Jagosza Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 szczepień nie trzeba powtarzać Niektóre mają okres ważności 10 lat a inne robi się tylko raz w życiu Niestety RTG i krew oraz badania trzeba będzie powtórzyć - no chyba że wyrobisz się i w ciągu 180 dni od daty pierwszych badań postawisz stopę na amerykańskiej ziemi będąc już po rozmowie w ambasadzie Lekarz w Warszawie mówił że szczepienia są ważne pół roku nie 10 lat
davido Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 szczepień nie trzeba powtarzać Niektóre mają okres ważności 10 lat a inne robi się tylko raz w życiu Niestety RTG i krew oraz badania trzeba będzie powtórzyć - no chyba że wyrobisz się i w ciągu 180 dni od daty pierwszych badań postawisz stopę na amerykańskiej ziemi będąc już po rozmowie w ambasadzie Dajmy na to ze ktos wylosowal daleki CN i bedzie procesowany ok. sieprnia/wrzesnia 2015 a wysyla DS-260 przed 1. wrzesnia 2014 badz wczesniej. to zeby zachowac ciaglosc musialby przejsc wszystkie badania 3 razy. przeciez to sie mija z celem. czy ktos moze w koncu to wyjasnic?((:
haneczka019 Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Lekarz w Warszawie mówił że szczepienia są ważne pół roku nie 10 lat Mylisz dwa pojęcia, szczepienia i papierek który je poświadcza. Szczepienia są ważne o wiele dłużej niż pół roku, sam dokument od lekarza już nie .
Jagosza Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Mylisz dwa pojęcia, szczepienia i papierek który je poświadcza. Szczepienia są ważne o wiele dłużej niż pół roku, sam dokument od lekarza już nie . Masz rację ale jeśli chodzi o sprawy wizowe to ważny jest właśnie ten papierek. Jak to w końcu jest: w pytaniu w ds260 jest czy masz ważne szczepienia wymagane przez us , to robić te szczepienia mimo że papierek wygaśnie i zaznaczyć YES i nie wyjaśniać w dodatkowej rubryce? Kto tak zrobił?
serafina Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 dlatego po papierki idziesz kolejny raz ale nie po szczepienia w dv2014 nie było ds 260 tylko ds 230, który wypełniało się na papierze. Była tam rubryka: "do any of the following classes apply to you? " because "aliens within the following classifications are ineligible to receive a visa" "...an alien...who has failed to present documentation of having received vaccinations in accordance with US law" - zanaczało się NO, bo inaczej byłby strzał w stopę Dajmy na to ze ktos wylosowal daleki CN i bedzie procesowany ok. sieprnia/wrzesnia 2015 a wysyla DS-260 przed 1. wrzesnia 2014 badz wczesniej. to zeby zachowac ciaglosc musialby przejsc wszystkie badania 3 razy. przeciez to sie mija z celem. czy ktos moze w koncu to wyjasnic?((: A dlaczego robicie już teraz badania? Nie lepiej je wykonać tuż przed wizytą w ambasadzie?
karusek Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Masz rację ale jeśli chodzi o sprawy wizowe to ważny jest właśnie ten papierek. Jak to w końcu jest: w pytaniu w ds260 jest czy masz ważne szczepienia wymagane przez us , to robić te szczepienia mimo że papierek wygaśnie i zaznaczyć YES i nie wyjaśniać w dodatkowej rubryce? Kto tak zrobił?
davido Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 dlatego po papierki idziesz kolejny raz ale nie po szczepienia w dv2014 nie było ds 260 tylko ds 230, który wypełniało się na papierze. Była tam rubryka: "do any of the following classes apply to you? " because "aliens within the following classifications are ineligible to receive a visa" "...an alien...who has failed to present documentation of having received vaccinations in accordance with US law" - zanaczało się NO, bo inaczej byłby strzał w stopę A dlaczego robicie już teraz badania? Nie lepiej je wykonać tuż przed wizytą w ambasadzie? my w ds-260 mamy takie zapytanie "Do you have documentation to establish that you have received vaccinations in accordance with U.S. law?" Przy odpowiedzi "No" nalezy podac wyjasnienie, a wiec pewnie jedynym stosownym dla nich wyjasnieniem bylo by to ze juz przeszlas wszystkie stosowne badania i szczepionki potrzebne do wyjazdu do USA. Ale u licha, nich na codzien takich nie przechodzi...
