Skocz do zawartości

Dalsze Kroki Po Przyznaniu Wizy.

Mateusz20

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Tak jak na 3 stronie przeczytałem o credit score i kartach kredytowych to dorzucę coś od siebie. Może komuś się przydać.

We wrześniu zeszłego roku będąc jeszcze na turystycznej założyłem konto w BMO Harris bez podawania SSN gdyż go nie miałem - wcisnąłem kit gościowi za okienkiem, że za granicą sprzedałem chatę i chcę przelać kasę na konto ale nie mam SSN ani TIN bo jestem na turystycznej - zero problemów (tylko $100 depozyt przy założeniu konta). Po tygodniu na konto zrobiłem przelew $2k i poleciałem na pół roku do PL - oczywiście z debetówki korzystałem. Koło miesiąca temu na miejscu zrobiłem depozyt na $3k i podałem im SSN. Wczoraj byłem zdeponować pierwszy paycheck (nie był wybitny - mniej niż tydzień pracy) i zmienić adres na Florydę. Kobieta w okienku od razu się mnie spytała czy nie chcę kredytówki - 2% cashback za paliwo i spożywkę oraz 1% na resztę + pół roku bez odsetek (+ jeśli w ciągu pierwszych 3 miesięcy z karty wydam $1000 to dadzą gratis $100) a jeśli mam jakąś inną kredytówkę to przeniesienie zadłużenia i rok bez odsetek... Spytałem się tylko gdzie podpisać... Nawet nie pytałem jaki limit... Okaże się jak dojdzie...

Odnośnie mojego credit score, jedyne co mogło zostać uwzględnione to tyle, że 2 płatności za ubezpieczenie auta w terminie, a reszta to zero... nawet brak dochodów miałem...

• 3 miesiące później...
Napisano

czyli jak sie wysiadzie juz w docelowym porcie to sie idzie do kolejki visitors a potem robia zdjecie , odciski a dopiero potem odbiera sie bagaz rejestrowany? a co jak ktos zwinie bagaz jak za dlugo to bedzie trwac ?

Napisano

a co jak ktos zwinie bagaz jak za dlugo to bedzie trwac ?

Na logikę bagaż zwiniety jest... Zwiniety i to w sumie stan końcowy. ^_^

Bagaż może Ci ktoś zawinąć nawet jak stoisz przy taśmie. Jeśli ktoś nie odebrał bagażu, obsługa go zabiera na przechowywanie. Bagaż nie będzie w strefie, do której każdy może wejść, bo trzeba przejść przez customs.

Moj bagaż potrafił przyleciec przede mną kilka godzin i jakoś nigdy nie zginął a było to na taśmach dostępnych dla każdego z ulicy.

Napisano

czyli jak sie wysiadzie juz w docelowym porcie to sie idzie do kolejki visitors a potem robia zdjecie , odciski a dopiero potem odbiera sie bagaz rejestrowany? a co jak ktos zwinie bagaz jak za dlugo to bedzie trwac ?

Nie ma co myśleć na zaś, że ktoś zwinie bagaż... Nam zeszło bardzo długo na lotnisku w Chicago, głównie ze względu na strasznie długie kolejki i przejście przez całą tą procedurę. Bagaż sobie leżał na taśmie i nikt go nie ruszał.

Napisano

Oczywiscie, ze jest mozliwosc, ze ktos bagaż zwinie, tak samo jak jest możliwe, ze samolot ci na dom zleci, jak ty bedziesz siedzieć na kanapie i serial oglądać. Nie ma co sie martwic na zapas. Bagaż bedzie czekał.

Napisano

Gdy przylecialem pierwszy raz do USA to w Chicago wzieli mnie na secondary. Nawet nie wiedzialem ze to jest "wyroznienie". Myslalem ze to taki standart. Po tej rozmowie skierowalismy sie na inny terminal bo w ORD mielismy tylko przesiadke. Oni nas wypuscili z secondary na pomieszczenie z tasmami bagazowymi I tylko przypadkiem dojrzalem moja walizke stojaca z innymi pod sciana. Bylem swiecie przekonany ze bagaze juz dawno sa w moim kolejnym samolocie. To byl 1994 rok, nie bylo internetu, forum a ja nie znalem nikogo kto bywal w USA, nawet nie bylo kogo zapytac o to i owo.

Napisano

Kradziez bagazu jest ryzykowna. Zawsze istnieje szansa, ze pies cos wyniuchal i CBP bedzie czekac, kto to odbierze. :) Przypuszczam, ze sa rowniez wszedzie kamery... Chociaz byl taki "mondry" co zawinal komus cos z pojemnika na X-ray... Moim zdaniem ryzyko za duze, zeby ukrasc kilka par majtek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...