mi0706 Napisano 25 Maja 2014 Zgłoś Napisano 25 Maja 2014 Dziś sprawdziłem po 3 ratach za samochód (na www.creditkarma.com), że pojawiło się coś w mojej historii kredytowej. W tej chwili mam trochę ponad 600 pkt. Czyli nie jest źle, jeszcze 2-3 raty i będzę dobrze.
andyopole Napisano 27 Maja 2014 Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 Dziś sprawdziłem po 3 ratach za samochód (na www.creditkarma.com), że pojawiło się coś w mojej historii kredytowej. W tej chwili mam trochę ponad 600 pkt. Czyli nie jest źle, jeszcze 2-3 raty i będzę dobrze. Oprocz scores liczy sie dlugosc historii. Mam pkt dużo ale historie krotka i np. nie kupie domu na dobrych warunkach. Na szczęście nie planuje tego nabytku.
kzielu Napisano 27 Maja 2014 Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 Dokładnie jak Andy pisze. Punkty różne Credit Carmy potrafią pokazać powyżej 700 po kilku miesiącach ale przy krótkiej historii niewiele to znaczy.
jkb Napisano 30 Maja 2014 Zgłoś Napisano 30 Maja 2014 Z doswiadczen wlasnych - najlepiej miec co-signera jako secondary. Najpierw secured card, potem gas card (na tych dwoch bylem tylko jako authorized user), store card z trzech sklepow, i po 8 miesiacach fico score na poziomie ~750, starczylo by kredyt na samochod na dobrych warunkach wziac. Potem jeszcze zaaplikowalismy o dwie karty kredytowe (w tym discover). W zeszlym tygodniu kupilismy drugi samochod i fico score nam wyskoczyl w okolicach ~780. Credit karma, credit sesame, itp. pokazuja credit score obliczany wg. wzorow odpowiednio transunion i experian. Sa jako tako ok do zgrubszego oszacowania swojej zdolnosci kredytowej, ale zaden z bankow/unii kredytowych ich nie uzywa. Nadal znacznie dominuje fico (ok. 90% pozyczkodawcow z niego korzysta), i to w roznych wersjach.
KaeR Napisano 30 Maja 2014 Zgłoś Napisano 30 Maja 2014 Troche nie lubie, ze fico liczy proportion of loan balances to loan amounts. Na poczatku kredytu kazdy ma przechlapane. Experian liczy revolving kredyt a sztywna pozyczke bierze na plus.
mi0706 Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Dziś dostałem (minęło 5 miesięcy pobytu) kartę kredytową z limitem 300$ z Capital One. I nie jest to secured card!
andyopole Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Dziś dostałem (minęło 5 miesięcy pobytu) kartę kredytową z limitem 300$ z Capital One. I nie jest to secured card! Zawsze cos. Jedne lepsze zakupy i po limicie.
euro2012 Napisano 29 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 wlasnie zrobilem sobie Secured card w Wells fargo , takze dali mi limit chyba na 500 $
KasiaHania Napisano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Dobra to tak od początku. Mogę sobie np załatwić ze mam rachunki na siebie, potem staram się o security card? Mam tez konto w banku z mężem ale na moje panieńskie nazwisko. Czy to wogole sie liczy czy nie bardzo. Wiec biedę te rachunki te kartę security i wydaje i płace i po około 5 miesiącach próbuje zdobyć inna kartę w wallmarcie na przykład ? Problem w naszej sytuacji ze mój maz zarabia dobrze ale nie ma historii kredytowej albo ma zła. Jego była żona zgubiła jakieś czeki i coś tam sie ryplo i teraz ma lipę. Wiec oboje musimy popracować nad nasza historia bo ja chciałabym żeby on sobie słońcu kupił swoje auto wymarzone. Wiem ze jego brat i mama maja dobra historie kredytowa braciszek młody i historia krótka wiec nie bardzo sie warto podpina. Ale mama.... Ja pytam bo mój maz to nie lubi kredytów pożyczek itd i generalnie najlepiej wszystko za gotówkę by chciał, cieżko go zapchać do banku żeby chociaż aplikacje wypełnił. A ja mam plany i chce mieć to poczucie ze w razie wu będę mogła gotówkę szybko dostać wiecie na przykład żeby zapłacić jakiś rachunek za szpital bo wtedy dużo niższe stawki. Uh przepraszam za bałagan myślowo-słowny ale już późno a ja generalnie nieogar jestem w tych sprawach. Wiec krótko proszę i konkretnie krok po kroku dla idiotów.
kzielu Napisano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Najpierw dostan social security card. Rachunki na Ciebie nic ci nie dadzą, podobnie konto w banku. Musisz dostać jakaś kartę kredytowa ale bez dochodów będzie trudno.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.