RobertNYc Napisano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2016 42 minuty temu, Cegi92 napisał: To w końcu jak jest z tym jedzeniem...bo co strona i forum to każdy inaczej pisze. Z doświadczenia wiem, że moja mama woziła do USA grzyby w słoikach, czy wegorza również w słoiku. Teraz zastanawiam sie, czy rzeczywiście można to wwozić legalnie, czy też miała ona duożo szczescia. Oczywiscie było to jakies 5 lat temu i mogło sie cos do tej pory zmienic, dlatego pisze zeby sie dowiedziec od was jak to naprawde z tym jest. Jeszcze jakie konsekwencje mozna poniesc jezeli mam załóżmy dwa słoiki grzybów, czy mogą mnie zawrócić do Polski? Z tego powodu do PL cofnięty nie będziesz, ale (jak tracisz na wred ego celnika) karę za nielegalny wwóz żywności zapłacisz. Ostatnio to mi na lotnisku skonfiskowali schaboszczaki prosto z PL. Dostałem ostrzeżenie ze następnym razem to bedzie spory mandat.
Cegi92 Napisano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2016 3 minuty temu, RobertNYc napisał: Z tego powodu do PL cofnięty nie będziesz, ale (jak tracisz na wred ego celnika) karę za nielegalny wwóz żywności zapłacisz. Ostatnio to mi na lotnisku skonfiskowali schaboszczaki prosto z PL. Dostałem ostrzeżenie ze następnym razem to bedzie spory mandat. Spoko dzieki za odpowiedz, a jeszcze jedno zgłaszałes, ze wieziesz jedzenie ?
RobertNYc Napisano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2016 Nie zglaszalem, bo wtedy automatycznie konfiskują. A tak to przynajmniej jest szansa ze sie uda.
Cegi92 Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 Jeżeli chodzi o grzybki w słoiku to wszystko przeszło bez najmniejszego problemu.
jkb Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 Znaczy sie, odpowiednio zadeklarowales, czy przeszmuglowales przez granice?
ilya_ Napisano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 Kompletnie nie rozumiem przewożenia [po co i na co, tak jakby w us jedzenia nie bylo...] przez ludzi przeroznych rzeczy do jedzenia w bagazach: kielbas, grzybow, wegorzy, ryb, roznych wlasnych wyrobow i ryzykowania niepotrzebna ewentualna czasem nawet stresujaca romozwa z oficerami na lotnisku. Najczesciej na forum spotyka sie kielbase.
wodnik Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Bo kiełbasa w stanach jest okropna....
pelasia Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Zielona herbata z opuncja figowa. Bardzo lubie a w USA nie znalazłam. Zawsze przywożę dla własnej przyjemności
katlia Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Oh, Pelasia -- nigdy nie probowalam, ale lubie herbate, lubie figi...
pelasia Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 5 minut temu, katlia napisał: Oh, Pelasia -- nigdy nie probowalam, ale lubie herbate, lubie figi... Jak będę w PL następnym razem, to przywiozę pudełko na spróbowanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.