now77ak Napisano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 np lecisz teraz aby aktywowac wize-GC i np za 2 dni wracasz,czy mozesz tak zrobic>tak pod warunkiem ktos powolany odbierze ze skrzynki SSN-GC a TY za to jestes w Polsce max 1 rok i wlecisz na teren USA,,tak bedzie za 1 razem ,pare osob z tego forum tak zrobilo i bylo ok Witam, Mam dwie sprawy, co do w/w cytatu. Przeczytałem jedno zdanie i nagle 1000 pytań, sorry 1. Czy nie jest tak, że żeby GC "utrzymało swoją wartość" trzeba być w USA nieprzerwanie przez 6 miesięcy po jej otrzymaniu? Natomiast dopiero PO otrzymaniu, można wyjeżdżać z USA ale nie przekraczając 6mc w ciągu roku? 2. Czy gdy piszemy "w ciągu roku" chodzi o rok kalendarzowy, podatkowy czy "swój prywatny" tj. wleciałem do USA 20 maja 2016 i wtedy zaczyna się mój rok? 3. Przykład: Wizę dostaję w styczniu 2016 roku (ważna 6mc). Czy mogę zrobić tak, że wylatuję z USA powiedzmy w Maju 2016, czekam miesiąc/dwa na SSN i GC. Potem wracam w Lipcu 2016 do Polski. Jak długo mogę być w Polsce jeszcze? (Bardzo proszę z małym wyjaśnieniem odpowiedź) 4. Czy, żeby utrzymać GC muszę być 6mc/rok w USA? Czy jest to ważne tylko, żeby uzyskać obywatelstwo?
Fred223344 Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Witam, Mam dwie sprawy, co do w/w cytatu. Przeczytałem jedno zdanie i nagle 1000 pytań, sorry 1. Czy nie jest tak, że żeby GC "utrzymało swoją wartość" trzeba być w USA nieprzerwanie przez 6 miesięcy po jej otrzymaniu? Natomiast dopiero PO otrzymaniu, można wyjeżdżać z USA ale nie przekraczając 6mc w ciągu roku? 2. Czy gdy piszemy "w ciągu roku" chodzi o rok kalendarzowy, podatkowy czy "swój prywatny" tj. wleciałem do USA 20 maja 2016 i wtedy zaczyna się mój rok? 3. Przykład: Wizę dostaję w styczniu 2016 roku (ważna 6mc). Czy mogę zrobić tak, że wylatuję z USA powiedzmy w Maju 2016, czekam miesiąc/dwa na SSN i GC. Potem wracam w Lipcu 2016 do Polski. Jak długo mogę być w Polsce jeszcze? (Bardzo proszę z małym wyjaśnieniem odpowiedź) 4. Czy, żeby utrzymać GC muszę być 6mc/rok w USA? Czy jest to ważne tylko, żeby uzyskać obywatelstwo? żeby utrzymać karta to powinieneś być w USA okolo 2- 3 mc., ale po przyjeździe do Ameryki może spokojnie wrócić! główna żeby twój paszport i Dokumenty były ostemplowane na lotnisku przez " Policja imigracyjna " ! i to już jest wystarczy jaka CG. jeszcze .... jeśli nie chcesz mieszkać i zostać w USA , to po otrzymaniu karty (Po 2-3 miesiącach) , Musisz złożyć wniosek o wydanie "Re-entry Permit document" dzieki Re-entry Permit document mozna nawet do 3 lat być poza Ameryką bez żadnych problem. http://www.antaoandchuang.com/reentry.html Uzyskać obywatelstwo tylko może po 5 latach od wydania zielonej karty!
sly6 Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 now77k a no masz tych pytan jak widze Liczy sie tak,wlatujesz np w maju 2015 i mozesz byc 1 rok po za USA nawet nie majac GC w reku,dostaje pieczatke w paszporcie na ktorej mozesz wrocic jak wlecisz powyzej 1 rok to ta pieczatka juz nie dziala .. Co do obywatelstwa to 6 miesiecy jest jednym z wielu czynnikow ktore bierze sie pod uwage,aby samo 6 miesiecy dostawalo sie obywatelstwo to juz bylo by cos licza sie podatki,ile razy tak latales po 6 miesiecy itd.. aby utrzymac GC to max mozesz byc 1 rok po za USA,.,jak przewidujesz dluzszy pobyt to wtedy masz bialy paszport. przy 1 pobycie 1 rocznym malo kto ma problemu(nawet bez GC w reku),zobacz to np forum,co innego jak kto robisz czesto,,jak np te 6 miesiecy i powrot do Polski,
niiks Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 To ja się dołącze do pytania Na tym przykładzie, np. wlatując 20 maja wniosek o reentry permit mogę złożyć od razu czy jednak muszę czekać aż dostanę gc i dopiero wtedy?
