Skocz do zawartości

Czy Warto W Mojej Sytuacji (Dv2017)

Zuza007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i ładnie się wątek rozwinał :)

masa przydatnych linków i informacji za które dziękuję. U nas za równowartość domku za 250000USD można w Wawie kupić 100m^2 w dobrej lokalizacji, ceny sa ca 7k-12k PLN za metr w zależności od lokalizacji, przy czym to sa mieszkania w stanie surowym, beton na podłodze i tynk na ścianach. Nie mamy osiedli z basenami chociaż czasami się zdaża siłownia dla mieszkańców za free ale nie zawsze.

Odnośnie domków to one jak widziałem na zdjęciach są budiowane z jakiś paneli drewnopochodnych, czy taki dom jest w miarę wyciszony?

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

masa przydatnych linków i informacji za które dziękuję. U nas za równowartość domku za 250000USD można w Wawie kupić 100m^2 w dobrej lokalizacji, ceny sa ca 7k-12k PLN za metr w zależności od lokalizacji, przy czym to sa mieszkania w stanie surowym, beton na podłodze i tynk na ścianach. Nie mamy osiedli z basenami chociaż czasami się zdaża siłownia dla mieszkańców za free ale nie zawsze.

Odnośnie domków to one jak widziałem na zdjęciach są budiowane z jakiś paneli drewnopochodnych, czy taki dom jest w miarę wyciszony?

Budownictwo jest rozne w zaleznosci w jakim stanie mieszkasz i jaka panuje tam pogoda, u mnie stawiaja takie domy z gotowych elementow, cale osiedle potrafi powstac w np. rok. Domy sa tak sobie wyciszone to samo z izolacja niby jest, ale jak przyjda zimne miesiace to trzeba grzac non stop bo to cieplo gdzies ulatuje z domu, w GA nie ma jako tako zimy ( chociaz z roku na rok jest coraz zimniej).

Napisano

Jako ze wlasnie budowalem...

Fundamenty sa betonowe ze stalowymi belkami bazowymi i podporami w piwnicy (zakladajac ze piwnica istnieje), konstrukcja nosna (framing) jest ogolnie drewniana, na to z zewnatrz idzie plyta + izolacja (Tyvek - pogooglaj), od wewnatrz idzie kolejna gruba warstwa izolacji i drywall. Zewnetrzny wrap to zaleznie od ceny cegla lub siding lub kombinacja obydwoch. Wnetrze to juz jak sobie zyczysz albo na co Cie stac. Generalnie w miare swierzo budowane domy (ten ktory sprzedaje byl wybudowany w 2006) sa dobrze uszczelnione, dobrze izolowane i ciche - szczegolnie jak znajduja sie w jakiejs odleglosci od wiekszej drogi czy torow kolejowych. Mam zdjecia z budowy od zupelnie pustego placu, przez dziure w ziemii i wszystkie etapy konstrukcji.

Pytanie brzmi czy rozmawiamy o domach czy apartmentach bo w dyskusji wyzej pojawiaja sie obydwie opcje.

Napisano

Jezeli kupujesz dom ktory ma byc budowany przez dewelopera, to czesto masz najrozniejsze opcje na lepsze materialy - oczywiscie za dodakowe pieniadze. Jezeli sam budujesz to minimum jest wyznaczone przez prawa okolicy, a maksimum to juz zalezy od twojego budzetu. Kolega architekt wybudowal some wymarzony dom sprowadzajac nowoczesne materialy z calego swiata i z najlepszych firm. Dom nie wymaga prawie w ogole ogrzewania ani klimatyzaji - a klimat tu jest 4 pory roku plus bardzo gorace lato, Jak wszystko w USA, to co masz zupelnie zalezy od ile pieniedzy masz, lub chcesz wydac.

Ja mieszkam w miescie, w domu budowanym w latach 20tych - fantastyczna cegla, grube mury, piekne debowe podlogi i wysokie sufity -- tylko nowoczesne okna mamy, chociaz robione na zamowienie wiec wygladaja na stare. Ta cala jakosc znaczy ze zaplacilsmy o dobre 30% wiecej niz domek takiej samej wielkosci budowany 50 lat pozniej.

Napisano

Z tymi zarobkami to zależy kto co lubi i do czego jest przyzwyczajony - znajomi mieszkają na Florydzie, miejscowość pod Miami, maja na rodzinę $3600/mc. Ubezpieczenie medyczne via jego pracodawca (Publix) tylko. I nie narzekają. Mieszkanie 3 sypialnie, 2 łazienki, parking pod blokiem, na osiedlu basen, korty i siłownia dla mieszkańców. Budynki - 2 piętrowe, po 2 mieszkania na piętrze. Opłaty miesięczne za mieszkanie ok $960 ze wszystkim (w tym prąd + cable TV/Internet). Znalazłem im dom w okolicy, rata miesięczna ok $800 (już z podatkami) ale nie chcą - wolą nie przejmować się remontami budynku/instalacji/AC itp itd. Czyli znowu - kto co lubi. Okolica "zielona" na mapie przestępczości. W sumie taka mapa to fajna sprawa. Ciekawe jak by w PL była taka opcja, to jak by ta mapa wyglądała?

• 4 miesiące później...
Napisano

Pewnie już ze 100 razy było to na forum, ale chciałam Was zapytać czy osoba, która pracowała w USA bez pozwolenia na pracę, dostanie Green Card jesli ja wylosuje (wiem, że to zależy też od różnych czynników)? Czodzi mi o to czy to dyskwalifikuje? Co w przypadku gdy nie ma "śladu", że się pracowało - brak wymieniania czeków, brak nr IRS itp? Choć nigdy pewnie nie wiadomo co kto o nas wie ;)

Napisano

Były przypadki ze bylo domniemanie ze ktoś pracowal lecz bez silnych dowodów ktoś dostał GC

Tylko ze życie idzie dalej i za jakiś czas to może mieć znaczenie.

Gorzej może i jest z wizami nie imigracyjnymi.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam do Was jeszcze jedno pytanie: czy w przypadku gdy dostałam odmowę wizy studenckiej (8 czerwca przyszło pismo) i nie odwoływałam się od tej decyzji, to znaczy, że przebywam w USA nielegalnie od momentu wygaśnięcia mojej wizy turystycznej (16 marca wygasła), na której tu przyjechałam?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...