Amy Napisano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 W moim rodzinnym domu tez byla zawsze kutia. Zdrowych Wesołych Swiat Bożego Narodzenia !!! 2 Cytuj
Łukasz90 Napisano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 Życzę Wam zdrowia, wiele miłości, niech mały Jezus w Waszych sercach zagości, szczerości duszy, samych przyjaźni, która jak miłość wzrasta, kochanej twarzy, co rano budzi i wokół pełno życzliwych ludzi. Życzę Wam każdy dzień przynosiły Wam radość , potrafili się cieszyć nawet z drobiazgów . Abyście spędzili Święta w rodzinnym gronie , oraz tego byście odcięli się od codziennej pogoni za zaspakajaniem mniejszych lub większych potrzeb i abyście potrafili odróżnić rzeczy potrzebny od tych , które kreuje jako potrzebne Współczesny Świat. Nie mniej życzę także Wam także pomyślności w życiu prywatnym,i wytrwałości w dążenia do celów. 1 Cytuj
Jackie Napisano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 4 godziny temu, andyopole napisał: Moze jeszcze pierdykne jakies ciasto. Andy, tu masz wspaniały przepis na tradycyjne ciasto świąteczne mojej śp. Babci: 1 szklanka mąki tortowej (polska "1 szklanka" to "1 cup" w wersji amerykańskiej) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła (2 + 1/4 "sticka" masła) 2 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia (ja dodaję połowę wyskrobanej laski) odrobina mąki do wysypania formy Formę z kominkiem wysmaruj masłem i obsyp mąką. Jajka ubij z cukrem aż zbieleją i cukier się zupełnie rozpuści. Przesiej obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przez durszak i powoli dodaj do masy jajecznej. Na koniec wlej rozpuszczone gorące (zagotuj i odstaw na kilka minut) masło, miksuj aż wszystko dobrze sie połączy. Wlej ciasto do formy. Piecz w 350F 40 - 45 minut. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mój ulubiony lukier to cytrynowy Cytuj
andyopole Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 7 godzin temu, Amy napisał: W moim rodzinnym domu tez byla zawsze kutia. Zdrowych Wesołych Swiat Bożego Narodzenia !!! U mnie Wigilia bez kutii jest nieważna. Cytuj
andyopole Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 4 godziny temu, Jackie napisał: Andy, tu masz wspaniały przepis na tradycyjne ciasto świąteczne mojej śp. Babci: 1 szklanka mąki tortowej (polska "1 szklanka" to "1 cup" w wersji amerykańskiej) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła (2 + 1/4 "sticka" masła) 2 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia (ja dodaję połowę wyskrobanej laski) odrobina mąki do wysypania formy Formę z kominkiem wysmaruj masłem i obsyp mąką. Jajka ubij z cukrem aż zbieleją i cukier się zupełnie rozpuści. Przesiej obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przez durszak i powoli dodaj do masy jajecznej. Na koniec wlej rozpuszczone gorące (zagotuj i odstaw na kilka minut) masło, miksuj aż wszystko dobrze sie połączy. Wlej ciasto do formy. Piecz w 350F 40 - 45 minut. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mój ulubiony lukier to cytrynowy Dzięki za przepis, wykorzystam może na Sylwestra. Odpoczywam. Cytuj
pelasia Napisano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2017 Ja się przyznam bez bicia, że nigdy kutii nie skosztowalam. U mnie w domu tradycją nie była i teraz trochę mam wrażenie, że coś mnie ominęło Cytuj
andyopole Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2017 (edytowane) 32 minuty temu, pelasia napisał: Ja się przyznam bez bicia, że nigdy kutii nie skosztowalam. U mnie w domu tradycją nie była i teraz trochę mam wrażenie, że coś mnie ominęło Kutia że względu na dużą ilość bakalii jest uważana za przysmak pochodzenia bliskowschodniego, tatarsko turecki, wiec znana jest głównie wśród ludów polskich mających korzenie kresowe. edit: daj adresa to Ci wyśle sample po nowym roku. Edytowane 25 Grudnia 2017 przez andyopole 1 Cytuj
Łukasz90 Napisano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2017 Ominęło Ciebie wiele .U mnie kutia jest od prawie 20 lat a pojawiła się po tym jak ja z mamą skosztowaliśmy kutii na wigilii klasowej, tak nam zasmakowała ,że teraz jak tylko mamy czas i składniki to pojawia się na Wigilii .Swoją drogą dosyć skomplikowana potrawa a wygląda na tak prostą. Cytuj
ilon Napisano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 Ja troche spozniona ale mam nadzieje kochani, ze macie cudowne swieta! :* 1 Cytuj
pelasia Napisano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 Dnia 12/24/2017 o 19:58, andyopole napisał: Kutia że względu na dużą ilość bakalii jest uważana za przysmak pochodzenia bliskowschodniego, tatarsko turecki, wiec znana jest głównie wśród ludów polskich mających korzenie kresowe. edit: daj adresa to Ci wyśle sample po nowym roku. Dziekuje uprzejmie, ale nie będę ci gitary zawracać samplami. Tym bardziej, ze przepisy sa w necie i nawet dość łatwe. Poczekam aż bedziesz chciał sie podzielić czymś skomplikowanym, gdzie przerośnie to moje umiejętności kuchenne i wtedy definitywne ofertę przyjmę z ekscytacja w oczach 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.