Bknz Napisano 4 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Super, Teraz już wiem wszystko. "Joanna30" jesteś niesamowita Czekamy spokojnie na DV2016
Joanna30 Napisano 4 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Turyście, który przesiedział wizę na tyle długo, że ma bana na wjazd do USA losowanie w DV w niczym nie pomoże
Bknz Napisano 4 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Turyście, który przesiedział wizę na tyle długo, że ma bana na wjazd do USA losowanie w DV w niczym nie pomoże Dokładnie. Zawsze jest jeszcze opcja że przy wyjeździe wstemplują dożywotni zakaz wjazdu i wtedy to ma pozamiatane. Ja tam wolę na legalu i oficjalnie.
Sara Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Nie wiem jak jest dokladnie z tym unikatowym zawodem, zeby dostac wize pracownicza/GC w Stanach. W pracy u aktualnego pracodawcy poznalam dziewczyne z Rumunii. Ona przyjechala do Stanow jakos w 2001r na studia (wiza studencka) / moze wczesniej. Po studiach dostala prace, i przez ktoregos z pracodawcow byla sponsorowana do GC. Od killku lat ma obywatlestwo. Nie ma zadnego unikatowego talentu, czy unikatowego zawodu. Dziewczyna z HR i tyle.
Aiglon Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Ale zrobila studia. Poza tym moze byc naprawde dobra w HR To nawet nie chodzi o unikatowy zawod, ale o to jak w tym zwodzie jestes dobry
Bknz Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Ale zrobila studia. Poza tym moze byc naprawde dobra w HR To nawet nie chodzi o unikatowy zawod, ale o to jak w tym zwodzie jestes dobry Tak czy siak najpierw trzeba takiego pracodawce znaleźć a będąc w PL to raczej mało wykonalne ;/
Aiglon Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Wykonalne, jak sie jest wybitnym Mozna np dostac Nagrode Nobla Pamietam jak sie intertesowalam mozliwosciami wyjazdu jak mialam dwadziecia pare lat i wydawalo mi sie, ze jakos mozna, bo jest kategoria dla ludzi sportu i sztuki i ktos mi odpisal brutalnie, ze jak wygralam zawody miedzyszkolne to to sie nie liczy, ze musze miec medal olimpijski Do dzisiaj sie z tego smieje
katlia Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Ta rumunka musiala miec cos unikalnego zeby byc sponsorowana przez pracodawce: firma musi pokazac ze nie ma amerykanina ktory moze wykonywac dana prace. Znam polakow ktorzy sie zalapali na prace w firmach miedzynarodowych bo... znali docys rosyjskiego zeby jakos sie dogadac, (a potem sie - szybko - poduczyli, lol. ) To nie medal olympijski, ale jednak cos w czyms przecietny amerykanin nie moze konkurowac. I o to chodzi z tymi wizami.
KaeR Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Z tymi ludzmi co pokonczyli szkoly w USA bywa roznie. Np. hindusi po ECE czesto pracuja w szeroko pojetym IT, co z samymi studiami nie ma nic wspolnego. Wszystko zalezy od tego jak sie pracodawca i prawnicy nagimnastykuja. Moj zakres obowiazkow nie odpowiada zbytnio mojemu stanowisku a wszystko po to, zeby sie w papierach wszystko zgadzalo i mozna bylo latwo udowodnic, ze nie ma Amerykanow, ktorzy moga mnie zastapic. Dlatego tez ludzie moga sie dziwic, ze ciezko byc sponsorowanym a jednak sa ludzie, ktorzy dostaja GC przez prace. Ludzie po szkolach w USA maja latwiej, bo sa niejako w systemie i wiedza jak rozmawiac z pracodawca. Pracodawca moze sobie taka osobe od roku do 29 miesiecy w przypadku STEM testowac i podjac decyzje o sponsorowaniu. Moim zdaniem jest to kluczowy aspekt. Nie mowie tu o masowkach microsoftu, facebooka czy yahoo z Indii, bo oni sobie sciagaja tania sile robocza. Stad zawsze moja rada, sledz trendy, studiow w Polsce cos co mozna przeniesc latwo na grunt amerykanski, zrob w USA magisterke, bo jest krotsza niz licencjat i daje wieksze mozliwosci jesli chodzi o wyskoczenie ponad konkurencje, daje wieksze szanse na zatrudninie przez szkole w czasie studiow, zwieksza szanse na wize, bo absolwenci maja dodatkowa pule 20 tys wiz, amerykanska szkola wyglada lepiej w CV itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.