andyopole Napisano 24 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2022 (edytowane) 7 godzin temu, mcpear napisał: Stachu Japycz (Pieczka) dołączył do brata Jana Japycza (Leon Niemczyk) - bohaterowie Rancza popijają już dzisiaj Mamrota na niebiańskiej ławeczce. Ranczo to najlepszy chyba polski serial - jeden z nielicznych co mozna na vod.tvp.pl oglądać w USA bo nie ma geolokalizacyjnych ograniczeń licencyjnych Kojarzę ten serial aczkolwiek jego emisja zaczela sie chyba kiedy juz bylem "wyjechany" z Polski. Czasem, bedac w kraju wpadl mi w oko jakis fragment ale chyba nie zaliczę się do entuzjastów tego dzieła. Jeśli znajdę chwilkę to wejdę na VOD i spróbuję dopatrzeć się czegoś, czego może jak dotąd nie dojrzalem. edit: czy to jest ten sam film gdzie występują dwaj bracia: wójt i ksiądz grani przez jednego aktora? Wyleciało mi nazwisko z łepetyny. ... Edytowane 24 Września 2022 przez andyopole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna30 Napisano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2022 24 minuty temu, andyopole napisał: edit: czy to jest ten sam film gdzie występują dwaj bracia: wójt i ksiądz grani przez jednego aktora? Wyleciało mi nazwisko z łepetyny. ... Tak. Cezary Żak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Pije sobie piwo, ktore w zamysle ma smakowac jak "boysenberry pie" i tak czytam co to sa te boysenberries i skad taki pomysl i widze: "Inspired by Orange County's rich history of growing boysenberries..." @mcpear jakis inside? Jadles takie cuda? Piwo wyraznie malinowe to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Jadłem, ale bo ja wiem - nie zrobiły na mnie wrażenia to jakaś krzyżówka maliny z jeżyną i jeszcze chyba jakimiś innymi berries. Znana jest tutaj lokalnie bo została rozpropagowana (nie wiem czy wyhodowana) przez lokalnego znanego farmera-przedsiębiorcę-multimilioner Williama Knotta, który najbardziej się wsławił tym, że grubo przed WW2 otworzył w SoCal park rozrwyki (Knott's Berry Farm), który działa do dzisiaj - bodajże chyba świętowali 100 lat niedawno. W tym parku chyba co roku świętują Boysenberry Festival - gdzie serwują wszystko co można z tych malino-jeżyn przygotować. Chyba obecnie nie mają aż tak silnego marketingu ale ponoć w 50-tych 60-tych latach to było jak wadowickie kremówki. Każdy kto odwiedzał OC musiał te berries próbować (siła marketingu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Czy ktos oprocz mnie sledzi z zaciekawieniem polska walute? :p Jestesmy juz bardzo blisko do osiagniecia 5zl za dolara. Chyba pierwszy raz od wielu wielu lat. Powiedzialam mezowi ze jak dojdziemy do 5 to zrobie maly szal zakupowy w polskich sklepach ciuchowych :p Swoja droga pomimo tylu lat w US ciagle nie pasuja mi tutejsze ubrania. Wszystko jest takiej slabej jakosci chyba ze chcesz placic $80 od koszulki. :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielwro Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Września 2022 od poczatku wrzesnia "kupuje" $10k, i tak sobie mowie.. "spadnie do 4.60 to biore".. Co pare dni tylko podwyzszam prog wejscia. Chyba musze inna strategie "wejscia" przyjac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Września 2022 No i jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Silny dolar jest niestety związany z obawami eskalacją konfliktu wojennego. Nie jest on oznaką silniejszej amerykańskiej gospodarki. Aby dolar spadł musi nastąpić jakiś wyraźny impuls deeskalacyjny. Referenda w okupowanej Ukrainie, zakupy awaryjne tabletek z jodem na Kremlu w trybie nagłym, pełzająca ale skuteczna kontrofensywa Ukrainy, wysadzenie dzisiejsze gazociągów Nord-Stream i Nord-Stream-2 to nie są impulsy, które są postrzegane jako potencjalnie deeskalacyjne. Jedynym deeskalacyjnym elementem, który postrzegam jest jednak brak wyraźnego i zdecydowanego zaangażowania Niemiec. Niemcy jednak siedzą trochę okrakiem w tym konflikcie - co powoduje, że jednak część zachodniego świata nadal wierzy, że Ukraińcy w końcu sobie odpuszczą z braku sprzętu i braku wyraźnego wsparcia z Europy Zachodniej i nie będą drażnić niedźwiedzia i świat wróci z czasem do "business as usual" - co niestety nie byłoby dobrą perspektywą dla Polski. Jedynie perspektywy rychłego albo "w miarę rychłego" "business as usual" z Rosją osłabiłyby wyraźnie dolara. Dla @danielwro dolar po 5PLN to nie wiadomo czy dobra szansa aby sprzedać dolary (o ile masz) czy ostatnia z szans aby te dolary "tanio" kupić Pamiętam jak pod koniec 2014 przed wyjazdem planowałem "wejść" w dolary i skoczył mi dolar z 3.10 do 3.35 i generalnie postanowiłem "wejść natychmiast". On skoczył do 3.60 w zasadzie dwa tygodnie po tym i po 3.35 nie był już nigdy odtąd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilon Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Roelka - walnij sobie przelew na Polskie konto z dolarem za 5zloty - bedzie duzo zakupow jak w koncu sie wybierzesz Ja korzystajac z tej okazji lece sobie w pazdzierniku. Wracam z dwiema torbami pelnymi ubran i butow :p 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Września 2022 1 hour ago, ilon said: Roelka - walnij sobie przelew na Polskie konto z dolarem za 5zloty - bedzie duzo zakupow jak w koncu sie wybierzesz Ja korzystajac z tej okazji lece sobie w pazdzierniku. Wracam z dwiema torbami pelnymi ubran i butow :p Ja chcialabym poleciec do Polski jeszcze w tym roku. Sprawdzalam przed chwila ceny biletow i sa bardzo tanie. Czekam tylko az maz bedzie wiedzial gdzie sie bedziemy za rok przeprowadzac z wojskiem (ponoc w listopadzie ma wiedziec). Jakby do Europy to jednak poczekam z ta wycieczka do PL. :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi