andyopole Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Nie wiem jak jest dokladnie z tym unikatowym zawodem, zeby dostac wize pracownicza/GC w Stanach. W pracy u aktualnego pracodawcy poznalam dziewczyne z Rumunii. Ona przyjechala do Stanow jakos w 2001r na studia (wiza studencka) / moze wczesniej. Po studiach dostala prace, i przez ktoregos z pracodawcow byla sponsorowana do GC. Od killku lat ma obywatlestwo. Nie ma zadnego unikatowego talentu, czy unikatowego zawodu. Dziewczyna z HR i tyle. Och... Dziewczyny mają wiele talentów. ..
Sara Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Z tymi ludzmi co pokonczyli szkoly w USA bywa roznie. Np. hindusi po ECE czesto pracuja w szeroko pojetym IT, co z samymi studiami nie ma nic wspolnego. Wszystko zalezy od tego jak sie pracodawca i prawnicy nagimnastykuja. Moj zakres obowiazkow nie odpowiada zbytnio mojemu stanowisku a wszystko po to, zeby sie w papierach wszystko zgadzalo i mozna bylo latwo udowodnic, ze nie ma Amerykanow, ktorzy moga mnie zastapic. Dlatego tez ludzie moga sie dziwic, ze ciezko byc sponsorowanym a jednak sa ludzie, ktorzy dostaja GC przez prace. Ludzie po szkolach w USA maja latwiej, bo sa niejako w systemie i wiedza jak rozmawiac z pracodawca. Pracodawca moze sobie taka osobe od roku do 29 miesiecy w przypadku STEM testowac i podjac decyzje o sponsorowaniu. Moim zdaniem jest to kluczowy aspekt. Nie mowie tu o masowkach microsoftu, facebooka czy yahoo z Indii, bo oni sobie sciagaja tania sile robocza. Stad zawsze moja rada, sledz trendy, studiow w Polsce cos co mozna przeniesc latwo na grunt amerykanski, zrob w USA magisterke, bo jest krotsza niz licencjat i daje wieksze mozliwosci jesli chodzi o wyskoczenie ponad konkurencje, daje wieksze szanse na zatrudninie przez szkole w czasie studiow, zwieksza szanse na wize, bo absolwenci maja dodatkowa pule 20 tys wiz, amerykanska szkola wyglada lepiej w CV itd. Przejzalam profil tej dziewczyny na Linked in i nie widze, zeby byla gdziekolwiek dluzej zatrudniona niz 1,5 roku?
KaeR Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Przejzalam profil tej dziewczyny na Linked in i nie widze, zeby byla gdziekolwiek dluzej zatrudniona niz 1,5 roku? I? To źle czy dobrze?
Sara Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Myslalam w kategoriach czy przy tak krotkim okresie czasu zatrudnienia, mozna zdazyc ze sponsorowaniem o GC. Wydawalo mi sie ze, to kwestia nawet kilku lat.
Aiglon Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Nazwa firmy sie mogla zmienic tez Albo byla jakas fuzja z inną. Albo pracowala dla oddzialu firmy X i zostala przeniesiona od oddzialu firmy Y (firmy matki/córki) Takie patrzenie po profilu nie musi dawac pelnego obrazu sytuacji.
KaeR Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Myslalam w kategoriach czy przy tak krotkim okresie czasu zatrudnienia, mozna zdazyc ze sponsorowaniem o GC. Wydawalo mi sie ze, to kwestia nawet kilku lat. Kiedy konczyla szkole?
kzielu Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Myslalam w kategoriach czy przy tak krotkim okresie czasu zatrudnienia, mozna zdazyc ze sponsorowaniem o GC. Wydawalo mi sie ze, to kwestia nawet kilku lat. Zalezy od kategorii. EB1 i EB2 dla wiekszosci miejsc na swiecie sa current, wiec zdecydowanie nie jest to kwestia kilku lat.
Sara Napisano 30 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 mialam takie wyobrazenie o sponsorowaniu pracowniczym, ze zanim pracodawca podejmie taka decyzje, to sie kilka lat pracuje na pracowniczej. bylam w bledzie widocznie.
KaeR Napisano 30 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 mialam takie wyobrazenie o sponsorowaniu pracowniczym, ze zanim pracodawca podejmie taka decyzje, to sie kilka lat pracuje na pracowniczej. bylam w bledzie widocznie. Tak w większości przypadków jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.