karusek Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 my w ds-260 mamy takie zapytanie "Do you have documentation to establish that you have received vaccinations in accordance with U.S. law?" Przy odpowiedzi "No" nalezy podac wyjasnienie, a wiec pewnie jedynym stosownym dla nich wyjasnieniem bylo by to ze juz przeszlas wszystkie stosowne badania i szczepionki potrzebne do wyjazdu do USA. Ale u licha, nich na codzien takich nie przechodzi... Zaznaczasz NIE, i piszesz że brakujące wykonasz przed badaniami lub w trakcie badań u lekarza akredytowanego przez rząd US, które to badania są konieczne do otrzymania wizy DV. Jesli ktos ma inny pomysł niech napisze
serafina Napisano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 my w ds-260 mamy takie zapytanie "Do you have documentation to establish that you have received vaccinations in accordance with U.S. law?" Przy odpowiedzi "No" nalezy podac wyjasnienie, a wiec pewnie jedynym stosownym dla nich wyjasnieniem bylo by to ze juz przeszlas wszystkie stosowne badania i szczepionki potrzebne do wyjazdu do USA. Ale u licha, nich na codzien takich nie przechodzi... szczepionki masz opisane w karcie szczepień, która powinna być dołączona do karty zdrowia ucznia (dziecka) lub może w przychodni, i nie pisz że jesteś dorosły więc jej nie posiadasz Poszukaj w dokumentach lub zapytaj rodziców. Ale i tak z reguły brakuje kilku szczepień. Ja, pomimo iż miałam taka kartę szczepień, dostałam trzy szczepienia u lekarza Chyba Karusek ma racje, żeby zaznaczyć NIE i faktycznie wyjaśnić że będą szczepienia zrobione w trakcie wizyty u lekarza Inna opcja to zrobić szczepienia w stacji sanepidu, mieć na to papierek i wtedy spokojnie uzupełnić ds 260 (chociaż ja wolałabym mieć szczepienie robione u lekarza z ambasady, bo on będzie wiedział najlepiej które dać - standardowo - 3 szczepionki. A jak pójdziesz do sanepidu to dadzą może niezliczoną liczbę szczepień) Najlepiej - zadzwoń do ambasady i się dopytaj
Jagosza Napisano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 szczepionki masz opisane w karcie szczepień, która powinna być dołączona do karty zdrowia ucznia (dziecka) lub może w przychodni, i nie pisz że jesteś dorosły więc jej nie posiadasz Poszukaj w dokumentach lub zapytaj rodziców. Ale i tak z reguły brakuje kilku szczepień. Ja, pomimo iż miałam taka kartę szczepień, dostałam trzy szczepienia u lekarza Chyba Karusek ma racje, żeby zaznaczyć NIE i faktycznie wyjaśnić że będą szczepienia zrobione w trakcie wizyty u lekarza Inna opcja to zrobić szczepienia w stacji sanepidu, mieć na to papierek i wtedy spokojnie uzupełnić ds 260 (chociaż ja wolałabym mieć szczepienie robione u lekarza z ambasady, bo on będzie wiedział najlepiej które dać - standardowo - 3 szczepionki. A jak pójdziesz do sanepidu to dadzą może niezliczoną liczbę szczepień) Najlepiej - zadzwoń do ambasady i się dopytaj Dodzwonić się to cud. Ja już po prostu odwiedziłam lekarza w Warszawie. Najwyżej pojadę jeszcze raz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.