andyopole Napisano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 Przed przyjazdem do USA mieszkalem 5 lat w UK o czym napisalem w formularzach do GC. Nie chcieli ode mnie zaswiadczenia o niekaralnosci stamtad.
serafina Napisano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 Pewnie zaufali patrząc na charakter pisma
andyopole Napisano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 Pewnie zaufali patrząc na charakter pisma W Takim razie z czystym sumieniem moge zareklamowac moja stara OKI C5150...
Lokash Napisano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 A to zaświadczenie o niekaralnoście nie jest ważne na cały kraj? Problem jest taki że ja wynajmuje bez zameldowania tymczasowego, tylko po prostu płace, wiec skąd w urzedzie wojewódzkim mają wiedzieć że mieszkam w ich województwie, żeby mi wydać zaświadczenie? W dalszej procedurze, jak już będziesz miał zaproszenie na interview, bedziesz musial uzyskac swiadectwa o niefigurowaniu w rejestrze karnym z wszystkich miejsc, w ktorych mieszkałeś dłużej niż 6 m-cy. Jeśli mieszkałeś za granicą dłużej niz 6m-cy to z każdego z tych państw musisz mieć zaświadczenie o niekaralności.
karusek Napisano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 Jeśli mieszkało się za granicą powyżej 1 roku (a nie 6-ciu miesięcy) to trzeba stamtąd mieć zaświadczenie o niekaralności Tak jest napisane na stronie ambasady, pierwszy akapit http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/police_certificates.html Jeśli rezyduje się obecnie za granicą od ponad 6 miesięcy, to wtedy również Tak masz rację serafina. Tutaj jest wszystko dokładnie wyjaśnione http://travel.state.gov/content/visas/english/immigrate/diversity-visa/if-you-are-selected/prepare-supporting-documents.html. Jednak Pani Konsul na rozmowie zapytała mnie "Czy mieszkał pan w innym kraju dłużej niż 6 miesięcy?" Dosłownie tak to brzmiało :-) Zawsze wydawało mi się że to jest ściśle związane z niekaralnością.
sly6 Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 wiedzialem ze wyjdzie bigos z pytania o zaswiadczenie Lokash jesli chodzi o Polske to czy bedziesz w Warszawie,Poznaniu czy gdzie tam jeszcze to dostaniesz takie zaswiadczenie i bedzie tam ujete np ze cos zrobiles w Krakowie --to jest aby przyklad
andyopole Napisano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 Moze bardziej przystepnie. Niewazne w jakim miescie wystepujemy o zaswiadczenie o niekaralnosci zawsze otrzymamy wyciag z CENTRALNEGO Rejestru Skazanych. Podkreslam: CENTRALNEGO. Wszystkie miejsca w Polsce maja tylko jedno zrodlo z ktorego sciagaja dane o niekaralnosci.
Lokash Napisano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 Tak mi się wydawało z tym zaświadczeniem o niekaralności, że jest jedno na cały kraj. Może wypowiedz Karuska wprowadziła mnie w błąd. A teraz wracając do mojego pytania to w DS 260 wpisywać wszystkie adresy zamieszkania tymczasowego czy tylko adres zameldowania jak nie mam żadnych papierów na tamte adresy?
ori831 Napisano 1 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 no dobrze a co w przypadku gdy pracowałem w UK ok 3 lat , ale niegdy nie miałem ciągłości 1 roku. np. w ciągu jednego roku przebywałem ok 1,5 miesiąca poza UK. czy wówczas również potrzebuję zaświadczenia o niekaralności?? przez okres tych 3 lat byłem zameldowany w PL.
davido Napisano 1 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 wszelkie watpliwosci dotyczace szczepien rozwiane((: nie dawalo mi to spokoju i napisalem w zeszlym tygodniu maila do ambasady. otoz, jak sie okazuje w dniu wypelniania DS-260 nie trzeba miec wszystkich wymaganych szczepien. pod pytaniem "do you have documentation to establish that you have received vaccinations in accordance with U.S. law?" zaznaczamy nie i badania oraz szczepienia wykonujemy zaraz przed rozmowa z konsulem. PS: Niestety, Jagosza, najwyrazniej niepotrzebnie sie pospieszylas. Ale z drugiej strony, juz masz rozeznanie jak to wszystko wyglada((:
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.