katlia Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Wiec prosze wytlumaczcie mi KRYTYCZNIE i LOGICZNIE dlaczego zaden, absolutnie zaden policjant ktory w przeciagu ostatnich kilku lat byl sfotografowany zabijajac czlowieka ktory nie mial przy sobie broni, i nie byl w zaden sposob niebezpieczny-- a bylo tych filmikow sporo w 2015 i 2016 -- nie byl za to karany? Cytuj
katlia Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 (edytowane) I patrzac na tebele cytowana przez jkb, pokazuje ze biali popelnili 29.5% morderstw a afro amerykanie 35.9% -- wiec KRYTYCZNIE I LOGICZNIE wytlumaczcie mi dlaczego polica przecietnie strzela na afro amerykanow 2.5 razy czesciej niz na bialych? Edytowane 3 Października 2017 przez katlia Cytuj
Patipitts Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 6 minut temu, katlia napisał: I patrzac na tebele cytowana przez jkb, pokazuje ze biali popelnili 29.5% morderstw a afro amerykanie 35.9% -- wiec KRYTYCZNIE I LOGICZNIE wytlumaczcie mi dlaczego polica przecietnie strzela na afro amerykanow 2.5 razy czesciej niz na bialych? Moze cześciej stawiają opór? Próbują uciekać? Tak gdybam. Cytuj
katlia Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 (edytowane) Gdybanie niestey NIE potwierdzone danymi... kazdy rejon ma wlasne regulaminy kiedy "mozna" strzelac... w San Diego naprzyklad jezeli jest facet bez broni, ale ma noz, i jest w odleglosci 6 metrow, policja moze do niego strzelac bez zarzutow. Bo wiesz, facet z nozem 6 metrow od ciebie szalenie grozi komus kto ma bron palna w reku... Edytowane 3 Października 2017 przez katlia Cytuj
jkb Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 16 minut temu, katlia napisał: I patrzac na tebele cytowana przez jkb, pokazuje ze biali popelnili 29.5% morderstw a afro amerykanie 35.9% -- wiec KRYTYCZNIE I LOGICZNIE wytlumaczcie mi dlaczego polica przecietnie strzela na afro amerykanow 2.5 razy czesciej niz na bialych? No dobra, moze byc matematyka? Biali w USA stanowia ~ 61% populacji. Czarni w USA stanowia ~ 13% populacji. Reprezentanci 13% populacji popelniaja 35.9% morderstw, podczas gdy reprezentaci 61% populacji popelniaja 29.5%. Z ukladu proporcji wynika, ze prawdopodobienstwo, ze wybrany losowo reprezentant populacji 13% popelnil morderstwo jest pi razy drzwi 5.5 raza wieksze, niz to, ze losowo wybrany reprezentant populacji 61% popelnil morderstwo. Cytuj
Patipitts Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 A nóż to nie broń? Come on... nie usprawiedliwiajmy kogoś kto jest zagrożeniem czyjegoś życia, ale nie posiada pistoletu! Criminal is criminal! Z nożem czy klamka. A jakby z tym nożem uciekł i przystawił do gardła jakiemuś dziecku bo wiedział by ze policjant nie strzeli do niego? Wg mnie jesli policjant wydaje ci polecenie to masz je wykonać a jesli nie wykonasz to musisz liczyc sie z konsekwencjami. Zanim policjant zbliży sie na 6m masz szanse wyrzucić nóż, a sadze ze zanim do ciebie strzeli da ci szanse pozbycia sie noża. Cytuj
kzielu Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 14 minut temu, Patipitts napisał: Moze cześciej stawiają opór? Próbują uciekać? Tak gdybam. I to jest powód żeby strzelać ? Poczytaj o przypadku Sama Dubose w Cincinnati - zatrzymany za brak przedniej tablicy rejestracyjnej (ja też nie mam jakby co), dostał prosto w głowę bo policjant poczuł się "zagrożony". Oczywiście był nieuzbrojony. Mi jak przyjechałem do US na stałe też się wydawało że problem rasizmu nie istnieje. Nie mogłem się bardziej mylić i nie dotyczy on tylko strzelania policji do ludzi o innym kolorze skóry... A przy administracji która nie ukrywa swoich poglądów to trzeba być ślepym albo idiota zeby tego nie zauważyć. 1 Cytuj
katlia Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 (edytowane) jkb -- To mialoby sens gdyby proporcja bialych/czarnych byla taka sama w calym kraju.... ale nie jest. Tu gdzie ja mieszkm AA popelniaja proporcjonalniej mniej przestepstw niz biali/latynosi... ale sa ofiarami strzelaniny prze policje dwa razy czesciej. Edytowane 3 Października 2017 przez katlia Cytuj
katlia Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 2 minuty temu, Patipitts napisał: A nóż to nie broń? Come on... nie usprawiedliwiajmy kogoś kto jest zagrożeniem czyjegoś życia, ale nie posiada pistoletu! Criminal is criminal! Z nożem czy klamka. A jakby z tym nożem uciekł i przystawił do gardła jakiemuś dziecku bo wiedział by ze policjant nie strzeli do niego? Wg mnie jesli policjant wydaje ci polecenie to masz je wykonać a jesli nie wykonasz to musisz liczyc sie z konsekwencjami. Zanim policjant zbliży sie na 6m masz szanse wyrzucić nóż, a sadze ze zanim do ciebie strzeli da ci szanse pozbycia sie noża. Tylko w wiekszosci krajow czlowiek z nozem, ktory jest 6 metrow od ciebie -- a ty maz bron palna -- NIE jest uwazany jako specjalnie grozny jezeli nie jest posadzony o jakies wazne przestepstwo. Cytuj
Dejmos Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Z jednym sie zgodze, kary za niesluszne uzycie broni przez policjantow powinny byc surowsze. Ale niestety nie potrafie zrozumiec zachowania niektorych osob w czasie kontroli policji. W kraju, w ktorym kazda osoba moze miec przy sobie bron ich praca jest wystarczajaco stresujaca, obywatele nie musza im tego utrudniac. Wszyscy policjanci powinni miec na sobie kamery, a obywatele powinni wykonywac polecenia. Reszta niech zajma sie sady. A smierc Sama Dubose to podrecznikowy przypadek czego nie nalezy robic w czasie kontroli policji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi