Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pewne pytanie dotyczące punktu "Are you traveling as part of a group or organization?" - zamierzam polecieć do USA z żoną, ale w ramach wycieczki zorganizowanej przez biuro podróży. Jeśli odpowiem "Yes", nie będę mógł jej wpisać jako "osoby towarzyszącej" - co najlepiej wybrać w tym pytaniu? Czy biuro podróży kwalifikuje się jako "grupa" lub "organizacja"? Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

• Odpowiedzi 531
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

hej ania,

1.widze, ze ogarniasz temat wiec chcialam sie dopytac :) Otoz pomagam moim rodzicom wypelnic ds160. Moj tato ma juz konto na ustraveldocs i teraz wypelnie mu ds 160. Nastepnie wypelniam ds 160 dla mamy - bez zakladania jej konta na ustraveldocs, tylko DOPISUJĘ ją do konta taty - i tam na tym koncie dokonuje oplaty za obie osoby, czy dobrze to rozumiem? Chce dokonac oplaty karta platnicza, przez internet i nie wiem czy bede placic za kazdego osobno czy raz za dwie osoby, moze ktos z was sie orientuje.

2. chyba nie ma w tym nic zlego ze przy wypelnianiu ds160 moi rodzice przyznaja sie, ze ja pomoglam wypelnic te wnioski? Moi rodzice nie mowia po ang i dlatego uwazam, ze powinnismy moja pomoc zanotowac we wniosku

3. w pytaniu o to czy ma sie krewnych w usa - oczywiscie rodzice musza odpowiedziec, ze maja mnie - jednak nie wiem co powinnam wybrac gdzie okreslam moj status - wjechalam na turystycznej ale jestem przed rozmowa o GC po slubie z obywatelem - wiec ani turystka ani permanent resident nie jestem jeszcze :) a kategori "alien" nie ma

pozdrawiam

Też mam ten sam problem moja mama nie mówi po ingliszowemu więc wypełniłem jej wniosek za nią.

Moje pytanie jest takie czy podczas rozmowy mogę z mamą wejść do okienka czy poczekac w poczeklani? Bo z resztą to był moj pomysł z ameryką i sponsoruje mamie cały wyjazd. Jak to widzicie?

Napisano

bedziesz mogl wejsc na rozmowe jesli zaznaczysz siebie jako osobe towarzyszaca :)

kolejna sprawa to Twoja mama ma wykazac zwiazki ze wroci na czas nawet jak bedziesz kolo niej przy okienku :)

Napisano

Witam,

Potrzebuję pomocy wypełniam ds160 i utknąłem:(

Co mam zrobić w sytuacji gdy jest prośba o podanie nr. SSN ? U mnie sytuacja wygląda tak, że byłem w US w 2008r na wizie J1 także otrzymałem taki nr. ale niestety od tamtego okresu minęło dużo czasu i gdzieś mi się zapodział... We wrześniu planuję wyjazd na wakacje na B2 wizie, uzupełniając ds160 jest miejsce gdzie mam wpisać nr. SSN i co zrobić? Dzwoniłem do ambasady Pani powiedziała, że mogę poprosić instytucję która mi wydała SSN o duplikat (ale wydaje mi się nierealne skontaktowanie się z urzędem w Reno i próba ogarnięcia tego), druga opcja którą podała Pani na infolinii to zaznaczyć że nie mam SSN i tłumaczyć sytuacje konsulowi na spotkaniu. Jak myślicie może z tego powodu nie wydać wizy?

Drugie pytanie:

Jadę jak wspomniałem we wrześniu z narzeczoną w podróż poślubną (wesele w sierpniu) i moje pytanie czy w ds160 zaznaczyć w pytaniu o mój i jej status - inne i narzeczeństwo i wyjaśniać że to podróż poślubna, czy lepiej zaznaczyć znajomi i że po prostu na wakacje jedziemy? Czy może nie ma to wpływu?

Ostatnie pytanie:

Podanie wysokości zarobków, czy gdzieś jest weryfikowane to co się wpisuje? Pytam, ponieważ narzeczona kokosów na umowie nie ma...

Napisano

Hej dzieki jeszcze raz odpowiedź ale w miejscu gdzie sie dodaje osobę towarzyszącą jest napisane aby podać osobę która także aplikuje o wizę, gdzie trzeba podać także numer składanej aplikacji. Już mniesza z tym. Może wpuszczą mnie a może nie.

Jeszcze mam pytanie odnośnie samego wniosku wizowego. Za każdym razem kiedy aplikowałem o wizę B2 dla mamy na samym końcu przy zatwierdzeniu wniosku wyświetlała się informacja że aplikuje o B1/B2. Na infolinii dzowniąc do Warszawy Pani stwierdziłą że to konsul zadecyduje ktora wiza bedzie najwłaściwsza. Tylko nie wiem czy to wina komputera/przegladarki czy poporstu zawsze sie tak dzieje. Bez sensu to trochę ale mam nadzieje ze z powodu takiego błędu nie wpłynie to na odrzucenie wniosku.

Napisano

Eryk co do numeru to napisz do biura,jak i tak tez powiesz na rozmowie,pamietaj ze jak bedziesz w USA to wyjasnij ta sprawe,pamietaj ze cos takiego jak kradziez tozsamosci.

zaznacz narzeczenstwo i bedzie ok,wiele osob tak robi i jest ok :) co do wysokosci zarobkow to sa Konsulowie ze dobrze wiedza ile i kto zarabia w danych miejscach oraz w danym zawodzie i za duzo nie podkrecisz,pamietaj o tym ,to tez widac po zachowaniu,.

KRK jak zadzwonisz na infolinie to tam Ci w tym pomoga jak osoba ktora idzie razem,w innym wypadku Cie nie wpuszcza, takie maja nowe zasady teraz :)

kiedys bylo inaczej troche,,b1/b2 mozna zaznaczyc a moze samo b2 -wyjazd w sprawach medycznych i tak samo jest dobrze :) wiec pozostaw to jak jest i bedzie ok

Napisano

Eryk co do numeru to napisz do biura,jak i tak tez powiesz na rozmowie,pamietaj ze jak bedziesz w USA to wyjasnij ta sprawe,pamietaj ze cos takiego jak kradziez tozsamosci.

zaznacz narzeczenstwo i bedzie ok,wiele osob tak robi i jest ok :) co do wysokosci zarobkow to sa Konsulowie ze dobrze wiedza ile i kto zarabia w danych miejscach oraz w danym zawodzie i za duzo nie podkrecisz,pamietaj o tym ,to tez widac po zachowaniu,.

KRK jak zadzwonisz na infolinie to tam Ci w tym pomoga jak osoba ktora idzie razem,w innym wypadku Cie nie wpuszcza, takie maja nowe zasady teraz :)

kiedys bylo inaczej troche,,b1/b2 mozna zaznaczyc a moze samo b2 -wyjazd w sprawach medycznych i tak samo jest dobrze :) wiec pozostaw to jak jest i bedzie ok

sly6, bardzo dziękuje za odpowiedz, proszę doradz mi jeszcze bo chce się upewnić:) czyli najlepiej wysłać maila z prośbą np. o duplikat mojego SSN (ten mój podejrzewam, że gdzies w polsce zgubiłem podczas przeprowadzki..) i informacją, że wój zgubiłem? i wówczas konsulowi na rozmowie mogę pokazać, że działam w temacie tak? mail do instytucji odnajdę w necie na bank było to RENO w Newadzie więc raczej problemu nie powinno byc. sorrki jeśli się powtarzam, że trochce się tym stresuje:)

Napisano
Witam wszystkich,

bede pytal o wize turystyczna b1/b2 z Mediolanu, mam zamiar jechac do NYC ( + on the road: Chicago / Atlanta / Washington / Philadeplphia / NY ) w sierpniu/wrzesniu tego roku. Ze względu na to ze nie wiem czy wize dostane, nie wiem dokladnie kiedy bede przebywał w USA... czy we wrzesniu czy w sierpniu. I nie wiem absolutnie pod jakim adresem / hotelu/ach bede mial adres pobytu i nie wiem, dalej, jaki adres of Point of Contact Information wpisac...

Jaki adres mam wpisac we wniosku? Mam wpisac obojetny adres jakiegokolwiek hotelu w Nowym Jorku bo tam bede lecial a potem moge sobie zamowic zupełnie inny hotel?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...