daisy1 Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 daisy pisalas ze nie ogarniasz forum a jesli tak to wiele zobaczysz podobnych postow jak ten wyzej o 6 miesiacach i zaczniesz sie mieszac a to jest nie potrzebne np lecisz teraz aby aktywowac wize-GC i np za 2 dni wracasz,czy mozesz tak zrobic>tak pod warunkiem ktos powolany odbierze ze skrzynki SSN-GC a TY za to jestes w Polsce max 1 rok i wlecisz na teren USA,,tak bedzie za 1 razem ,pare osob z tego forum tak zrobilo i bylo ok co innego loty takie czeste ,ze wiecej czasu jestes po za USA ,wtedy moze byc juz roznie z GC,na samej granicy oraz przy samym obywatelstwie USA w pozniejszym czasie,bo to ze zostajesz wpuszczona nie oznacza ze dostaniesz obywatelstwo USA. Dzięki
now77ak Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedzi. aby utrzymac GC to max mozesz byc 1 rok po za USA,.,jak przewidujesz dluzszy pobyt to wtedy masz bialy paszport. przy 1 pobycie 1 rocznym malo kto ma problemu(nawet bez GC w reku),zobacz to np forum,co innego jak kto robisz czesto,,jak np te 6 miesiecy i powrot do Polski, Hmm.. 1 rok poza USA jednorazowo? Tzn. Wlatuje, dostaje GC (choć wiem, że moge wracać od razu), wracam na niecały rok do PL, lece do USA. I teraz mogę latać sobie dwa razy w roku np. na miesiąc ? Na jak długo mogę (już po rocznej przerwie na samym początku)? Dopytuję, bo nie do końca rozwiałeś moje wątpliwości o "rok" i jak się go liczy? PS. Aha, co do obywatelstwa - Jak pytam o obywatelstwo w kwestii "przebywania na terenie USA", to chodzi mi o ten konkretny warunek. Doskonale zdaję sobie sprawę, że uzyskanie obywatelstwa USA nie jest proste (te 5 lat od uzyskania GC, lub 3ech;-)) - a na końcu trzeba zdawać egzaminy. Jednak gdy nie spełnie tego warunku inne nie będą miały większego znaczenia. Sorry, za OT, ale jeszcze dopytam: Trzymając się tego przykładu, w Maju 2016 przekraczam granicę, w Lipcu dostaję GC do ręki. Od tego momentu liczę te 5 lat? nawet w przypadku gdy jeszcze wrócę do polski powiedzmy na te 8mc. W następnych latach będę w polsce 1-2mc w roku, więc 50%+ będzie zachowane po 5 latach. Warunek "przebywania na terenie USA" będzie spełniony?
Fred223344 Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 To ja się dołącze do pytania Na tym przykładzie, np. wlatując 20 maja wniosek o reentry permit mogę złożyć od razu czy jednak muszę czekać aż dostanę gc i dopiero wtedy? po otrzymaniu karty
Mateusz20 Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Ja słyszałem, że egzaminy to banał, bo dostajesz listę pytań i nie jest ich dużo.
glimi Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedzi. Hmm.. 1 rok poza USA jednorazowo? Tzn. Wlatuje, dostaje GC (choć wiem, że moge wracać od razu), wracam na niecały rok do PL, lece do USA. I teraz mogę latać sobie dwa razy w roku np. na miesiąc ? Na jak długo mogę (już po rocznej przerwie na samym początku)? Dopytuję, bo nie do końca rozwiałeś moje wątpliwości o "rok" i jak się go liczy? PS. Aha, co do obywatelstwa - Jak pytam o obywatelstwo w kwestii "przebywania na terenie USA", to chodzi mi o ten konkretny warunek. Doskonale zdaję sobie sprawę, że uzyskanie obywatelstwa USA nie jest proste (te 5 lat od uzyskania GC, lub 3ech;-)) - a na końcu trzeba zdawać egzaminy. Jednak gdy nie spełnie tego warunku inne nie będą miały większego znaczenia. Sorry, za OT, ale jeszcze dopytam: Trzymając się tego przykładu, w Maju 2016 przekraczam granicę, w Lipcu dostaję GC do ręki. Od tego momentu liczę te 5 lat? nawet w przypadku gdy jeszcze wrócę do polski powiedzmy na te 8mc. W następnych latach będę w polsce 1-2mc w roku, więc 50%+ będzie zachowane po 5 latach. Warunek "przebywania na terenie USA" będzie spełniony? Możesz nawet być rok w usa, rok w polsce, rok w usa i itd, tylko że w końcu po takiej akcji stracisz GC. Za latanie 2 razy w roku na miesiąc GC nie zabierają Liczy się 5 lat od momentu postawienia stóp na amerykańskiej ziemi, ale jak pobędziesz dłużej niż 6mc-y po za USA to licznik zostaje wyzerowany.
now77ak Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Możesz nawet być rok w usa, rok w polsce, rok w usa i itd, tylko że w końcu po takiej akcji stracisz GC. Czyli nie moge. Pytając się czy "mogę" miałem na myśli, czy nie zabiorą mi GC a nie czy mogę to fizycznie wykonać Za latanie 2 razy w roku na miesiąc GC nie zabierają Czy są jakieś widełki, sugestie, jakiej granicy czasu poza USA nie przekraczać aby być w miarę pewny, że GC się nie straci? (nie mówię tu o obywatelstwu, tylko o stracie GC) Liczy się 5 lat od momentu postawienia stóp na amerykańskiej ziemi, ale jak pobędziesz dłużej niż 6mc-y po za USA to licznik zostaje wyzerowany. Aha, czyli w ogóle nie chodzi o to kiedy GC dostanę - to ciekawa informacja. Jednak to kasowanie po 6mc troche niefajne. PS. Czy te 6mc jest dokładnie, czy mniej więcej - tj. zależy to od woli urzędnika? Który może wyzerować licznik po 5mc bo ma zły dzień?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.