Skocz do zawartości

Dv-2017

Morav

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ooooo, szkoda :(. Myślałam, że datą graniczną jest wysłanie zgłoszenia, a nie złożenie wniosku.

Z instrukcji wynika, że chodzi o zgłoszenie:

Jeśli zgłoszenie DV zostało wysłane zanim dziecko w stanie wolnym ukończyło 21 lat, ale ukończy 21 lat przed wydaniem wizy, dla celów procedury wizowej dziecko może być traktowane jakby nie ukończyło jeszcze 21 lat.

BTW. Poszło zgłoszenie po raz trzeci, zobaczymy czy do trzech razy sztuka.

Napisano

Dziwna sprawa bo mój kuzyn wizy nie dostał. Wydaje mi się, że tutaj bardziej chodzi o fakt rozpoczęcia procedury czyli złożenia papierów po wylosowaniu. Jeśli losowanie jest w maju a papiery złożysz w czerwcu, a dziecko kończy 21 lat w lipcu to może faktycznie zastosowanie ma to co napisałeś. Ale mój kuzyn skończył 21 zanim jego rodzice zostali wylosowani.

Napisano

Myślę, że przy wylosowaniu po prostu wiza nie obejmuje córki wpisanej we wniosek. Gdyby była wpisana to by rozważyli jej przyjęcie. Ale wniosek dla resty rodziny jest jak najbardziej poprawny. Tak ja to rozumiem.

Napisano

Z instrukcji wynika, że chodzi o zgłoszenie:

Jeśli zgłoszenie DV zostało wysłane zanim dziecko w stanie wolnym ukończyło 21 lat, ale ukończy 21 lat przed wydaniem wizy, dla celów procedury wizowej dziecko może być traktowane jakby nie ukończyło jeszcze 21 lat.

BTW. Poszło zgłoszenie po raz trzeci, zobaczymy czy do trzech razy sztuka.

Też tak to rozumiem. Ale z drugiej strony jest informacja, że ktomuś odmówiono wizy. I bądź tu mądry...

Napisano

Też tak to rozumiem. Ale z drugiej strony jest informacja, że ktomuś odmówiono wizy. I bądź tu mądry...

W dniu wypełniania nie ma ukończonych 21 lat więc trzeba wpisać taką osobę do zgłoszenia. Może w tamtym przypadku były jakieś inne powody odmowy...

Napisano

W dniu wypełniania nie ma ukończonych 21 lat więc trzeba wpisać taką osobę do zgłoszenia. Może w tamtym przypadku były jakieś inne powody odmowy...

Jest wpisany :) . Tylko teraz (dzieląc skórę na niedźwiedziu) się martwię, że mógłby nie dostać wizy...

BTW, syn wysłał również osobny wniosek na siebie (spełnia wymogi). Tak czysto teoretycznie czy fakt, że urodził się w Szwecji (i tak jest zarejestrowany) zwiększa jego szanse? Chyba raczej nie, bo z tego co rozumiem losowanie dla Europy jest łączne, dla wszystkich i tylko w przypadku, kiedy liczba wylosowanych z danego kraju jest większa niz limit procentowy zaczyna to mieć znaczenie. Dobrze rozumuję?

Napisano

Bo wszystko zalezy od tego kiedy CN bedzie current w Visa Bulletinie wzgledem tego kiedy ukonczyl 21 lat. Dokladnie juz nie pamietam ale dostaje sie pare miesiecy w ten sposob ktore mozna odliczyc od rzeczywistego wieku.

Napisano

Bo wszystko zalezy od tego kiedy CN bedzie current w Visa Bulletinie wzgledem tego kiedy ukonczyl 21 lat. Dokladnie juz nie pamietam ale dostaje sie pare miesiecy w ten sposob ktore mozna odliczyc od rzeczywistego wieku.

Jeżeli tak jest (a nie jest brane pod uwagę, że rejestracja odbyła sie przed 21 urodzinami) to doopa :(. Mój syn kończy 21 lat pod koniec listopada tego roku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...