Skocz do zawartości

Wyjazd Do Usa Na Stałe

hoffer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powyższe odpowiedzi należy traktować z dystansem, tożsamo z tym jak potraktował nas kolega. ;)

W jaki sposób moje pytania szydzą z kogokolwiek? Co ja takiego zrobiłem?

• Odpowiedzi 24
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

W jaki sposób moje pytania szydzą z kogokolwiek? Co ja takiego zrobiłem?

Mówiąc szczerze to nic, ale wszyscy Sas już zmęczeni ludźmi zakładającymi ze do US po prostu można sobie pojechać a nie robiacymi minimum rozeznania...

Nie masz żadnych szans na wyjazd od tak (bez sponsorowania przez rodzinę lub pracodawcę) w związku z tym reszta twoich pytań nie ma większego sensu.

Napisano

Mi sie podoba 'ile kosztuje przecietne mieszkanie w przecietnym miescie'

Hoffer, jak bys zaaregowal jezeli, powedzmy, ktos z Azji zapytal ciebie - 'ile kosztuje przecietne mieszkanie w przecietnym miescie' w europie?

Gość miqhs
Napisano

Zawsze można wyjechać na wizie turystycznej i zostać nielegalnie. Chociaż nikt Ci tego tu nie doradzi, to jednak mnóstwo Polaków wybiera taką opcję.

Napisano

shmehr chyba zaczynasz mieć swojego rodzaju fobię B)

Nie każdy musi odpowiadać w ten sam sposób ;) Ja odpowiadam na swój.

To wygląda na frustrację ;) .

A na ingorancję?

Zawsze można wyjechać na wizie turystycznej i zostać nielegalnie. Chociaż nikt Ci tego tu nie doradzi, to jednak mnóstwo Polaków wybiera taką opcję.

Właśnie doradziłaś ;) Ale co tam :P

Gość miqhs
Napisano

Przecież wszyscy to wiedzą. Żadne tabu. Żadne doradzenie.

Napisano

Witam,

Jako nowy użytkownik tego forum, chciałem zadać jego społeczności parę pytań, może trochę skomplikowanych i opartych na wielu płaszczyznach, ale nurtujących mnie, gdyż od dłuższego czasu planuję (a raczej marzy mi się) stały wyjazd do USA (w ciągu najbliższych kilku lat).

Zakładamy, że nie mam w Stanach nikogo, kto mógłby mi pomóc, czy to finansowo czy w kontekście dachu nad głową, oraz że wyjeżdżam sam bez nikogo. Ja z kolei zakładam, że taka przeprowadzka, nie mając gwarancji na to, że nie wyląduje się przypadkiem na ulicy, jest z punktu widzenia USA nieopłacalna (stąd wizy i ścisła kontrola imigracji). Staram się zatem wyjść stąd z jak najwartościowszymi punktami i radami.

1) Czy możliwe jest, nie mając nikogo, kto zaopiekowałby się nami za wielkim oceanem, że dostaniemy pozwolenie na wjazd do USA w celu stałego pobytu? Jeśli tak, to jak do tego dojść?

2) Ile pięniędzy należy wydać na formalności związane z samym pozwoleniem na wjazd do USA? Wiza to - z tego, co czytałem - wydatek rzędu 400-500 zł. Paszport - ~140 zł. Czy jest coś jeszcze?

3) Ile pieniędzy powinienem zabrać ze sobą na start (teoretycznie)? Tak, żeby spokojnie zacząć szukać pracy. W miarę możliwości prosiłbym tutaj o konkretne (ale przybliżone) liczby :)

4) Jakie miasto najlepiej obrać za swój punkt docelowy?

5) Ile kosztuje przeciętne mieszkanie w przeciętnym mieście?

Na tym chyba lista moich pytań się kończy. Odpowiedzi na resztę - wydaje mi się - znajdę już sam na forum.

Dziękuję z góry i pozdrawiam :)

Odpowiedź na poszczególne pytania mija się z rozsądkiem.Tak jak większość ludzi nie masz szans na stały pobyt w USA. Nie dostaniesz wizy imigracyjnej od tak sobie .Musisz albo wylosować w loterii wizowej ,albo wejść w związek małżeński z obywatelką USA lub ostatecznie możesz spróbować zainwestować w USA minimum 500 tyś.$ i stworzyć nowe miejsca pracy ( o szczegóły pytaj w konsulacie USA w Warszawie).

Gdyby ktoś tutaj na forum wypisywał Ci bzdury abyś się starał o wizę pracowniczą to nawet tego nie czytaj bo taka wiza to tylko czasowe pozwolenie na pracę i nie daje stałego pobytu w USA .Po drugie dzisiaj szalenie trudno uzyskać taką wizę która w Twoim przypadku nie rozwiąże problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...