Jump to content

Gdyby Hilary I Donald Znalezli Się Na Bezludnej Wyspie....

rzecze1

Recommended Posts

"Gdyby Hilary Clinton i Donald Trump utknęli we dwójkę na bezludnej wyspie, kto by przetrwał?.... Ameryka, Ameryka by przetrwała..."

Usłyszałem ten dowcip dziś w pracy, dosc dobrze opisujący obecną sytuację.

Zastanawiam się nad jedną kwestią. Polonia amerykańska juz chyba od czasów Reagana jest masywnie za Republikanami, tak w wyborach prezydenckich jak i do Senatu, IR czy lokalnych. Za wolnorynkowosc, ostrą politykę zagraniczną, a moze głównie przeciwko "lewicującym liberałom". Wydaje mi się, ze tu na forum reprezentacja jest dosc zroznicowana, ale pomimo to 4 lata temu propocje były jakoś 80% do 20% na stronę Romney'a oczywiście.

W tym roku, pomimo bardzo ciekawej kampanii, na forum jest generalnie cisza :) Jestem ciekaw jak to wygląda właśnie z Waszej perspektywy. Ci co głosowali na PiS (75%) czy prezydenta Dudę (80%) muszą miec niezły dylemat - poprzec populistycznego oligarchę chcącego zrewidowac sojusze i układac się z Putinem, czy tez zonę Billa, który łaja Polskę za "rezygnację z demokracji"...

Jakby się obyło bez personalnych ataków i "teorii spiskowych" byłoby super, po prostu wątek słuzący wymianie myśli...

• Replies 240
  • Created
  • Last Reply

Moje luzne mysli....

- NIe cierpie socjalizmu i to mnie od demokratow odrzuca

- Republikanie ze swoja swietojebnoscia, pro-life i dyskryminacja odrzucaja mnie jeszcze bardziej. Nie sa dalecy od PiSu niestety ktory rozp****ala kraj ktory byl w calkiem niezlym stanie jeszcze nie dawno w zastraszajacym tempie ze swoim populizmem

- Ludzie biedni wierzacy ze Trump zrobil im lepiej sa - za przeproszeniem - wyjatkowo glupi. Jakos nie czaja ze bogactwo czesciowo bierze sie z biedy i tak Trump dorobil sie fortuny. Interesujacy bylby wykres IQ wyborcow vs. kandydat, ostanio widzialem ze "college educated whites" sa w przewazajacej wiekszosci za Hillary

- gdybym ja zrobil cos podobnego co Hillary z e-mailami, to nie tylko w 2 sek stracilbym clearance, ale od razu trafil za kratki

- Trump nie ma zadnego pomyslu na cokolwiek

- Hillary tez za bardzo nie, a przynajmniej nie zdradzila tego jeszcze bo zajmuje sie w dosc nieudolny sposob dyskredytowaniem Trumpa.

- Z dwojga zlego, Hillary zdaje sie miec lepsze szanse nie roz*****lic kraju

- Jej vice-p jest dosc sensowny, w odroznieniu od - za przeproszeniem - pojeba z Indiany (stan tuz obok tego w ktorym mieszkam)

- Generalnie kampania tutaj to najwiekszy na swiecie cyrk dezinformacyjny.

- Ludzie beda tesknic za Obama

- Michelle wymiata jako first lady

Nie wiem co jeszcze :) Ale ja pewnie dosc niestandardowa polonia jestem ;-)

Moje luzne mysli....

(...)

Nie wiem co jeszcze :) Ale ja pewnie dosc niestandardowa polonia jestem ;-)

Jako załozyciel wątku powinienem byc chyba bezstronny, ale trudno mi Cię nie lubic :) Przedtawiłeś moje "outsiderskie" przemyślenia lepiej niz sambym to zrobił, a juz na pewno zwięzlej!

A Michelle, o tak, tu się nie da wystarczająco duzo dobrego powiedziec. Chyba sam Obama kiedyś przyznał, ze związek z nią to jest sukces z którego jest w zyciu najbardziej dumny.

Chyba w przedostatniej Polityce byla analiza, kto by wygral w Polsce. Wyszlo z tego co pamietam, ze Hilary 2:1. Po Wegrzech najwiekszy odsetek na Trumpa i tak.

Kiedys mialem okazje porozmawiac z Kainem, kiedy juz nie byl gubernatorem czyli gdzies pewnie w 2011 i mi mowil jak walczy o $$$ na dziedzine, w ktorej pracuje. Powiedzialem zartobliwie, ze ja i tak nie mam prawa glosu, wiec moze sobie darowac. Spytal jaki jest moj status i powiedzial, ze takich jak ja trzeba zatrzymac w USA. No to k***wa bedzie mial okazje sie wykazac w przyszlym roku... prawdopodobnie. ;>

Najgorsze jest to, ze ludzie glosuja w duzej mierze przeciwko kandydatowi, nie za... no i to, ze niestety nie zdaja sobie sprawe z tego, ze startuje wiecej niz dwoch kandydatow.

Ostatni raz kiedy ludzie zdali sobie sprawe ze bylo wiecej niz dwoch kandydatow skonczylo sie na 3 wojnach, Wielka Recesja, i 8-letnia zenada. Nie dziekuje,

Serio? Nie pamietam, by te wydarzenia mialy miejsce w (lub zaraz po) 1992 roku. No chyba, ze zupelnie Ci sie pomylilo z wizja przyszloscia Ameryki gdy wygra Trump. Chociaz z Hillary sadze niewiele lepiej bedzie...

Nie spodziewajcie się dramatycznych zmian, już o to zadbają elity i ich lobbyści którzy od dziesięcioleci pracują nad odpowiednimi

zapisami prawnymi, co by korporacjom i innym multimilionerom krzywdy nie zrobić. Ile zrobił Obama oprócz medicare, a jakie były

oczekiwania.

Jak zarząd GOP się nie dogada z Trump'em to wycofają poparcie dla jego kandydatury, lepsza będzie Hillary dla republikańskich

bogaczy niż nieprzewidywalny Trump.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...