Skocz do zawartości

Chciałem Powiedzieć Że...

andyopole

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, mcpear napisał:

Stachu Japycz (Pieczka) dołączył do brata Jana Japycza (Leon Niemczyk) - bohaterowie Rancza popijają już dzisiaj Mamrota na niebiańskiej ławeczce.

Ranczo to najlepszy chyba polski serial - jeden z nielicznych co mozna na vod.tvp.pl oglądać w USA bo nie ma geolokalizacyjnych ograniczeń licencyjnych

Kojarzę ten serial aczkolwiek jego emisja zaczela sie chyba kiedy juz bylem "wyjechany" z Polski. Czasem, bedac w kraju wpadl mi w oko jakis fragment ale chyba nie zaliczę się do entuzjastów tego dzieła. Jeśli znajdę chwilkę to wejdę na VOD i spróbuję dopatrzeć się czegoś, czego może jak dotąd nie dojrzalem.  :)

edit: czy to jest ten sam film gdzie występują dwaj bracia: wójt i ksiądz grani przez jednego aktora? Wyleciało mi nazwisko z łepetyny.  ...

Edytowane przez andyopole

Jadłem, ale bo ja wiem - nie zrobiły na mnie wrażenia to jakaś krzyżówka maliny z jeżyną i jeszcze chyba jakimiś innymi berries. Znana jest tutaj lokalnie bo została rozpropagowana (nie wiem czy wyhodowana) przez lokalnego znanego farmera-przedsiębiorcę-multimilioner Williama Knotta, który najbardziej się wsławił tym, że grubo przed WW2 otworzył w SoCal park rozrwyki (Knott's Berry Farm), który działa do dzisiaj - bodajże chyba świętowali 100 lat niedawno. W tym parku chyba co roku świętują Boysenberry Festival - gdzie serwują wszystko co można z tych malino-jeżyn przygotować.

Chyba obecnie nie mają aż tak silnego marketingu ale ponoć w 50-tych 60-tych latach to było jak wadowickie kremówki. Każdy kto odwiedzał OC musiał te berries próbować (siła marketingu)

Czy ktos oprocz mnie sledzi z zaciekawieniem polska walute? :p Jestesmy juz bardzo blisko do osiagniecia 5zl za dolara. Chyba pierwszy raz od wielu wielu lat. Powiedzialam mezowi ze jak dojdziemy do 5 to zrobie maly szal zakupowy w polskich sklepach ciuchowych :p 

Swoja droga pomimo tylu lat w US ciagle nie pasuja mi tutejsze ubrania. Wszystko jest takiej slabej jakosci chyba ze chcesz placic $80 od koszulki. :p 

Screenshot_20220927-110244_Free Adblocker Browser.jpg

Silny dolar jest niestety związany z obawami eskalacją konfliktu wojennego. Nie jest on oznaką silniejszej amerykańskiej gospodarki. Aby dolar spadł musi nastąpić jakiś wyraźny impuls deeskalacyjny. Referenda w okupowanej Ukrainie, zakupy awaryjne tabletek z jodem na Kremlu w trybie nagłym, pełzająca ale skuteczna kontrofensywa Ukrainy, wysadzenie dzisiejsze gazociągów Nord-Stream i Nord-Stream-2 to nie są impulsy, które  są postrzegane jako potencjalnie deeskalacyjne. Jedynym deeskalacyjnym elementem, który postrzegam jest jednak brak wyraźnego i zdecydowanego zaangażowania Niemiec. Niemcy jednak siedzą trochę okrakiem w tym konflikcie - co powoduje, że jednak część zachodniego świata nadal wierzy, że Ukraińcy w końcu sobie odpuszczą z braku sprzętu i braku wyraźnego wsparcia z Europy Zachodniej i nie będą drażnić niedźwiedzia i świat wróci z czasem do "business as usual" - co niestety nie byłoby dobrą perspektywą dla Polski. Jedynie perspektywy rychłego albo "w miarę rychłego" "business as usual" z Rosją osłabiłyby wyraźnie dolara.

Dla @danielwro dolar po 5PLN to nie wiadomo czy dobra szansa aby sprzedać dolary (o ile masz) czy ostatnia z szans aby te dolary "tanio" kupić ;)

Pamiętam jak pod koniec 2014 przed wyjazdem planowałem "wejść" w dolary i skoczył mi dolar z 3.10 do 3.35 i generalnie postanowiłem "wejść natychmiast". On skoczył do 3.60 w zasadzie dwa tygodnie po tym i po 3.35 nie był już nigdy odtąd.

• Upvote 1

1 hour ago, ilon said:

Roelka - walnij sobie przelew na Polskie konto z dolarem za 5zloty - bedzie duzo zakupow jak w koncu sie wybierzesz :)

Ja korzystajac z tej okazji lece sobie w pazdzierniku. Wracam z dwiema torbami pelnymi ubran i butow :p 

Ja chcialabym poleciec do Polski jeszcze w tym roku. Sprawdzalam przed chwila ceny biletow i sa bardzo tanie. Czekam tylko az maz bedzie wiedzial gdzie sie bedziemy za rok przeprowadzac z wojskiem (ponoc w listopadzie ma wiedziec). Jakby do Europy to jednak poczekam z ta wycieczka do PL. :p