Skocz do zawartości

Dv2014 - Wylosowany / Nie Wylosowany

shmehr

Czy zostałeś wylosowany w DV2014?  

186 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zosta?e? wylosowany w DV2014?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nadzieję, że DV-2014 nie było ostatnią edycją w historii tego programu. Oby politycy stanęli na wysokości zadania i oby Demokraci bronili DV-Lottery tak, jak to miało miejsce w przeszłości. Likwidacja tego programu oznacza nie tylko koniec równych szans dla wszystkich ludzi na realizację marzeń, likwidacja loterii wizowej oznacza pozbawienie nadziei milionów ludzi na ziemi...

Nie wiem co tu jeszcze dywersyfikować. W 7-11 każdy z obsługujących pochodzi z innej części świata, kadra na uniwersytetach nie ma chyba tylko przedstawiciela z Antarktydy i czasem się zastanawiasz czy jesteś jeszcze w USA czy już może w Azji...

Republikanie już kumają, a demokraci nie mają innego wyjścia, żeby zakumać, że po pierwsze, trzeba zatrzymać ludzi, na których edukację dane stany wyłożyły dziesiątki tysięcy dolarów (wygenerowanie jednego studenta PhD to przeważnie $150K), bo to ich praca generuje zyski dla stanu i sami przyniosą w podatkach więcej. Dodatkowo jak już ściągamy ludzi, to chociaż nich to będą ludzie z kwalifikacjami (teraz STEM jest modny). Truckerów Ci u nich dostatek.

Jeśli SuperTraveller śledzisz wewnętrzną prasę w USA, to zobaczysz, że demokraci nie będą umierać za loterię, szczególnie kiedy budżety wielu stanów zostały okrojone przez sequestration (VA w dużej mierze, bo jest wiele pracowników federalnych, wojskowych itp) i republikanie jako ratunek wskazują jeszcze większy nacisk na rozwój technologii, a to między innymi trzeba robić przy użyciu imigrantów. Loteria to wymysł poprzedniej epoki, kiedy nie było więcej deweloperów aplikacji niż farmerów w USA.

• Odpowiedzi 616
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Republikanie już kumają, a demokraci nie mają innego wyjścia, żeby zakumać, że po pierwsze, trzeba zatrzymać ludzi, na których edukację dane stany wyłożyły dziesiątki tysięcy dolarów (wygenerowanie jednego studenta PhD to przeważnie $150K), bo to ich praca generuje zyski dla stanu i sami przyniosą w podatkach więcej. Dodatkowo jak już ściągamy ludzi, to chociaż nich to będą ludzie z kwalifikacjami (teraz STEM jest modny). Truckerów Ci u nich dostatek.

Ogolnie to sie calkowicie z Toba zgadzam z jednym wyjatkiem - jezeli chodzi o nauke to nie wydaje mi sie zeby stany wykladaly jakiekolwiek pieniadze na kogokolwiek a tutejsze uczelnie zajmuja sie bardziej zarabianiem pieniedzy niz uczeniem studentow...

Loteria to wymysł poprzedniej epoki, kiedy nie było więcej deweloperów aplikacji niż farmerów w USA.

100% racji. Tylko zrozum SuperTravellera- on pisze z wlasnego zdesperowanego punktu widzenia nie majac innych perspektyw na dostanie sie do US. Z kazdego innego punktu widzenia DV nie ma najmniejszego sensu. Personel w USCIS zajmujacy sie DV mogliby przeznaczyc chocby na szybszy processing I-129F i I-130 (jak jest - kazdy wie - rok czekania na sciagniecie badz co badz najblizszej osoby).

Napisano

Ogolnie to sie calkowicie z Toba zgadzam z jednym wyjatkiem - jezeli chodzi o nauke to nie wydaje mi sie zeby stany wykladaly jakiekolwiek pieniadze na kogokolwiek a tutejsze uczelnie zajmuja sie bardziej zarabianiem pieniedzy niz uczeniem studentow...

Generalnie tak, ale policzyłem na sobie i znajomych, wszyscy spoza USA. Około $50K (48-50 kredytów) tuition waiver i $50K-$100K scholarships+assitantships+fellowships (to jest przeważnie kasa stanowa lub z funded research). Kasę kosi się na undergrads, bo ich jest najwięcej na uczelni przeważnie i w większości to Amerykanie. Przeciętnego obcokrajowca i tak nie stać na studia w USA.

Nie będę bronił władz stanowych, bo ani nie jestem Amerykaninem ani wielkim fanem republikanów, ale w skali makro muszę im oddać, że wspierają nauki okołostemowe. Pod koniec zeszłego roku kilka uczelni dostało milionowe kwoty na rozwój tych programów, a z tego co pamiętam głównie na ich promocję, w tym wśród licealistów i middle school.

Temat jest dość długi. Nie twierdzę, że wspieranie nauk ścisłych to panaceum na całe zło, ale w VA, w której jest najwieksza baza morska na świecie, kilka baz lotniczych, wiele różnych agencji federalnych, NASA, kontraktorzy, siedziba NATO itp, to ten temat jest gorący. To też ma wplyw na sprawy imigracyjne, bo jest duże zapotrzebowanie na ludzi z zewnątrz. Tylko jest jeden problem. Dopóki Ci ludzie nie dostaną GC, można zapomnieć o ich przydatności tam gdzie są potrzebni z uwagi na brak otrzymania jakiegokoliwek clearance. GC to też półśrodek, bo wiele ofert pracy wymaga citenzenship.

Napisano

jesli nie ma limitow wiz to bylo by szybciej z obsluga petentow(jakby nie obslugiwac np wiz z loterii) w innym przypadku limit wiz sie konczy i nic wiecej,szybciej sie nie zrobi ;)

Napisano
Powinna byc normalna mozliwosc wyjazdu a nie loteryjne cyrki.

I gdzie pomiesciliby się ci wszyscy, którzy chcieli by wjechać?

USA nie są jedynym krajem, który ma wizy (imigracyjne). Ale jedynym krajem, którzy poza normalnym trybem (łączenie rodzin, wizy pracownicze) dodatkowo przyznaje je w trybie losowania.

jesli nie ma limitow wiz to bylo by szybciej z obsluga petentow(jakby nie obslugiwac np wiz z loterii) w innym przypadku limit wiz sie konczy i nic wiecej,szybciej sie nie zrobi ;)

Ja myślę, że kzielu miał na myśli wizy narzeczeńskie i małżeńskie, na które nie ma limitów, a i tak czas oczekiwania jest około roku.

Napisano

witam pozostaje nam czekac na drugie losowanie do konca pazdziernika a jak nie to poroostu biore swoja wize turystyczną wylatuje poraz kolejny i juz nie wracam moze jakis slub z aaaaaamerykanką:)_

Napisano

No i stało się, u mnie 0:3.

Jestem, powiem szczerze, zawiedziony..

Nie potrafię się teraz zdobyć na zdrowe i rozsądne podejście.

Idę oglądać mecz, może ochłonę.

Mecz też się skończył 0:3:)

Jeżeli komuś naprawdę zależy na tym zeby wyjechać konkretnie do USA, to napewno mu się uda. Trzeba walczyć, wysyłać CV do różnych firm. Nie tracić nadziei.

Powodzenia wszystkim w spełnieniu wielkich marzeń już tam za oceanem!

Napisano

Not selected ;(

W tym roku sprawdzałam już z mniejszymi emocjami.

Gratuluje wygranym!!!! Jest was trochę, to pocieszające.

I ankieta tez fajna

Napisano

Ja wyczytalem w necie, ze w liscie do wylosowanych pisza w tym roku o 125 000 osobach wstepnie wybranych. Czy ktos kto otrzymal ten list moze to potwierdzic?

Napisano

Ja wyczytalem w necie, ze w liscie do wylosowanych pisza w tym roku o 125 000 osobach wstepnie wybranych. Czy ktos kto otrzymal ten list moze to potwierdzic?

Ktoś we wcześniejszych wypowiedziach też pisał o takiej ilości wylosowanych, więc pewnie jest ich faktycznie tylu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...