i jeszcze się nie stara, ale info na pewno się przyda. Ponoć jeżeli amnestia przejdzie w takiej formie w jakiej opracowali ją teraz, roczny limit wiz pracowniczych w różnych kategoriach ma się zwiększyć o 40%, więc pewnie też i czekaćsię będzie krócej w razie czego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.