now77ak Napisano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2016 Terminal 7 na JFK jest do bólu prosty. Okienko, to w zasadzie taka bramka/przejście, widać bagaże krążące rozmawiając z oficerem.
czarex Napisano 23 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2016 Tak jak na 3 stronie przeczytałem o credit score i kartach kredytowych to dorzucę coś od siebie. Może komuś się przydać. We wrześniu zeszłego roku będąc jeszcze na turystycznej założyłem konto w BMO Harris bez podawania SSN gdyż go nie miałem - wcisnąłem kit gościowi za okienkiem, że za granicą sprzedałem chatę i chcę przelać kasę na konto ale nie mam SSN ani TIN bo jestem na turystycznej - zero problemów (tylko $100 depozyt przy założeniu konta). Po tygodniu na konto zrobiłem przelew $2k i poleciałem na pół roku do PL - oczywiście z debetówki korzystałem. Koło miesiąca temu na miejscu zrobiłem depozyt na $3k i podałem im SSN. Wczoraj byłem zdeponować pierwszy paycheck (nie był wybitny - mniej niż tydzień pracy) i zmienić adres na Florydę. Kobieta w okienku od razu się mnie spytała czy nie chcę kredytówki - 2% cashback za paliwo i spożywkę oraz 1% na resztę + pół roku bez odsetek (+ jeśli w ciągu pierwszych 3 miesięcy z karty wydam $1000 to dadzą gratis $100) a jeśli mam jakąś inną kredytówkę to przeniesienie zadłużenia i rok bez odsetek... Spytałem się tylko gdzie podpisać... Nawet nie pytałem jaki limit... Okaże się jak dojdzie... Odnośnie mojego credit score, jedyne co mogło zostać uwzględnione to tyle, że 2 płatności za ubezpieczenie auta w terminie, a reszta to zero... nawet brak dochodów miałem...
megan07 Napisano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2016 czyli jak sie wysiadzie juz w docelowym porcie to sie idzie do kolejki visitors a potem robia zdjecie , odciski a dopiero potem odbiera sie bagaz rejestrowany? a co jak ktos zwinie bagaz jak za dlugo to bedzie trwac ?
KaeR Napisano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2016 a co jak ktos zwinie bagaz jak za dlugo to bedzie trwac ? Na logikę bagaż zwiniety jest... Zwiniety i to w sumie stan końcowy. Bagaż może Ci ktoś zawinąć nawet jak stoisz przy taśmie. Jeśli ktoś nie odebrał bagażu, obsługa go zabiera na przechowywanie. Bagaż nie będzie w strefie, do której każdy może wejść, bo trzeba przejść przez customs. Moj bagaż potrafił przyleciec przede mną kilka godzin i jakoś nigdy nie zginął a było to na taśmach dostępnych dla każdego z ulicy.
Monia12 Napisano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2016 czyli jak sie wysiadzie juz w docelowym porcie to sie idzie do kolejki visitors a potem robia zdjecie , odciski a dopiero potem odbiera sie bagaz rejestrowany? a co jak ktos zwinie bagaz jak za dlugo to bedzie trwac ? Nie ma co myśleć na zaś, że ktoś zwinie bagaż... Nam zeszło bardzo długo na lotnisku w Chicago, głównie ze względu na strasznie długie kolejki i przejście przez całą tą procedurę. Bagaż sobie leżał na taśmie i nikt go nie ruszał.
pelasia Napisano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2016 Oczywiscie, ze jest mozliwosc, ze ktos bagaż zwinie, tak samo jak jest możliwe, ze samolot ci na dom zleci, jak ty bedziesz siedzieć na kanapie i serial oglądać. Nie ma co sie martwic na zapas. Bagaż bedzie czekał.
andyopole Napisano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2016 Gdy przylecialem pierwszy raz do USA to w Chicago wzieli mnie na secondary. Nawet nie wiedzialem ze to jest "wyroznienie". Myslalem ze to taki standart. Po tej rozmowie skierowalismy sie na inny terminal bo w ORD mielismy tylko przesiadke. Oni nas wypuscili z secondary na pomieszczenie z tasmami bagazowymi I tylko przypadkiem dojrzalem moja walizke stojaca z innymi pod sciana. Bylem swiecie przekonany ze bagaze juz dawno sa w moim kolejnym samolocie. To byl 1994 rok, nie bylo internetu, forum a ja nie znalem nikogo kto bywal w USA, nawet nie bylo kogo zapytac o to i owo.
KaeR Napisano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2016 Kradziez bagazu jest ryzykowna. Zawsze istnieje szansa, ze pies cos wyniuchal i CBP bedzie czekac, kto to odbierze. Przypuszczam, ze sa rowniez wszedzie kamery... Chociaz byl taki "mondry" co zawinal komus cos z pojemnika na X-ray... Moim zdaniem ryzyko za duze, zeby ukrasc kilka par majtek.
megan07 Napisano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 To dobrze, ja bede miec 2 duze walizki no i 1 podreczna walizke.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.